Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. august 2021
0
1170

Dom RK 17, Praha

Rekonštrukcia a prestavba domu v uličnej zástavbe pražských Vršovic.
Dom RK 17, Praha
Autori: MgA. Markéta ZdebskáSpolupráca: Marek Žáček, Jana HoreckáPlocha pozemku: 93 m2Zastavaná plocha: 57 m2Podlažná plocha: 120 m2 Návrh: 2016 - 2018Realizácia: 2018 - 2020Adresa: Voroněžská 6, Praha - Vršovice, Česká republikaPublikované: 3. september 2021

Realizácia sa dostala do užšieho výberu medzinárodnej poroty v rámci aktuálneho ročníka Českej ceny za architektúru.

Projekt pražského ateliéru BY architects pretvoril pôvodnú dispozíciu presunutím schodiska a zmenou pôvodnej schodiskovej apsidy na súčasť obytnej plochy. Dom sa otvoril do záhrady, k čomu prispeli aj nové okenné otvory, smerujúce do prehĺbeného dláždeného dvora. Z ulice nahradila opadávajúci brizolit omietka, ktorá sa priblížila pôvodnej štukovej fasáde.

 

Dielo predstaví architektka Markéta Zdebská:

Klientka nás oslovila již před koupí objektu a na první prohlídku jsme šli společně. Dům nebyl v dobré kondici, nebyly k němu žádné podklady a jeho pořizovací cena byla poměrně vysoká. „U ledu“ to však zůstalo snad jen dva týdny a přišla prosba nakreslit dispozici: „Markéto, jak jste říkala, že by to schodiště mohlo být jinde a ta apsida by mohla být obytná… mohla byste mi to pro manžela, prosím Vás, nakreslit?“. A tak začalo čarování -  z nutnosti pouze na základě vzpomínek z prohlídky a katastrální mapy. Je až úsměvné, že se oproti původní koncepci ve finále nic nezměnilo.

Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Situácia
SituáciaAutor: BY architects
Pôdorysy - pôvodný stav
Pôdorysy - pôvodný stavAutor: BY architects

Z hlediska organizace objektu byla nejzásadnější již zmíněná úprava - vymístění schodiště z apsidy do středu domu + nové obytné patro ve formě půdní vestavby a zpřístupnění zahrady z obytného prostoru.

Apsida se stala nedílnou součástí obytné plochy, v přízemí jako budoár v nejtěsnějším kontaktu se zahradou, ve 2. NP jako prostorná koupelna na kterou uvnitř dispozice nebylo místo a v posledním podlaží jako pokojík pro vnuka. Využitím apsidy pro život se dům dostal do intenzivního kontaktu se zahradou, který je podpořen také novými francouzskými okny z pokojů v základním těle domu.

Přízemní obytná kuchyně s výstupem na dvoreček je průchozí a společná, zbývající dvě podlaží disponují možností nezávislého provozu, což vyplynulo ze zpřesněných požadavků (proto dvě ramena schodiště, nikoliv jednoramenná „obíhačka“).

Pod a nad přímými rameny schodištěm jsou na střídačku umístěny úložné prostory a menší koupelny / WC. Veškerá technologie včetně domovního vysavače a větší zásoby potravin se nachází v suterénu. Ten se nachází pouze pod částí domu a je přístupný poklopem ze dvora. Přízemí je od sklepa a od terénu odděleno provětrávanou konstrukcí podlahy, která slouží jako perfektní hydroizolace.

Pôdorysy - návrh
Pôdorysy - návrhAutor: BY architects

Venkovní terén byl v kontaktu s výstupem z kuchyně odkopán na úroveň přízemí. Tuto úpravu vymezuje cihelná dlažba na propustném podloží a obloukové stupně pohledově obložené cihelnými bločky. Za křivkou stupňů a za segmentem zábradlí zachráněným z původní půdy je malý kousek divočiny zakončený fazolemi na plotě. Ten dvoreček je skutečně jak z pohádky o Alence v říši divů, a tak se k němu fazole velmi hodí.

Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings

Kompletní obnova vyžadovala také uliční fasáda. V archivu jsme nalezli stopu po nařízení odstranění odpadávajících štuků. Jejich podoba se nedochovala a nám zůstala na krku, toho času již také odpadávající, břízolitová omítka s bordó pruhem. Kompletně jsme zachovali figuru původních okenních otvorů, která jsme opatřili prvotřídními špaletovými okny. Rozloučili jsme se s luxfery nad vstupem, z doby socialistické přestavby, a vložili jsme kompaktní objekt vstupních dveří, křídlo s nadsvětlíkem, s řemeslný detailem obložek a  poutce. V ostění vstupu je integrován zvonek a poštovní schránka.

Uliční fasáda je logicky členěna na sokl vstupního podlaží, který je obložen frézovanými systémovými deskami opatřenými finálním nátěrem / omítkou spolu se zbytkem uliční u dvorní fasády.

Věnovali jsme se také stavebnímu interiéru domu. Ve vstupu je na podlaze ornamentální betonová dlažba, v obytných částech jsou podlahy dřevěné – dubové parkety v klasickém stromečkovém vzoru, zázemí jsou opatřena PUR stěrkou v šedém odstínu. Stěny koupelen jsou pokryty bílou mozaikou, umyvadlo v hlavní koupelně je integrované v corianové desce v kamenném vzoru. Interiérové dveře jsou navržené a vyráběné na míru, spolu s okny osazené historickým kováním v leštěném niklu.

Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings
Foto: Alex shoots Buildings

Podklady: Markéta Zdebská / BY architects
Foto: Alexandra Timpau / Alex Shoots Buildings

Poloha diela

MgA. Markéta Zdebská
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím