Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel

férový dodávateľ ene

Mlynské nivy 44/a
Bratislava 26

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
29. Jan 2018
0
1655
"Svetlý byt" - rekonštrukcia panelového bytu TN.KH

"Svetlý byt" - rekonštrukcia panelového bytu TN.KH

AutoriIng. arch. Jana Tartaľová
Ing. arch. Michal Tartaľ
InvestorSúkromná osoba
Návrh2015 - 2015
Realizácia2016 - 2016
AdresaTrenčín,
Slovensko
Štandardný panelákový byt a jeho premena.

Sprevádza Adela Motyková:

Nevyhovujúci technický stav bytu, mnoho prvkov na hranici životnosti a ich dizajnová zastaralosť nevyhnutne vyžadovali zásah. S požiadavkou na komplexnú rekonštrukciu bytu oslovili majitelia architektov Janku a Michala Tartaľovcov z architektonického štúdia Archholiks, ktorých si vybrali podľa ich prác prezentovaných na internete. Jediné, čo chceli zachovať v typickom panelákovom trojizbovom byte, bol počet izieb, v ostatnom už nechali architektom voľnú ruku. „Výhodou toho bytu je, že má lodžiu aj balkón, to je úplný luxus. A orientácia na svetové strany je tiež dobrá, celý deň tam svieti slniečko. Čo nám najviac vadilo, bola malá kúpeľňa a zbytočne veľká chodba,“ spomína na prvý dojem z bytu architektka Janka Tartaľová, ktorá nás sprevádzala návštevou bytu. Základom celej rekonštrukcie a dispozičného riešenia sa v podstate stala úprava hygienického bloku.

Foto: Jozef Maják

Viac otvorený

Po viacerých variantoch úprav, medzi ktorými boli aj radikálnejšie návrhy, sa napokon utriasla nová dispozícia s veľkým, otvoreným priestorom na život – obývačka s kuchyňou a jedálňou, kde sa môžu všetci stretávať. Vznikol spojením dvoch izieb. Zároveň architekti zrušili jednu chodbičku a mohli si tak dovoliť zväčšiť hygienický blok. Pôvodná obývačka sa stala spálňou a kuchyňa sa zmenila na menšiu izbu, kde je zatiaľ pracovňa. Komplexná rekonštrukcia zasiahla aj výmenu podláh, všetkých rozvodov, Jedine kúrenie sa nemenilo, pôvodné liatinové radiátory zrenovovali a dostali nový náter. „Zistili sme, že jednoduchšie a lacnejšie bude ťahať nové rozvody pod stropom, ako sekať do betónu a potom ho zasa vypravovať. Rozvody sme prekryli izoláciu hrubou päť centimetrov, ktorá okrem toho vytvorila krásny rovný strop a zároveň odhlučnila byt od susedov,“ hovorí Janka.

Pôvodná dispozícia bytu
Pôvodná dispozícia bytuARCHHOLIKS
Nová dispozícia bytu
Nová dispozícia bytuARCHHOLIKS

Odlišná kuchyňa

Kuchyňa v spoločenskom priestore je rozdelená na dva bloky. V jednom je umývacie centrum a je tam všetko čo súvisí s vodou – drez, umývačka aj práčky. Tento bok je situovaný v nadväznosti na inštalácie, vedľa inštalačného jadra. Táto časť je nepominuteľná aj vďaka výraznému farebnému obkladu. „Navrhli sme viacero odvážnych prvkov ktoré vychádzali z trojuholníka, ale u domácej pani to evokovalo niečo dramatické a akceptovala len tento obklad a patrí k obľúbeným prvkom v byte,“ objasňuje nám Janka. Nás upútalo aj osvetlenie nad umývacou zónou. Architekti sem zavesili bodové žiarovky, aby nepôsobila až tak kuchynsky ale aspoň trošku obývačkovo. Kým tieto lampy sú akýmsi spájajúcim prvom kuchyne a obývačky, praktická otvorená polica pri jedálenskom stole tieto časti opticky oddeľuje.

Foto: Jozef Maják
Foto: Jozef Maják

Priestor a svetlo

Nová dispozícia pôsobí omnoho väčším dojmom ako pôvodný interiér. Napomohlo k tomu hneď niekoľko vecí: popri prevažujúcej bielej farbe predovšetkým jednotná drevená podlaha. Kvôli vzdušnosti a svetlosti sú biele, na mieru vyrobené, všetky úložné priestory, ktoré prebiehajú na mnohých miestach po celej stene bez toho, aby priestor zahltili. Vzťahuje sa to aj na malú predsieň, z ktorej sa vstupuje do všetkých miestností v byte, ale dvere na prvý pohľad nerozoznáte, pretože sú v rovnakom štýle ako dvere do šatníkovej skrine. Spolu pôsobia ako nábytková stena. Dopĺňa ju zrkadlo, ktoré zväčšuje priestor a vešiaková stena, o ktorej Janka hovorí: „Nechceli sme klasickú a tak sme ju vytvorili domácim na mieru. Je to taká interaktívna stena v ráme s háčikmi, ktoré možno podľa potreby presúvať, dopĺňať, s poličkou na odkladanie čiapok, so zásuvkou na drobnosti a sedením.“

Foto: Jozef Maják

Architekti sa snažili nezapratať nábytkom obývačku, preto hľadali úložné priestory všade inde. Rafinovane, s maximálnym využitím každého štvorcového centimetra, ich v postačujúcej miere navrhli v spálni, v pracovni aj v kuchyni. V obývačke je len televízna stena z materiálu s dreveným dekorom, ktorý mení štruktúru - na zadných častiach je vertikálna a na dvierkach skriniek horizontálna. Takisto je to aj na dverách, ktoré obývačkovú stenu oddeľujú a zároveň spájajú s kuchynskou zónou. Aj v kúpeľni sa architekti pohrali s úložnými priestormi. Okrem skrinky pod umývadlom so zásuvkami tu upúta rozihraná stena s policami a košom na špinavú bielizeň, ktorá vyniká na obklade z bielej mozaiky. Osvetlenie v celom byte je funkčné, väčšinou bodové, jedine nad jedálenským stolom zvolili architekti závesné betónové svietidlo. Betón, ktorý patrí k obľpbeným materiálom majiteľov sa v podobe betónovej stierky objavuje aj na stene vo vstupnom priestore.

I keď spočiatku trošku trvalo, kým sa majitelia a architekti naladili na spoločnú nôtu, potom išlo všetko výborne, aj realizácia prebehla bez problémov. „Po prvotných rozpakoch si majitelia nechali poradiť so všetkým a nemali potrebu do ničoho zasahovať. Aj po dvoch rokoch je to tu tak, ako sme to navrhli, asi sa tu cítia dobre,“ konštatuje na záver Janka.

Foto: Jozef Maják
Foto: Jozef Maják
Foto: Jozef Maják
Foto: Jozef Maják
Foto: Jozef Maják
Foto: Jozef Maják
Foto: Jozef Maják
Foto: Jozef Maják

Podklady: ARCHHOLIKS
Text: Adela Motyková

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Jana Tartaľová
Ing. arch. Michal Tartaľ

Súvisiace články

RU.KO
Diela1. Mar 2018Jana Tartaľová870+0-0
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím