Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
21. október 2021
1
509

Interiér predsália Českej filharmónie, Rudolfinum

Dizajn s nadväznosťou na odkaz architektúry 80. rokov a jej významného predstaviteľa Karla Pragera.
Interiér predsália Českej filharmónie, Rudolfinum
Autori: Ing. arch. Lenka MíkováSpolupráca: Martin Surovec, Matyáš Cigler (súťaž), Ing.arch. Dominika Galandová (súťaž)Podlažná plocha: 220 m²Návrh: 2018 - 2021Realizácia: 2021 - 2021Adresa: Alšovo nábřeží 12, Praha, Česká republikaPublikované: 15. máj 2022

Projekt nadviazal na víťazný návrh vo vyzvanej súťaži, usporiadanej na prelome rokov 2018 a 2019 organizáciou CZECHDESIGN. Zámerom vyhlasovateľa bolo bolo otvoriť priestory predsália filharmónie pre verejnosť aj mimo času konania koncertov. Zadanie od Českej filharmónie zahŕňalo vytvorenie expozície o histórii budovy a redizajn obchodu so suvenírmi. V súťaži zvíťazil návrh Lenky Míkovej, ktorý nadviazal  na pokorný prístup inak avantgardného architekta Karla Pragera pri generálnej rekonštrukcii budovy v 90.rokoch 20.storočia.

“Náš návrh pro interiér předsálí Dvořákovy síně v Rudolfinu vznikal s respektem k původní architektuře budovy i k nadčasové hodnotě a důstojnosti České filharmonie. Záměrem bylo daný historický prostor vizuálně nepřebíjet ale spíše akcentovat, zároveň doplnit o nové využití uceleně, funkčně a současně. Tomu pomáhá efekt zrcadlení a volba materiálů, které se už nějak v budově vyskytují – primárně leštěná mosaz a tmavá dřevěná dýha. Tvarování nových prvků vychází z půdorysu řešených prostor a navazuje na ornamenty v původní kamenné podlaze,” vysvetľuje svoj zámer architektka Lenka Míková.

Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Schéma
SchémaAutorka: Lenka Míková

Nový interiér tvoria celkom tri prepojené časti - dva krajné salóniky, “Bělohlávkův poslechový salónek” + obchod so suvenírmi Rudolfinum shop a stredný foyer s výstavou. Inštaláciu v nej tvoria dva voľne stojace panely - monolitické mosadzné obelisky. Pri prechode k šatniam zrkadlia historický priestor a lákajú návštevníkov k sebe i k salónikom.

Obsah výstavy nesú podsvietené panely na dlhších stranách panelov, kryté zlatistým reflexným sklom. Historické fotografie a texty vystupujú z hĺbky panelu v niekoľkých vrstvách. “Naším záměrem bylo vytvořit svébytné objekty se vztahem k prostoru, ne pouhé nosiče informací. Na koncepci expozice spolupracovala designérka Miroko Maroko, která měla na starosti kompletní grafické řešení výstavy,” vysvetľuje autorka. Foyer dopĺňajú drevené lavičky s mosadzným soklom.

Salóniku a obchodu so suvenírmi, na pravom konci foyer, dominuje centrálny stôl, ktorého mosadzný povrch zrkadlí ornamenty dlažby. Rovnako ako drevené výstavné steny v okolitých nikách umožňuje rôzne variácie predajnej expozície. Pult s pokladňou je prisadený k výstavnej stene v nike medzi dverami, čo zabezpečuje prehľad a kontakt predajcov so zákazníkmi. Tmavá drevená dyha a plné chrbty výstavných stien vizuálne zjednocujú priestor..

Podobné radiálne riešenie má aj posluchový salónik na opačnom konci foyer, ktorý ponúka miesto na sedenie, štúdium publikácií, alebo posluch hudby z repertoáru filharmónie. Ten umožňujú slúchadlá a tablet s aplikáciou na výber skladieb integrované v podrúčkach trojice zamatových sedačiek. Drevená lavica medzi dverami nesie na zvýšenom "chrbte" poličku s knižnicou.

Pôdorys
Pôdorys
Axonometria
AxonometriaAutorka: Lenka Míková
Prvky
PrvkyAutorka: Lenka Míková
Panel
PanelAutorka: Lenka Míková
Obchod
ObchodAutorka: Lenka Míková
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček

Autor: Lenka Míková Architekti
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Lenka Míková
Ing.arch. Dominika Galandová
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím