Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. máj 2019
0
2216

Rezidencia na Varte, Bratislava

Malá hĺbka parcely, strmý terén a hustá susedná zástavba. Práve náročné východiská sú priestorom pre kreatívnu prácu architekta. Pri pohľade z ulice zaujme kompozícia plných severovýchodných fasád. Zaoblené plochy sú v spodnej časti "odľahčené" odsadením od terénu.
Rezidencia na Varte, Bratislava
Autori: Ing. arch. Juraj Hantabal, Ing. arch. Michaela HantabalováSpolupráca: Ing. arch. Jakub Hanták, Ing. Jarmila BurkováInvestor: CEDIC SKPlocha pozemku: 3 691 m2Zastavaná plocha: 1 043 m2Podlažná plocha: 5 905,3 m2Obostavaný objem: 17 984,2 m3Návrh: 2014 - 2017Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Podkolibská , Bratislava, SlovenskoPublikované: 19. máj 2019

Lokalita

Bratislavská Koliba patrí medzi lukratívne adresy. Vily vo vyšších častiach kopca postupne doplnila výstavba na úpätí juhovýchodne orientovaných svahov. Na mieste pôvodných vinohradov vyrástlo v priebehu posledných rokoch niekoľko rezidenčných projektov. Jedným z nich bol v roku 2011 dokončený nízkoenergetický komplex Minergo. Projekt ateliéru Hantabal architekti, ktorý vznikol počas krízových rokov získal CE.ZA.AR 2011 v kategórii bytové domy a nomináciu na cenu ARCH 2011. O sedem rokov neskôr bolo v jeho tesnom susedstve skolaudovaných šesť radových domov a malé zdravotné stredisko. Autorom projektu je opäť ateliér Hantabal architekti. Nová zástavba osadená do komplikovaného svahovitého terénu je prístupná z východnej strany, zo (zatiaľ) slepej ulice Na Varte.

Foto: Juraj Hantabal
Foto: Juraj Hantabal
Foto: Juraj Hantabal

Koncept

“Koncept vychádza z pomerne komplikovaných terénnych vzťahov. Výsledné riešenie definovala malá hĺbka parcely, strmosť terénu a hustá susedná zástavba. Preto sme sa snažili o usporiadanie domov  tak, aby sme zabezpečili intimitu voči susedným objektom a zároveň správnu orientáciu obytných priestorov. Toto natočenie je priaznivé aj hľadiska výhľadov. Obyvatelia nepozerajú do záhrad a terás susedov, na severovýchodných fasádach absentujú presklené plochy. Architektonické stvárnenie jednoduchých línii dopĺňa oblúk plnej fasády, odľahčený v spodnej časti odsadením od terénu. Zaoblenie fasády zabezpečuje lepšie preslnenie a presvetlenie záhrad medzi objektmi. K rozšíreniu výhľadov prispelo aj postupné skracovanie objektov smerom k severnej hranici parcely,” vysvetľujú architekti

Koncept
Koncept

Dispozícia

Na úrovni druhého podzemného podlažia prepája objekty garáž prístupná prostredníctvom jedného vjazdu z ulice Na varte. Okrem parkovacích miest sú na najnižšom poschodí sú situované aj pivničné kobky, či priestor spoločnej kotolne. Na vyššie poschodia vedia trojramenné schodiská s výťahom.

O úroveň vyššie (1. PP) sa už nachádzajú byty s bezbariérovým prístupom do záhrady  (situovanej na streche spoločných garáží).

Na každom z vyšších podlaží sa nachádza opäť samostatná bytová jednotka. Prirodzene osvetlené a vetrané schodisko je prístupné tiež zo západnej strany objektov, na úrovni prvého nadzemného podlažia. Rodiny si mohli vybrať z ponuky dvojizbových, trojizbových, či štvorizbových bytov. Obslužné priestory sú radené pozdĺž plnej, severozápadnej fasády. Obytné miestnosti sú orientované na juhovýchod.

Zhora: situácia, pôdorys 1. NP, uličný pohľad
Zhora: situácia, pôdorys 1. NP, uličný pohľadAutor: Hantabal architekti

Konštrukčné riešenie

Železobetónová konštrukcia kombinovaná s výplňovým tehlovým murivom je izolovaná kontaktným zatepľovacím systémom. Plochá strecha klasickej konštrukcie s atikami je odvodnená vnútorným dažďovým zvodom.

Priečny rez domom
Priečny rez domomAutor: Hantabal architekti

Občianska vybavenosť

Súčasťou rezidenčného komplexu je aj malé zdravotné stredisko. Do objektu sa vstupuje na úrovni prvého podzemného podlažia. Súčasťou vstupného podlažia je priestor pre lekáreň. Na vyšších poschodiach sú ordinácie a čakárne.

Foto: Juraj Hantabal
Foto: Juraj Hantabal
Foto: Juraj Hantabal
Foto: Juraj Hantabal
Foto: Juraj Hantabal
Foto: Juraj Hantabal
Foto: Juraj Hantabal

Poloha diela

Ing. arch. Juraj Hantabal
Ing. arch. Michaela Hantabalová
Ing. arch. Jakub Hanták
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím