Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. november 2020
1
1369

Co-work Sudolabs, Košice

Surová stavebná podstata.
Co-work Sudolabs, Košice
Ateliér: RANAutori: Ing.arch. Zoran TrpčevskiInvestor: Sudolabs.ioNávrh: 2019 - 2019Realizácia: 2019 - 2019Adresa: Námestie oslobidteľov 3/A, Košice, SlovenskoPublikované: 22. november 2020

Generické priestory kancelárskej budovy. Drobné, ale účelné zmeny dispozície, využitie konštrukčnej estetiky stavebného základu, nové vložené prvky s poctivou materialitou. Výsledkom je pracovisko, ktoré nespadá do štandardných šablón, formovaných korporátnou vizuálnou identitou. Namiesto “fancy” riešení sa architekt zameral na prehľadnosť a ergonómiu pracovného prostredia.

 

Sprievodné slovo autora:

Priestory firmy Sudolabs sa nachádzajú v jednej z novopostavených dvojičiek v centre Košíc. Tie vyrástli v roku 2018 a využívajú sa predovšetkým za účelom prenájmu kancelárskych priestorov. Hlavným zámerom projektu bolo vytvoriť lowcost co-working, ktorý budú využívať investori spolu s freelancarmi pôsobiacimi v IT priemysle. Pôvodná myšlienka sa však procese navrhovania zmenila, keďže sa firma natoľko rozrástla, že priestory využíva sama.

Foto: Tomáš Lazorik
Pôdorys
Pôdorys
Foto: Tomáš Lazorik

Kvalitná realizácia hrubej stavby ponúkla alternatívu zachovania jej konštrukčnej estetiky, a tak ostali „črevá budovy“ odhalené, rovnako ako betónový strop.

V celom priestore sa opakujú tri hlavné materiály – betón, plech a drevo, ktoré podčiarkujú kontrast medzi studenými – surovými a teplými materiálmi. Priestor je z dvoch strán presvetlený cez transparentný obvodový plášť, zatiaľ čo zvyšné steny sú obložené tmavým trapézovým plechom a preglejkou.

Foto: Tomáš Lazorik
Foto: Tomáš Lazorik

Priestor je rozdelený na tri separátne zóny – zasadačku, kuchyňu a zdieľané priestory. Tie sú od seba oddelené čírou presklenou priečkou a preglejkovou stenou. Charakteristický kontrastný ráz sa objavuje v zasadacej miestnosti, v ktorej prevláda kombinácia čiernej a bielej farby. Transparentnosť, ktorá je dosiahnutá čírou presklenou priečkou a farebný kontrast vytvárajú priestorovú hĺbku.

Foto: Tomáš Lazorik
Foto: Tomáš Lazorik

Drobná zmena v dispozícii – presun dverí – umožnila zväčšiť kuchynku a hygienické zázemie. Vďaka tomuto riešeniu je možné vstúpiť do hygienického zázemia  priamo zo zdieľaných priestorov, a nie z kuchynky. Preglejková povrchová úprava vstupných dverí WC splýva s obkladovým materiálom steny. Preglejkový obklad umožnil prekrytie ďalších objektov, ako napríklad hydrant či hlavný rozvádzač. 

V kuchynke sa objavuje typológia sedenia, ktorá je typická pre kaviareň. Rovnako ako v ostatných priestoroch, i v tomto prípade sa opakuje materialita.

Foto: Tomáš Lazorik
Foto: Tomáš Lazorik
Foto: Tomáš Lazorik
Foto: Tomáš Lazorik

V presvetlenom co-workingu možno nájsť mobilný nábytok, ktorý bol súčasťou zadania. Používateľovi sa tak otvára príležitosť zmeniť účel tohto priestoru. Z klasického co-workingu sa tým pádom môže rýchlo a jednoducho stať priestor využiteľný na prednášky alebo tréningy.

Foto: Tomáš Lazorik
Foto: Tomáš Lazorik

Ateliér

Poloha diela

Ing.arch. Zoran Trpčevski

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím