Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. december 2019
0
495

Pavilón základnej školy, Mníšek pod Brdy

Solitér.
Pavilón základnej školy, Mníšek pod Brdy
Autori: Ing. arch. Peter Sticzay-GromskiSpolupráca: Ing. arch. Ladislav Vendel, Ing. arch. Jan Doubek, BA Hons, Sebastian SticzayZastavaná plocha: 1 016 m2Podlažná plocha: 2 489 m2Návrh: 2015 - 2018Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Komenského 420, Mníšek pod Brdy, Česká republikaPublikované: 22. december 2019

V päťtisícovom meste pribudol nový školský pavilón a kultúrny priestor. Aj keď veľkú časť projektu pokryli dotácie, bola to jedna z najväčších investícií samosprávy za posledné roky. Pre investora je kľúčovou požiadavkou vytvorenie priestoru, ktorý bude schopný reagovať aj na budúce požiadavky. Do popredia sa dostáva aj otázka využitia kapacity školských objektov po skončení vyučovania.

Dôležitým aspektom projektu je prepojenie školských a mimoškolských aktivít a ich sústredenie na jedno miesto

Menšie sídlo, vzdialené tridsať kilometrov južne od Prahy, zažilo v posledných rokoch príliv mladých rodín. Základná škola sa po vyčerpaní všetkých dostupných kapacít začala zaoberať hľadaním vhodného konceptu ich rozšírenia. Nový pavilón vznikol ako reakcia na potrebu získať ďalšie priestory pre výučbu aj voľný čas detí. Mestu súčasne chýbalo aj vhodné miesto pre organizovanie spoločenských a kultúrnych podujatí. Podobný scenár predchádzal aj dostavbe a rozšíreniu školy v Černošiciach pri Prahe (Peter Sticzay-Gromski 2016 - 2017) alebo prístavbe ZŠ v pražskej časti Velká Chuchle (takisto Peter Sticzay-Gromski 2013). Autor svoje skúsenosti využil aj pri aktuálnom projekte v nie až tak vzdialenom Mníšku pod Brdy.

Foto: Peter Gromski
Foto: Peter Gromski

Nový pavilón je súčasťou rozsiahleho klinovitého vnútrobloku, ktorý z juhovýchodu ohraničuje staršia budova školy. Na protiľahlých stranách priestor vymedzujú päťpodlažné paneláky. Pavilón sa nesnaží konkurovať hlavnej budove školy. Ustupuje bokom a koriguje mierku "nafúknutého" vnútrobloku. Objem stojaci mimo os hlavnej budovy školy vytvára hneď pred vstupom malé námestíčko. Kompaktná figúra so zaoblenými rohmi, podporuje solitérny výraz pavilónu.

Pridanou hodnotou sa stala pasáž, ktorá rozdeľuje prízemie na časť kultúrneho strediska s výstavnou sieňou a kaviarňou a druhú časť vyhradenú pre krúžky a spolky. Pasážou, ktorá je súčasťou prístupovej cesty k hlavnej budove, denne prechádza množstvo žiakov aj učiteľov. Pavilón sa napriek svojmu solitérnemu postaveniu stáva živou súčasťou školského areálu.

Foto: Peter Gromski
Foto: Peter Kubín
Foto: Archív Cembrit
Foto: Archív Cembrit

Dve najvyššie podlažia rozširujú vyučovacie kapacity školy, prízemie je vyhradené pre kultúrno-spoločenské priestory. Tie zahŕňajú spoločenskú sálu s kapacitou 150 ľudí, materské centrum, klubovne pre krúžky a spolky, alebo samostatnú gymnastickú sálu so zázemím. Rodičia, aj návštevníci kultúrnych podujatí môžu využiť malú kaviareň. Dôležitým aspektom projektu je prepojenie školských i mimoškolských aktivít. Ich sústredenie na jedno miesto. Nový pavilón je bezbariérový, vďaka premosteniu ústiacemu v hlavnej budove školy slúži aj ako bezbariérový prístup do týchto priestorov.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyVizualizácia: Grido
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Grido
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: Grido
Rez
RezAutor: Grido

Nový kompaktný blok zjednocuje predsadená krížová treláž. Drevené lamely zo sibírskeho smrekovca sú ponechané bez dodatočnej povrchovej úpravy. Krížový vzor sa objavuje aj v iných častiach areálu (napríklad zábradlia). Za transparentnou kulisou je viditeľná fasáda s veľkým podielom presklených častí, ktoré sú tienené exteriérovými lamelovými žalúziami. Omietka je v segmentoch medzi pásovými oknami a takisto na exponovaných plochách parteru nahradená odolnými vláknocementovými doskami.

Foto: Archív Cembrit
Foto: Archív Cembrit
Foto: Peter Kubín
Foto: Peter Gromski

Podklady: Grido

Poloha diela

Ing. arch. Peter Sticzay-Gromski
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím