Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. jún 2019
0
768

VIOLA centrum pre umenie, Prešov

zerozero a priestor pre kultúru.
VIOLA centrum pre umenie, Prešov
Autori: Ing. arch. Irakli Eristavi, Ing. arch. Pavol Šilla, Ing. arch. Juraj ČervenýSpolupráca: Ing. arch. Dominika Hricová, Bc. Ondrej Jurčo, Ing. Martin Ratkoš, doc. Mgr. art. Marcel Benčík, ArtD. (grafický dizajn)Podlažná plocha: 348 m²Návrh: 2015 - 2015Realizácia: 2016 - 2018Adresa: Tkáčska ulica , Prešov, SlovenskoPublikované: 23. jún 2019

Prešovský ateliér má na konte viacero náročných konverzií, ktoré aj s odstupom času obhájili svoje kvality. Stačí spomenúť Kasárne/Kulturpark, či košické Kino Úsmev - priestory s pestrou kultúrnou náplňou, ktoré žijú vlastným, rozmanitým životom. Architekti sa pustili do zaujímavého projektu aj na domácej pôde. Tentokrát v centre mesta a v komornej mierke. Výsledkom je utilitárny objekt, ktorý však nepostráda architektonickú kvalitu.

Kultúrny priestor Viola sa nachádza v bezprostrednej blízkosti historického jadra Prešova, v parteri polyfunkčného objektu z 90. rokov. 

V prvej etape (2016) bola realizovaná prestavba priestorov bývalej pizzerie na literárnu kaviareň. Následne, v roku 2018, bola na mieste prevádzky copycentra dokončená multifunkčná sála, slúžiaca pre divadelné predstavenia a koncerty. Centrum pre umenie spravuje občianske združenie, ktoré sa venuje práci so školákmi, organizuje kultúrne akcie, vzdelávacie podujatia a výstavy. Novú funkčnú náplň indikuje zo strany exteriéru tmavý obklad z cementotrieskových dosák, kombinovaný s vertikálnymi drevenými lamelami .

Pôdorys,
Pôdorys,autor: zerozero

Každý z priestorov má samostatný vstup z Tkáčskej ulice, čo zabezpečuje ich autonómnosť, súčasne však oba priestory pôsobia vo vzájomnej synergii.

Pohľad,
Pohľad,autor: zerozero

Priestor literárnej kaviarne je definovaný trojicou elementov: barovým boxom, knižnicou a pódiom, ktoré sú zhotovené z prírodnej preglejky. Bielený drevený obklad stien pôsobí v dialógu s lamelovým podhľadom z rovnakého materiálu, ktorý zabezpečuje dobrú akustiku v interiéri.

Brúsený betón na podlahách strieda odolný koberec. Osvetlenie je kombináciou zavesených montúr s elementárnymi žiarovkami a LED pásov. 

Sálu realizovanú v druhej etape projektu formuje novovytvorená elevácia s pevným sedením, organizovaným v siedmych radoch.

Axonometria,
Axonometria,autor: zerozero
Foto: Jaroslav Vaľko
Foto: Jaroslav Vaľko
Foto: Jaroslav Vaľko

Takmer monochromatické riešenie interiéru vytvára priestor, ktorý je pozadím pre „pestrofarebnú“ produkciu.

Na čierno morený obklad stien s vertikálnou štruktúrou zabezpečuje kvalitnú akustiku sály.

Minimálny vstupný priestor so šatňou sa prostredníctvom veľkorysého okna otvára do Jarkovej ulice.

Na podlahách nájdeme opäť kombináciou odolných kobercov a brúseného betónu. 

Blok hygienického zázemia je vďaka kontrastnej farebnosti ľahko identifikovateľný.

Exteriér je pokračovaním prvej etapy a svojou materialitou nanovo definuje  parter polyfunkčného objektu.

Podklady: zerozero

Poloha diela

Ing. arch. Irakli Eristavi
Ing. arch. Pavol Šilla
Ing. arch. Juraj Červený
Bc. Ondrej Jurčo
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím