Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Interiér nechtového štúdia Ruscona

Interiér nechtového štúdia Ruscona

AutoriIng. arch. Radka Kubaliaková
SpoluprácaIng. Jana Kubaliaková
Ing. Ján Kubaliak
InvestorRuscona
Návrh2017 - 2017
Realizácia2017 - 2018
AdresaŽelezničná ,
Poltár,
Slovensko

Nevyhovujúci technický stav prístavby rodinného domu si nevyhnutne žiadal architektonický zásah. S požiadavkou na komplexnú rekonštrukciu prístavby si majitelia domu vybrali architektku R. Kubaliakovú, ktorá pochádza z rovnakého mesta. Rodinný dom sa nachádza na ul. Železničnej v Poltári. Je to trojgeneračný dom, s prístavbou. V minulosti slúžilo 1. NP ako reštaurácia, preto bolo potrené rekonštruovať a pozmeniť dispozičné riešenie prístavby, tak aby vyhovovala budúcej funkcii – nechtové štúdio RUSCONA. Jediné čo chceli majitelia rodinného domu zanechať, boli otvory v obvodovej stene, ktoré boli nemenné zo statického hľadiska.

Celému procesu navrhovania pomohlo, že sa majiteľka domu venuje nechtovému dizajnu a požiadavky na prevádzku vedela jasne sformulovať. Rovnako mala predstavu aj o dizajne nechtového štúdia. Po prvom stretnutí dodala všetky dôležité informácie k prevádzke, rovnako aj ku štýlu ktorý sama preferuje.

Situácia
Situácia

Dispozičné riešenie prevádzky preto muselo byť rozdelené do viacerých zón.  1 - priestory pre školenia , 2 - salónik, 3 -  oddychový priestor, showroom a lobby priestor pred hlavným vstupom do štúdia.  Dominantná a najväčšia časť mala slúžiť zákazníčkam, priestor pre 10-15 osôb, hlavný stôl pre majiteľku, okolo ktorej je možnosť pohybovania sa.

Nechceli sme, aby priestor pôsobil ako lavice v škole, preto sme sa rozhodli navrhnúť líniu pracovných stolov, odkiaľ je dobre viditeľný majiteľkin školiaci stôl. Samotná prevádzka vyžaduje priestory uskladnenia výrobkov, lakov, a iných pracovných prostriedkov. Na stene za školiacim miestom bola navrhnutá presklená polica s rôznymi posunmi, kde by rôznofarebné laky pôsobili ako akcenty v interiéri. Na podlahách boli navrhnuté celoplošné priemyselné sivé koberce, ktoré sú lokálne oživené farebnými prvkami.

Zmena dispozície
Zmena dispozície
Skutkový stav
Skutkový stav
Pôdorys - návrh
Pôdorys - návrh
Prevádzková schéma
Prevádzková schéma
Priečny rez
Priečny rez
Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rez
Pôdorys - návrh
Pôdorys - návrh

Výrazným, dominantným prvkom je použitie steny z ruží, ktorý zaujme hneď pri vstupe do interiéru. Zároveň oživuje inak strohé riešenie s prevahou sivej a ružovej farby. Interiér má zabezpečiť vhodné prostredie pre prácu s veľkým dôrazom na osvetlenie a zároveň má na zákazníkov pôsobiť príjemne a ukľudňujúco. Preto biely mobiliár s hranatými detailami, matný povrch,  a sivý koberec tvorili základný princíp celého konceptu.

Dôležitým prvkom bolo taktiež osvetlenie stolovej línie, tak aby intenzita svetla tvorila jednoliatu a súvislú plochu. Vďaka tomu pôsobí  interiér elegantne a súčasne nenápadne. Medzi otvormi v obvodovej stene bolo navrhnuté zrkadlo, ktoré sa pekne vyníma na svetlosivej stene. Snažili sme sa vytvoriť jeden voľný priestor pre školenia, nezapratať nábytkom celý interiér. Neutrálnu farebnosť oživiť prvkami ružovej a tmavo sivej farby v podobe mobiliáru.

Fotografie pôvodného stavu:

Ateliér

Poloha diela

Ing. arch. Radka Kubaliaková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím