Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel

férový dodávateľ ene

Mlynské nivy 44/a
Bratislava 26

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
25. Máj 2016
0
884
Rekonštrukcia Místeckého vily

Rekonštrukcia Místeckého vily

AutoriIng. arch. Zdeněk Trefil
Návrh2010 - 2010
Realizácia2010 - 2012
AdresaPoličná 150,
Valašské Meziříčí,
Česká republika
Rekonštrukcia vlastnej vily architekta Jozefa Místeckéhovo vo Valaskom Meziříčí.

Vila bola postavená v roku 1936 architektom Jozefom Místeckým ako prototyp úsporného bývania. Autor bol pedagógom miestnej Odbornej školy na spracovanie dreva a niektoré z interiérových prvkov vznikli práve v dielňach tejto školy.

Túžba žiť v prírode a rodinné dôvody viedli Jozefa Místeckého k predaju svojej klasickej vily a k výstavbe svojho nového funkcionalistického sídla na susednej ulici Poličná. Prispeli k tomu aj jeho styky s poprednými českými architektmi, okrem iného s Baťovým dvorným architektom Františkom L. Gahurom. Prvý známy variant projektu domu pochádza z jari 1936. Z kalkulácie nákladov z februára 1937 vyplýva, že cena všetkých prác vrátane pozemku stála vtedy 107.361 Kč. Z konštrukčného hľadiska išlo o murovanú stavbu, doplnenú železobetónovými stropmi a nosnými piliermi kruhového prierezu.

Pohľad zo záhrady - juhozápadné nárožie
Pohľad zo záhrady - juhozápadné nárožie
Situácia
Situácia

V duchu pôvodného zámeru sa rekonštrukcia pohybovala v intenciách úsporného investičného zámeru. Zmyslom rekonštrukcie bolo prepojenie a uvoľnenie dispozície domu v úrovni jednotlivých podlaží, takisto aj medzi jednotlivými podlažiami - s maximálnym rešpektom k pôvodným cenným interiérovým aj exteriérovým prvkom. 

Pohľad zo záhrady - západná fasáda
Pohľad zo záhrady - západná fasáda

Zámerom bolo vytvorenie súdobého bývania pre trojčlennú rodinu. Zrušením pôvodnej (priestorovo nevyhovujúcej) garáže v 1.NP vznikol nový vstupný priestor situovaný na príjazdovej komunikácii. Pôvodné priestory sú potom využité ako letná hala s prístupom do záhrady.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP

Na 2.np sa nachádza denná časť - obývací priestor otvorený cez dve poschodia, s kuchyňou ktorá je oproti pôvodnej tzv. Kajutovej dispozícii prepojená s obývacou izbou. Na obytnom poschodí je krbová vložka s priestorom pre uloženie dreva. 

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP

Nočná časť je situovaná na 3.np, kde je na galérii umiestnená spálňa so vstavanými skriňami a vstupom do priechodnej kúpeľne so sprchovým kútom. Schodisko do 4.n.p. bolo vyhotovené úplne novo a komfortnejšie. Jeho konštrukcia je koncipovaná ako vstavaný nábytok s úložným priestorom. 

Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NP

Na 4.n.p. sa nachádza pôvodná hosťovská izba s priechodnou vstupnou halou na terasu. Obvodová južná stena terasy bola kompletne presklená. 

Pôdorys 4. NP
Pôdorys 4. NP
Rez
Rez

V rámci rekonštrukcie boli v maximálnej možnej miere zachované niektoré cenné interiérové prvky, ako napr. pôvodná mahagónová podlaha na 2.NP, vrátane terazzových povrchov schodiska a podláh na 1.NP. Exteriér vily bol v maximálnej možnej miere tiež zachovaný, vrátane dodržania detailov, typických pre obdobie funkcionalizmu.

Pohľad zo záhrady - juhozápadné nárožie
Pohľad zo záhrady - juhozápadné nárožie
Pohľad z ulice - severozápadné nárožie
Pohľad z ulice - severozápadné nárožie
Pohľad z ulice - severná fasáda
Pohľad z ulice - severná fasáda
Vvýchodná fasáda s novým vstupom z ulice
Vvýchodná fasáda s novým vstupom z ulice
Detail osadenia okna na západnej fasáde
Detail osadenia okna na západnej fasáde
Pohľad na terasu na najvyššom ustúpenom podlaží
Pohľad na terasu na najvyššom ustúpenom podlaží
Pohľad  z východu na rozsiahlu terasu
Pohľad z východu na rozsiahlu terasu
Z terasy sa otvára výhľad do záhrady
Z terasy sa otvára výhľad do záhrady
Na terase boli zachované a zrekonštruované pôvodné oceľové konštrukcie
Na terase boli zachované a zrekonštruované pôvodné oceľové konštrukcie
Nový vstup do objektu sa nachádza na východnej fasáde
Nový vstup do objektu sa nachádza na východnej fasáde
Výhľad z najvyššieho podlažia cez presklenú stenu.
Výhľad z najvyššieho podlažia cez presklenú stenu.
Rámy okenných a dverných otvorov sú vyhotovené v tmavosivej farbe
Rámy okenných a dverných otvorov sú vyhotovené v tmavosivej farbe
Interiér 2. NP - hlavný obytný priestor má výšku cez dve podlažia
Interiér 2. NP - hlavný obytný priestor má výšku cez dve podlažia
Vstupný priestor na prízemí
Vstupný priestor na prízemí
Deliaca stena na 3. NP
Deliaca stena na 3. NP
 Pôvodné priestory na prízemí  sú  využité ako letná hala s prístupom do záhrady.
Pôvodné priestory na prízemí sú využité ako letná hala s prístupom do záhrady.
3. NP - nové schodisko na terasu na najvyššom podlaží. Riešenie rozširuje množstvo úložného priestoru
3. NP - nové schodisko na terasu na najvyššom podlaží. Riešenie rozširuje množstvo úložného priestoru
Úložné priestory v nočnej časti na 3. NP
Úložné priestory v nočnej časti na 3. NP
2. NP - Detail renovovaného  mahagónového schodiska
2. NP - Detail renovovaného mahagónového schodiska
Na druhom - obytnom podlaží je krbová vložka s priestorom pre uloženie dreva.
Na druhom - obytnom podlaží je krbová vložka s priestorom pre uloženie dreva.

Fotodokumentácia stavby pred začatím rekonštrukcie.

Podklady: Tref-a

Poloha diela

Ing. arch. Zdeněk Trefil

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím