Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. november 2018
0
2242

Rodinný dom pri lese, Petříkov (ČR)

Nový domov pre mladú rodinu.
Rodinný dom pri lese, Petříkov (ČR)
Autori: Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Monev, Ing. arch Ján ObušekSpolupráca: Ing. Miroslav MatiašPlocha pozemku: 2000 m2Zastavaná plocha: 200 m2Podlažná plocha: 223,38 m2Návrh: 2016 - 2016Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Petříkov, Česká republikaPublikované: 26. január 2019

Bývanie neďaleko Prahy, napriek tomu v priamom kontakte s krajinou. Rozhodujúci je kontext a vzťah k okoliu. Na betónovej podnoži jednostranne otvorenej k výhľadu je položené poschodie s tehlovým obkladom, ktoré sa približuje archetypu vidieckeho domu. Poctivá materialita je predpokladom dlhodobej životnosti a dôstojného starnutia v prírodnom kontexte miesta.

Realizáciu predstaví architekt Metodiy Monev:

Rodinný dom v obci Petřikov neďaleko Prahy bol navrhnutý pre mladú štvorčlennú rodinu. Majitelia nás oslovili s jednoduchým zadaním vymyslieť im dom. Dali nám regulatívy od miestneho úradu a ostatné nechali na nás. Povedali nám, že pražský byt, v ktorom vtedy bývali predajú. Z predaja spolu s menšou hypotékou plánovali financovať nový domov. Bolo jasné, že sme boli od začiatku najatí nielen ako architekti, ale aj ako poradcovia pri ochrane rodinného rozpočtu, keďže ani jeden z investorov nebol z branže. Okrem toho matka bola na materskej, starala sa o dve malé deti a celý rozpočet rodiny ťahal manžel. Situácia známa mnohým.

Foto: Metodiy Monev

Na rozdiel od bežnej novostavby v satelitoch, kde sa stavia veľký rodinný dom na malom päť až šesť árovom pozemku (častokrát aj s dvojnásobne prekročenou povolenou zastavanosťou), sme sa spoločne s investormi zhodli, že v tomto prípade je potrebné investovať do priestoru. Nie interiérového, ale priestoru pre život a súkromie. Vďaka vzájomnej dôvere a dobrej komunikácii vznikol návrh bez zbytočností a s obmedzeným rozpočtom. Dom zaberá iba desať percent plochy z 20 árového pozemku. Celková úžitková plocha rodinného domu je 223 m2 vrátane garáže a technických miestností. Rodinný dom má garáž iba pre jedno auto, ktorá nech je akokoľvek veľká vo väčšine prípadov skonči ako sklad (čo sa potvrdilo aj v tomto prípade). Dom nemá bazén, altánok alebo letnú kuchyňu. Veľkosti otvorov na fasáde boli navrhnuté tak, aby v prípade finančného nedostatku, boli vyplnené plastovými oknami bez predelov a tým by sa zachoval vizuálny zámer. Našťastie k tomu nedošlo a boli osadené hliníkové okná. 

Foto: Metodiy Monev

Spolupráca s investormi začala ešte pred kúpou pozemku, ktorý sme spolu navštívili a po vzájomnom odsúhlasení ho stavebníci odkúpili. Výhodou pozemku je, že sa nachádza na konci obce, má susedov iba z dvoch strán a ďalšie dve strany hraničia s lesom a voľnou krajinou. Dom je situovaný v severovýchodnej časti pozemku. Zachováva potrebné odstupové vzdialenosti od severného suseda a od ulice.  Zvyšok juhozápadnej časti pozemku je určený pre život rodiny. Pozemok plynulo prechádza do lesa a krajiny, v ktorej sa voľne pohybuje divá zver. To bolo určujúce pri vytváraní konceptu. Dom sa uzatvára pred susedmi a otvára sa smerom na juhozápad a tým sa stáva súčasťou prírody. Tento pocit je vnímateľný z každej izby v dome, v dennej aj v nočnej časti.

Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: CAKOV + PARTNERS
Situácia
SituáciaAutor: CAKOV + PARTNERS
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev

Funkčné delenie je bežné. Na prízemí je situovaná kuchyňa, jedáleň a obývačka a technická časť domu. Spoločnému priestoru dominuje „obraz“ v podobe pevného zasklenia rámujúceho okolitú krajinu, ktorý sa mení v závislosti od ročného obdobia,. Na poschodí sú štyri izby a dve kúpeľne. Hmotovo a materiálovo sú tieto dve zóny odlíšené - pravouhlé prízemie definuje pohľadový betón. Železobetónová stena má okrem nosnej funkcie slúžiť ako paraván, ktorý zakrýva auta zaparkované pred garážou a neporiadok, ktorý často vzniká pred ňou. Zo steny vyčnieva podsvietená lavica, ktorá navádza k hlavnému vchodu do domu. Na betónovom hranole je položené poschodie domu. Tehlový obklad fasády a šikmá bezpresahová strecha zo sivou hliníkovou krytinou ho jasne materiálovo odlišujú. Dôraz bol kladený na bezudŕžbovosť - preto boli na fasádach a na streche použité trvácne materiály, ktoré dopĺňajú hliníkové okná a betónová dlažba okolo domu.

Schéma
SchémaCAKOV + PARTNERS
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: CAKOV + PARTNERS
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: CAKOV + PARTNERS
Rez a pohľady
Rez a pohľadyAutor: CAKOV + PARTNERS
Pohľady
PohľadyAutor: CAKOV + PARTNERS
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev
Foto: Metodiy Monev

Rodinný dom sme navštívili rok po jeho zabývaní. Veľmi nás potešilo, keď nám majiteľka s úsmevom povedala, že sa tu cítia s rodinou výborne. Zatiaľ nenašli na návrhu nič, čo by im prekážalo.

Foto: Metodiy Monev

Text a Foto: Metodiy Monev

Podklady: CAKOV + PARTNERS

Poloha diela

Ing. arch. Kalin Cakov
Ing. arch. Metodiy Monev
Ing. arch Ján Obušek

Súvisiace články

Rodinný dom P5, Praha
Diela20. november 2018Red 41200+1-0
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím