Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

GROHE ČR s.r.o.

Made in Germany

Antala Staška 510/38
Praha 4

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel

férový dodávateľ ene

Mlynské nivy 44/a
Bratislava 26

DORSIS

STYL & DESIGN

K Dílnám 957
Kolín

ABB

Tuhovská 29
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Interiér malého bytu, Praha 7

Interiér malého bytu, Praha 7

Autoriing. arch. Miroslav Stach
Ing. arch. Jana Stachová
Podlažná plocha36 m2
Návrh2015 - 2015
Realizácia2017 - 2017
AdresaPraha 7,
Česká republika
Byt s rozlohou 36 m2. Keď sa zíde architekt a investor, ktorí si vzájomne sedia, je to predpoklad pre vznik kvalitnej realizáie. Klient má bývanie, ktoré mu vo všetkých smeroch vyhovuje, architekt má realizáciu, za ktorou si stojí a nebojí sa ju prezentovať.

Ako to všetko začalo

“Klient nás kontaktoval doslova za pět minut dvanáct - den před odletem na 4 měsíční pracovní cestu do zahraničí. Zadání znělo jasně - chlapský byt bez zbytečných kudrlinek, přírodní materiály, barevnost neutrální s akcentem k šedé,” priližijú genézu projektu architekti. Medzi požiadavky patrilo oddelenie obývačky od spálne, riešenie funkčnej kuchyne s jedálenskou časťou, a miesto pre odstavenie bicykla. To všetko na ploche 36 m2. Klient prišiel so základnou predstavou o usporiadaní priestoru, autori sa jej však príliš nedržali.

“Představení návrhu probíhalo přes skype přes oceán. Klientovu představu o rozmístění dispozice jsme převrátili naruby, a on byl přes počáteční překvapení z řešení velmi nadšený,” dodávajú.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Interiér - 36m2

Pôvodná dispozícia rozdeľovala byt na dve oddelené priechodné miestnosti. Vzhľadom k tomu, že bol nedávno rekonštruovaný sa architekti  spoločne s investorom rozhodli, že nemá zmysel púšťať sa do zásadných dispozičných zmien spočívajúcich v búraní deliacej steny. Pracovali teda na podklade pôvodného dispozičného riešenia.

Pôdorys
Pôdorys Boq architekti

Vo vstupnej časti je navrhnutý jednoduchý botník, nad ktorým je inštalovaný držiak na bicykel, a vešiaky na oblečenie.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Vstupuje sa do kuchyne s jedálňou, kde si architekti aj napriek malým rozmerom dovolili navrhnúť ostrovček. Funguje ako ústredný prvok celej miestnosti. Pult vytvára dostatočný priestor pre varenie, v jednej úrovni nadväzuje na jedálenský stôl. Pri varení je človek otočený smerom do miestnosti, má výhľad z okna von a nemusí sa k hosťom otáčať chrbtom.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Na stene je zavesený podsvietený policový systém, ktorým umocňuje "barový" dojem celej kuchyne.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

V rohu tejto miestnosti je malý kút s okrúhlym oknom, ktorý slúži ako komora a odkladací priestor. Tento kútik je od zvyšku miestnosti oddelený posuvným panelom.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

V druhej miestnosti sa nachádza obývacia izba so spálňou. Vzhľadom na to, že klient má nepravidelný pracovný režim, rozhodli sa architekti miestnosť predeliť posuvnými panelmi a miesto na spanie tak v prípade potreby úplne oddeliť od obývacej časti a tým zaistiť pokoj na odpočinok aj počas dňa, bez toho, aby to malo zásadný vplyv na režim jeho partnerky. Táto deliaca stena je v jednej časti presklená, aby sa, ak si klient želá, mohlo do spálne dostať ranné slnko. Pre opačný prípad sú okná vybavené roletami.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

V spálni je umiestnená šatníková skriňa, za posteľou je úložný priestor pre umiestnenie lôžkovín.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Pracovné miesto je navrhnuté pri okne. Jednoduchá zostava stola s nízkou zásuvkou, "je položený" na skrinke.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Súčasťou zariadenia obývacej izby je sivá pohovka a konferenčný stolík. V úrovni deliacej priečky je uvažované s inštaláciou projekčného plátna so spätnou projekciou, ktorá zabezpečí možnosť sledovania filmov z obývačky aj spálne.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

V interiéri nájdeme kombináciu povrchov z bieleho termoplastu, olejovaného dubového dreva a sivých Fundermaxových dosiek s hliníkovou vložkou, ktorá vytvára zaujímavý detail na hranách nábytku. “Obvodové stěny jsou obloženy bílým lícovým zdivem. Původně jsme chtěli sundat omítky a dostat se tak na cihlu, ale vzhledem k tomu, že byt byl čerstvě po rekonstrukci, klient upřednostňoval čistší řešení a stěny se nechaly obložit lícovým zdivem, které je potom natřeno na bílo,” upresňujú autori.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Doplnky rešpektujú zvolenú materiálovú a farebnú kompozíciu.

Foto: MgA. Tomáš Dittrich
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Podklady: Boq architekti

ing. arch. Miroslav Stach
Ing. arch. Jana Stachová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím