Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. december 2018
0
1126

Rodinný dom s bazénom, Benešov pri Prahe

Prízemný dom, ktorý je súčasťou rozvoľnenej zástavby Benešova, prirodzene kopíruje svahovitý pozemok.
Rodinný dom s bazénom, Benešov pri Prahe
Autori: Ing. arch. Hynek Holiš, Ing. arch. Šárka Holišová ŠochováSpolupráca: Ing. Magdaléna Myšková KaščakováPlocha pozemku: 1006 m2Zastavaná plocha: 273m2 + 24m2Návrh: 2013 - 2016Realizácia: 2014 - 2016Adresa: Na Spořilově , Benešov, Česká republikaPublikované: 5. február 2019

Práve klesajúci terén a neusporiadaná urbanistická štruktúra znamenali zaujímavé východisko pre architektonickú tvorbu. Obytná plocha domu je rozčlenená na tri výškové úrovne, ktoré sú navzájom prepojené chodbou prebiehajúcou pozdĺž východnej steny domu. Súčasťou rozsiahlej záhrady je samostatný bazén so záhradným domčekom.

Investor kúpil svahovitý pozemok s juhozápadnou orientáciou v severnej časti Benešova. Pôvodnú kompaktnú radovú zástavbu, zmiešanú s rozvoľnenou štruktúrou rodinných domov, bez jasne určenej uličnej línie, v tomto mieste striedajú solitérne bytovky. Kľudná lokalita v blízkosti centra, s výhľadom na historickú časť Karlov, je len kúsok od výjazdu na rýchlostnú cestu smerujúcu do Prahy. Neusporiadanosť zástavby paradoxne ponúkla architektom voľnosť pri tvorbe konceptu nového domu.

Návrh využíva terén zvažujúci sa od príjazdovej cesty. Objekt je výškovo členený na tri úrovne: garáž so zázemím, kľudovú časť so spálňou a obytnú časť s priestrannou terasou. Jednotlivé výškové úrovne kopírujú svah, celý priestor prepája komunikácia vedúca pozdĺž východnej fasády objektu. Veľkoryso koncipovaný priestor s bazilikálnym osvetlením lemuje stena z pohľadového betónu.

Pozdĺž hornej hrany pozemku je situovaný záhradný domček s terasou a vonkajším bazénom. Z terasy je vďaka prevýšeniu zachovaný priehľad ponad vegetačnú strechu na protiľahlý zelený svah Karlova. Priestorové a výškové osadenie stavby rozdeľuje záhradu na dve funkčné zóny.

Konštrukčný systém zo zalievaných štiepkocementových tvaroviek Durisol je kombinovaný s monolitickými železobetónovými stropmi a stenou z pohľadového betónu, ktorá prebieha cez celý interiér. Na stene sú jasne viditeľné odtlačky debnenia, ktoré tvorili zvislé dosky šírky 20 centimetrov. Rovnakú “kresbu” má aj betón použitý na bazéne a "sokli" záhradného domu. Sivé hliníkové okná a bledá škrabaná omietka zapadajú do monochromatického stvárnenia exteriéru. Predpolie pred vstupom a terasa sú dláždené prírodným kameňom. Monochromatickú schému v interiéri oživuje dubová podlaha, nábytok a farebné povrchy v kuchyni a kúpeľni.

Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Situácia
SituáciaAutor: Holiš + Šochová architekti
Pôdorys
PôdorysAutor: Holiš + Šochová architekti
Pozdĺžny rez a pohľad
Pozdĺžny rez a pohľadAutor: Holiš + Šochová architekti
Pozdĺžny rez a pohľad
Pozdĺžny rez a pohľadAutor: Holiš + Šochová architekti
Priečne rezopohľady
Priečne rezopohľadyAutor: Holiš + Šochová architekti
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl

Poloha diela

Ing. arch. Hynek Holiš
Ing. arch. Šárka Holišová Šochová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím