Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel

férový dodávateľ ene

Mlynské nivy 44/a
Bratislava 26

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Interiér bytu 1929, Brno

Interiér bytu 1929, Brno

AutoriIng. arch. Daniela Hanousková Boučková
Podlažná plocha107 m²
Návrh2013 - 2015
Realizácia2015 - 2015
AdresaNeumannova 30,
Pisárky, Brno,
Česká republika
Súdobé bývanie v prvorepublikovej vile. Rekonštrukcia bytu na prízemí so zmyslom pre detail, podarilo sa zachovať pôvodné materiály a atmosféru. Dom je situovaný v Masarykovej štvrti, ktorá je charakteristická medzivojnovou funkcionalistickou architektúrou.

Viac slovami autorky Daniely Hanouskovej Boučkovej:

História domu:

Dům, v jehož přízemí se byt nachází, byl původně navržen a postaven jako dům pro jednu rodinu. Projekt i stavbu v Neumannově ulici objednal otec Pauly Weiss. Dům dostala věnem, jejím nastávajícím mužem byl Karel Bílek. Anton Bílek, otec ženicha Karla, vlastnil továrnu na rolety (Erste mährische Rollanden-Fabrik, Eisenkonstruktionswerk, Anton Bilek) ve Staré ulici v Brně, která dodávala rolety i do vily Tugendhat. Dům vznikal ve stejné době a pro stejnou společenskou vrstvu jako slavná vila a tak se můžeme také zde setkat s instalatérskou firmou J.L. Bacon a je pravděpodobné, že bychom nalezli další stavební prvky a technologie dokládající um, znalosti a řemeslnou zručnost v Brně v roce 1929.

Dům je zasazen do poměrně prudkého jižního svahu Masarykovy čtvrti v Brně. Suterén je tedy z ulice přímo přístupný a poskytoval prostor pro modní salón a byt správce domu. Celé přízemí s přímým výstupem do zahrady na severní straně domu poskytovalo dostatek prostoru pro rodinu. Tady se odehrával soukromý i společenský život Bílkových. Díky svažitosti terénu je ze strany ulice přízemí vnímáno jako patro, na jižní stranu do ulice je orientován podélný balkón.

Stavebník domu byl dobrý obchodník a počtář, věděl, že investice se musí vrátit. V prvém patře domu nad bytem majitele byl ještě jeden byt určený k pronájmu. V tomto bytě snad žil majitel továrny na karamelky SiSi.

Později byly v tomto domě velkorysé a pohodlné byty dispozičně poněkud nevhodně rozděleny na několik menších bytů.

Vila na Neumannovej ulici
Vila na Neumannovej ulici

Byt

Hodnoty detailů, materiálů, atmosféru a kouzlo bytu si současný majitel bytu uvědomoval. Zároveň věřil, že ačkoliv se mu nepodařilo získat celé přízemí a tedy možnost opravit celé patro, vhodným a citlivým zásahem do dispozice se podaří byt prosvětlit a provzdušnit, zbudovat byt moderní současný a pohodlný.

S takovým zadáním se obrátil na mě. Postupně jsme získávali informace, staré plány a hlavně řemeslníky, kteří dokázali pracovat v prvorepublikové kvalitě.

foto: Karin Zadrick

Byt je orientován na severní stranu, byl tedy poměrně tmavý a bylo nutné do něj dostat dostatek slunce. Probouráním otvorů se podařilo využít jak východního, tak západního slunce, bez ostrého jižního slunce jsme se nakonec docela dobře obešli. V současných velmi teplých letech je i severní orientace zahrady velmi příjemná...zahrada je prosluněna podobně jako byt hlavně z východu a západu a zároveň poskytuje v létě tolik vyhledávaný stín, sluneční světlo neoslňuje, jen boční nasvětlení zdůrazňuje prostor, stín, strukturu zeleně…

Pôodrys pred rekonštrukciou
Pôodrys pred rekonštrukciou
Pôdorys - súčasný stav
Pôdorys - súčasný stav

Jelikož jsem s majitelem bytu spolupracovala již několikrát, bylo jasné, že původní detaily musíme zachovat, opravit, podtrhnout jejich krásu, náladu.

Po podrobném zmapování stávajícího prostoru, detailů a vyřešení dispozice, jsme se pustili do hledání podobně smýšlejících zkušených řemeslníků. Bez jejich znalostí a práce by rekonstukce bytu nemohla dopadnout zdařile. Řemeslníci pracovali se smyslem pro technický i estetický detail, dokázali opravit předokenní modřínové rolety, okna, dveře i nádherně repasovat původní podlahy z dubu a ořechu. Zapotili se při manipulaci s původními litinovými radiátory. Předchozí majitel bytu bohužel vyměnil dvě původní okna za plastové náhražky. Kyvná ocelová okna jsou nově vyrobena dle původních vzorů.

foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick

Nedochované či zcela poškozené prvky jsem nahrazovala pokud možno soudobými materiály a řešeními, které by svými kvalitami snesli silnou konkurenci původních prvků. Podlahy v původních prostorách kuchyně a pokojů pro služku jsou nyní lité, polyuretanové stěrky s podlahovým topením. V této části bytu chybělo původní zázemí - koupelna, toaleta, šatna. Hygienické zázemí zbudované v předchozích letech bylo zcela nevyhovující a bránilo přístupu světla do bytu. Nově je tedy koupelna jen vloženým prvkem z oceli, skla a zrcadel.

foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick

Po dokončení stavební části bytu a několika zásadních kusů nábytku jako je kuchyňská linka a šatní skříně se rozhodl majitel k malé oslavě dokončené práce. Nálada bytu, zvláštní světlo, prozatímní prázdno i předchozí spolupráce nás přivedly k nápadu udělat v bytě výstavu Natalie Perkof Knotkové. V této době vznikly fotografie.

foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick
foto: Karin Zadrick

Poloha diela

Ing. arch. Daniela Hanousková Boučková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím