Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
25. november 2015
1
1336

Rodinný dom v Novom Jičíne

Novostavba rodinného domu na svahovitej parcele na okraji mesta.
Rodinný dom v Novom Jičíne
Autori: Ing. arch. Kamil Mrva,Spolupráca: Ing. Lenka Burešová (architektka), Ing. Jaroslav Holub (stavebný inžinier)Investor: rodina PořízkovaNávrh: 2011 - 2011Realizácia: 2012 - 2013Adresa: M. Baláše , Nový Jičín, Česká republikaPublikované: 2. december 2015

Dom vznikol pre klienta, ktorý sa už dlhší čas zaujímal o architektúru a oslovili ho niektoré z realizácií ateliéru v blízkom okolí. Zakúpil mierne sa zvažujúcu parcelu uprostred novo vznikajúcej individuálnej výstavby na okraji Nového Jičína.

foto: Studio Toast

Zámerom investora bolo realizovať rodinný dom s veľkou garážou - dielňou, ktorý by bol hmotovo čistý a jednoduchý, priestorovo veľkorysý, poskytoval by rodine dostatočné súkromie a bolo by ho možné realizovať v maximálnej možnej miere svojpomocne.

foto: Studio Toast

Stavba "svojpomocne" v tomto prípade nadobudla trochu iný význam, lebo sa nejednalo len o obvyklú snahu ušetriť. Táto snaha často vedie k úsporným a často nie práve ideálnym riešeniam. Naopak, klient pristupoval k stavbe s nadšením a vďaka jeho manuálnej zručnosti si chcel rad postupov a technológií vlastnoručne vyskúšať.

foto: Studio Toast

Pre zaistenie súkromia a pohľadovej izolácia voči okoliu je dom vsadený do terénneho zárezu. Obytné priestory pre rodinu sa nachádzajú na prízemí.

Pôdorys 1NP
Pôdorys 1NP

Poschodie prístupné z ulice je využívané ako garáž a dielňa.

Pôdorys 2NP
Pôdorys 2NP

Nosná konštrukcia je čiastočne železobetónová a čiastočne vymurovaná z keramických tvárnic.

foto: Studio Toast

Klient si želal ponechať železobetónové konštrukcie v maximálnom možnom rozsahu ako pohľadové v čo nejsurovějším stave, preto je obvodová stena realizovaná ako sendvič s vonkajšou a vnútornou betónovou pohľadovou vrstvou a tepelnou izoláciou uprostred.

foto: Studio Toast

Železobetónová je aj segmentová podpora pod konzolou, v ktorej strede je exteriérová sprcha. Garáž - dielňa je realizovaná ako montovaná oceľová konštrukcia so zatepleným plechových plášťom.

foto: Studio Toast
foto: Studio Toast
foto: Studio Toast
foto: Studio Toast
foto: Studio Toast

Na podlahe sú použité liate epoxidové a betónové potery.

foto: Studio Toast
foto: Studio Toast
foto: Studio Toast
foto: Studio Toast

Poloha diela

Ing. arch. Kamil Mrva,
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím