Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. jún 2017
0
2093

Bistro SOHO, Dunajská ulica, Bratislava

Účelný a praktický interiér gastro prevádzky. Do priestoru očisteného od nepôvodných stavebných zásahov pribudli nové prvky kontrastne odlíšené od pôvodných konštrukcií.
Bistro SOHO, Dunajská ulica, Bratislava
Autori: Ing. arch. Lukáš Kordík, Ing. arch. Štefan Polakovič, Ing. arch. Andrej OlahSpolupráca: Ing. arch. Matej Honč, Ing. arch. Martin Hložka, Ing. arch. Alan PrekopInvestor: SOHONávrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Dunajská 20, Bratislava, SlovenskoPublikované: 5. júl 2017

Bistro SOHO sa nachádza v parteri a prvom podlaží modernistického objektu Central pasáže v historickom centre Bratislavy, postavenom v rokoch 1928 - 1929 podľa projektu Franza Wimmera a Endre Szönyiho. Budova prešla v roku 2006 radikálnou rekonštrukciou, ktorá odstránila takmer všetky pôvodné prvky a vniesla do pasáže „luxusné“ leštené povrchy vo forme kamenných obkladov a podláh, leštenej nereze a skla. V súčasnom priestore bistra sa nachádzal módny butik.

Otvorený priestor reštaurácie na poschodí
Otvorený priestor reštaurácie na poschodíFoto: Juraj Fifik
Zavesené oceľové schodisko vedúce na poschodie reštaurácie
Zavesené oceľové schodisko vedúce na poschodie reštaurácieFoto: Juraj Fifik

Hlavným zámerom návrhu bolo očistenie priestoru od všetkých nepôvodných zásahov a vytvorenie funkčného konceptu bistra, ako aj opätovné oživenie parteru spolu s aktiváciou ulice pomocou exteriérového sedenia. Priestor bol odstránením točitého schodiska opätovne rozdelený na dva celky, reštauráciu vo svetlej farebnosti a bar s kaviarňou, ladený do kontrastných čiernych farieb.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: gutgut + GRAU
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: gutgut + GRAU

Mobiliár oboch častí je jednoduchý, vyhotovený z bukovej morenej preglejky. Novo vložené konštrukcie sú priznané, obložené dreveným rastrom zo smrekových hranolov. Vytvárajú materiálovú stenu, ktorá pôsobí kontrastne voči tvrdej žulovej podlahe. Priestor benefituje s dostatečného presvetlenia cez veľké štvorcové okná, večernú atmosféru dotvára intímne osvetlenie stolov a žiarovková girlanda, ktorá vytvára teplé difúzne svetlo.

Odbytová plocha na reštaurácie poshodí
Odbytová plocha na reštaurácie poshodí Foto: Juraj Fifik

Priestor reštaurácie sa skladá z dvoch celkov, prízemnej časti otvorenej z parteru a velkého priestoru na poschodí prístupného pomocou nového vloženého ocelového schodiska. Schodisko je zavesené na nosnú konštrukciu stropu, aby pôsobilo subtílne a vzdušne. Na poschodí za materiálovou drevenou stenou je situované celé reštauračné zázemie, vrátane toaliet pre zákazníkov.

Reštauračný priestor na prízemí
Reštauračný priestor na prízemí Foto: Juraj Fifik

Barový pult má z čelnej strany betónový obklad, ktorý svojim zvlnením dopĺňa drevený raster steny a zároveň interiér vizuálne prepája s ďalšou prevádzkou SOHO.

Barový pult v reštauračnej časti na prízemí
Barový pult v reštauračnej časti na prízemíFoto: Juraj Fifik

Menší priestor baru nachádzajúci sa v ľavej časti parteru ponúka kontrastnú intímnu atmosféru, podporenú jednotnou čiernou farebnosťou stien a mobiliáru. Vyniká len odhalený betónový strop a žulová podlaha, zmatnená aby nevytvárala nežiaduce odlesky.

Bar situovaný v ľavej časti parteru
Bar situovaný v ľavej časti parteruFoto: Juraj Fifik

Podklady: gutgut + GRAU

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Lukáš Kordík
Ing. arch. Štefan Polakovič
Ing. arch. Andrej Olah

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím