Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Design shaker

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Svetlo v architektúre
Hore
Moderný byt pre mladú rodinu v Hodkovičkách

Moderný byt pre mladú rodinu v Hodkovičkách

AutoriMGA. Martin Ptáčnik
Ing. arch. Ondřej Janků
SpoluprácaIng. Karel Šnajdr (akustika)
Podlažná plocha85 m2
Realizácia0 - 2018
AdresaPraha 4 - Hodkovičky,
Česká republika
Cieľom celkovej rekonštrukcie bytu bolo vytvoriť kľudné a neutrálne pozadie pre život mladej rodiny, aby sa následne zabývala podľa svojich aktuálnych potrieb a vkusu

Zadaním bolo definovať prázdny priestor, kde všetky funkcie, ktoré sa od dokončeného bytu očakávajú, sú integrované do stien a tento priestor vymedzujú. Chytré elektroinštalácie, úložné priestory, systémy zaisťujúce variabilitu umiestnenia jednotlivých prvkov v byte, to všetko je diskrétne vstavané do materiálovo a farebne vyváženej palety povrchov s presným a minimalistickým prevedením detailov, ktoré znesú doplnenie akoukoľvek farebnou škálou či štýlom budúcich majiteľov.

Byt sa nachádza na 3. poschodí štvorposchodového typového domu z 50. rokov 20. storočia v kľudnej bytovej zástavbe v Prahe 4.

Nároky klienta na nadštandardné bývanie pre mladú rodinu a zvýšené požiadavky na akustický komfort jednotlivých miestností viedli k celkovej rekonštrukcií bytu. Došlo k očisteniu od vrstiev dodatočných stavebných úprav z minulosti, osekaniu nekvalitnej omietky a vybúranie nadbytočných nenosných priečok. Pri týchto úpravách bol taktiež odhalený systém prefabrikovaných betónových panelov stropnej konštrukcie, ktoré boli následne vyspravené a ponechané ako výrazný estetický prvok interiéru všetkých nových miestností.

Pôvodná dispozícia bytu bola čiastočne zmenená a obohatená o radu nových prepojení medzi jednotlivými miestnosťami, ktoré tvoria alternatívu centrálnemu koridoru a zaisťujú voľnosť pohybu a dostatok denného svetla.

COLLARCH
COLLARCH
COLLARCH

Minimalistický dizajn s presným prevedením detailov a s redukovanou, ale poctivo vybranou paletou použitých materiálov a textúr štýlovo dopĺňa pôvodný odhalený betónový strop. Ten je od stien bytu odsadený výraznou hlbokou špárou, ktorá opticky zvýrazňuje jeho nerovnosti, materialitu a tiaž. Rovnako ako u ostatných prvkov interiéru, aj tu ide estetika ruka v ruke s praktickou funkciou. Touto špárou sú vedené nízkonapäťové káble pre ľubovolné rozmiestenie hi-fi reproduktorov. Osvetlenie je riešené troj-okruhovým lištovým systémom upevneným na strope vždy v špáre medzi dvomi nosnými panelmi a zaisťujúce variabilitu rozmiestenia svietidiel podľa aktuálnej dispozície bytu. Obvodové steny sú biele, neutrálne, so soklovou lištou zapustenou v jednej rovine s povrchom steny. Soklové lišty sú vyberateľné, priestor za nimi slúži pre rozvod elektroinštalácií. Stredová nosná stena tvorí dispozičnú chrbticu celého bytu. Jej prítomnosť a hmotnosť je podčiarknutá povrchovou úpravou v betónovej stierke. Rovnaký materiál je použitý aj na teleso krbu, ktorému prepožičiava až skulpturálny charakter. Deliace priečky medzi izbami a chodbou sú z väčšej časti nahradené skriňovým systémom so zdvojenými dverami, ktorý, vďaka špeciálnej stolárskej úprave, veľmi kvalitne akusticky izoluje jednotlivé miestnosti medzi sebou a zároveň zaisťuje požadované množstvo úložných priestorov v byte. Toto riešenie predpokladá absenciu ďalšieho, voľne stojaceho nábytku pre ukladanie vecí a dovoľuje majiteľom ponechať byt vzdušný a prázdny. Vrchnou viditeľnou vrstvu akusticky pohltivých panelov vstavaných skríň tvorí prerezávaná dýhová doska, ktorá okrem funkčného využitia doplňuje interiér o výrazný estetický element. Povrch dýhy spoločne s drevenými parketami vytvára mäkký a prívetivý protipól k hrubej textúre odhaleného betónu a betónovej stierky.

Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH
Foto: COLLARCH

Z farebnej palety bytu sa zámerne vymaňuje kúpelňa prevedená v odtieňoch modrej a žltej. Miestnosť očisty a relaxácie pôsobí hravým, až detským dojmom a tvorí protipól chladným a vyváženým tónom zvyšku bytu.

Foto: Alexandra Timpau
Foto: Alexandra Timpau
Pôvodný byt
Pôvodný bytCOLLARCH
Pôvodný byt
Pôvodný bytFoto: COLLARCH
Pôvodný byt
Pôvodný bytFoto: COLLARCH
Pôvodný byt
Pôvodný bytFoto: COLLARCH
Pôvodný byt
Pôvodný bytFoto: COLLARCH
Pôvodný byt
Pôvodný bytFoto: COLLARCH

Poloha diela

MGA. Martin Ptáčnik
Ing. arch. Ondřej Janků
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím