Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel

férový dodávateľ ene

Mlynské nivy 44/a
Bratislava 26

Healthy Home Academy

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Dom O - rekonštrukcia a prestavba polovice dvojdomu

Dom O - rekonštrukcia a prestavba polovice dvojdomu

AutoriIng. arch. Andrej Olah
Dipl. Ing. Peter Olah, ArtD.
Ing. arch. Filip Marčák
Návrh2016 - 2017
Realizácia2017 - 2017
AdresaFialkové údolie ,
Bratislava,
Slovensko
Obohacujúca jednoduchosť. Menej prvkov. Menej farby. Viac rozumu. Lepšie využitie.

"Polovica rodinného dvojdomu zmenila majiteľa a my sme mali možnosť spracovať jeho totálny retrofit. Pôvodne jedna bytová jednotka so zlými dispozíciami jednotlivých podlaží sa zmenila na tri samostatné byty, ktoré sú určené na prenájom," približuje projekt Andrej Olah.

Foto: Filip Marčák

Aj keď to navonok nie je na prvý pohľad zrejmé, dispozícia a prevádzka prešli výraznou zmenou.

Axonometria a schematický rez
Axonometria a schematický rezAutor: GRAU

Zvonku sa však do značnej miery podarilo zachovať pôvodný architektonický výraz stavby. Členenie otvorov bolo zmenené len v nevyhnutnej miere, tak aby odrážalo zmeny vo funkcii a dispozícii. Monochromatické farebné riešenie s bledou omietkou a tmavými výplňami otvorov prispieva k lepšej čitateľnosti tektoniky fasády.

Foto: Filip Marčák

Okrem balkónov majú byty k dispozícii aj exteriérovým schodiskom sprístupnenú terasu na garáži a oddychovú záhradnú terasu so sedením v pokojnej časti za domom.

Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák

Na najnižšom podlaží pribudlo ďaľšie parkovacie miesto. Priestor vznikol odstránením spojovacej chodby a schodiska vedúceho do prízemného bytu. 

Pôdorys 1. PP po rekonštrukcii
Pôdorys 1. PP po rekonštrukciiAutor: GRAU
Pôdorys 1. PP pred rekonštrukciou
Pôdorys 1. PP pred rekonštrukciouAutor: GRAU

Vstup do najnižšieho bytu je po rekonštrukcii na úrovni upraveného terénu, z priestoru medzi domami. Byt na prízemí získal úpravou miesto pre novú obývačku a jedáleň, ktoré boli pôvodne stavebne oddelené. 

Pôdorys 1. NP po rekonštrukcii
Pôdorys 1. NP po rekonštrukcii
Pôdorys 1. NP pred rekonštrukciou
Pôdorys 1. NP pred rekonštrukciou Autor: GRAU

Do ďaľšieho nezávislého bytu sa vstupuje z úrovne upravenej záhradnej terasy v zadnej časti domu. Toto riešenie si vyžiadalo vytvorenie nového zádveria. Na podlaží došlo taktiež k vybúraniu priečky, čo umožnilo spojiť obývačku s jedálňou ako je tomu aj na nižšom podlaží. 

Pôdorys 2. NP po rekonštrukcii
Pôdorys 2. NP po rekonštrukciiAutor: GRAU
Pôdorys 2. NP pred rekonštrukciou
Pôdorys 2. NP pred rekonštrukciouAutor: GRAU

Z už spomínanej záhradnej terasy sa dostávame samostatným vstupom cez jestvujúce schodisko aj na najvyššie podlažie s takmer identickou skladbou miestností.

Pôdorys najvyššieho podlažia po rekonštrukcii
Pôdorys najvyššieho podlažia po rekonštrukcii
Pôdorys najvyššieho podlažia pred rekonštrukciou
Pôdorys najvyššieho podlažia pred rekonštrukciou
Uličný pohľad - pôvodný stav
Uličný pohľad - pôvodný stavAutor: GRAU
Uličný pohľad - nový stav
Uličný pohľad - nový stavAutor: GRAU
Bočný pohľad - pôvodný stav
Bočný pohľad - pôvodný stavAutor: GRAU
Bočný pohľad - po rekonštrukcii a úprave terénu
Bočný pohľad - po rekonštrukcii a úprave terénuAutor: GRAU
Pohľad zo záhrady - pôvodný stav
Pohľad zo záhrady - pôvodný stavAutor: GRAU
Pohľad zo záhrady - nový stav
Pohľad zo záhrady - nový stavAutor: GRAU

V interiéri zvolili architekti už takmer tradičnú kombináciu bielych stien a stropov s drevenými podlahami. Prvok, ktorý však zaujme na prvý pohľad sú neomietnuté tehlové steny. Surová materialita, zjednotená bielym náterom odhaľuje modifikácie pôvodných konštrukcií. V pohľade sú priznané aj nové oceľové prievlaky. 

Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák

Podoba dvojdomu pred rekonštrukciou:

Foto: Filip Marčák
Foto: Filip Marčák

Podklady: GRAU

Poloha diela

Ing. arch. Andrej Olah
Dipl. Ing. Peter Olah, ArtD.
Ing. arch. Filip Marčák

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím