Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia
Zajtra
Čoskoro

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
17. Dec 2018
0
893
Rekonštrukcia rodinného domu v pražskej štvrti Bohnice

Rekonštrukcia rodinného domu v pražskej štvrti Bohnice

AutoriIng. arch. David Dvořák
Ing. arch. Vojtěch Hybler
Ing. arch. DiS. Alena Javorská
SpoluprácaStanislav Hybler (Návrh záhrady a interiérovej zelene)
Plocha pozemku362 m²
Zastavaná plocha108 m²
Podlažná plocha173,5 m²
Návrh2014 - 2016
Realizácia2016 - 2017
AdresaPraha – Bohnice,
Česká republika
Sympatická prestavba. Rozšírenie využiteľnej obytnej plochy bez výrazného zväčšenia vonkajšej obálky.

Podľa zachovaných podkladov bol dom postavený v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia. V sedemdesiatych rokoch však prešiel kompletnou prestavbou, čo sa podpísalo najmä pod komplikovanú a neprehľadnú dispozíciu prízemia. Podkrovie bolo pred rekonštrukciou prevažne neobytné a pivničné priestory s technickým zázemím vo veľmi zlom stave. Pôvodný rodinný dom mal sedlovú strechu s výrazným vikierom orientovaným do ulice, malú prístavbu s hlavným vstupom a kúpeľňu smerujúcu k prejazdu. Na pozemku sa tiež nachádzala dvojgaráž, ktorá bola cez pôvodný úzky vjazd pre väčšinu dnešných áut neprístupná.

Pôvodný vs. nový stav
Pôvodný vs. nový stavFoto: ARCHPORT a Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Situácia
SituáciaARCHPORT
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

Objekt je súčasťou skupiny radovej zástavby v pražskej časti Bohnice. V porovnaní s ostatnými domami na ulici je výrazne nižší. Architekti boli pri rekonštrukcii a nadstavbe limitovaní oknom v štítovej stene susedného domu, ktoré i napriek snahe o diskusiu s jeho vlastníkmi muselo ostať zachované. Rozhodli sa preto nárožie zakončiť novým ortogonálnym vikierom s hliníkovým obkladom, ktorý výškovo nadväzuje na rímsy susedných objektov. Kompozícia nárožného prvku je doplnená o plechovú rímsu, v ktorej je ukrytý žľab. Zvyšok domu je omietnutý svetlou tenkovrstvovou omietkou. Na sedlovej streche je použitá sivá betónová krytina.

Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek

V rámci úprav bol dom očistený od všetkých neskorších prístavieb. S ohľadom na zistený stav konštrukcií ostali z pôvodného objektu zachované len obvodové steny na prízemí.

Pôvodný stav
Pôvodný stavARCHPORT

Hlavnou požiadavkou investora bolo zefektívnenie pôvodnej dispozície tak, aby aj na malej zastavanej ploche vznikol plnohodnotný priestor pre štvorčlennú rodinu. "Výsledným řešením jsou maximálně otevřené prostory a minimální komunikační plochy, které by domu ubíraly cenné metry čtvereční, byť jsou v navrhované dispozici zřetelné stopy původního domu, zejména v přízemí," vysvetľujú architekti.

Najdôležitejším priestorom v dome je obývacia izba prepojená s kuchyňou, ktorá priamo naväzuje na exteriérovú terasu a záhradu. Ťažisko obytného priestoru tvorí tmavý blok s krbovou vložkou, ktorý spolu s prievlakom na mieste pôvodnej nosnej steny opticky odčleňuje jedáleň a kuchyňu. Na obývačku nadväzuje pracovňa orientovaná do záhrady, ktorá je ukrytá za "tajnými" posuvnými dverami.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: ARCHPORT
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: ARCHPORT

V podkroví je dominantným priestorom schodisková hala, uprostred ktorej je situovaný piedestál vyhradený pre interiérovú zeleň. Izby majú dostatok vlastných odkladacích priestorov, kúpeľňa v podkroví je koncipovaná ako priestor pre relax s minimom rušivých prvkov.

Situácia - pôvodný stav
Situácia - pôvodný stavAutor: ARCHPORT
Situácia - nový stav
Situácia - nový stavAutor: ARCHPORT

Pôvodná garáž bola prestavaná na záhradný altánok so saunou, malým átriom s grilom a úložným priestorom pre záhradný nábytok a náradie. Pôdorysná stopa aj výška pôvodnej stavby ostala zachovaná, nárožie je však akcentované vertikálou komínového telesa. Na objekte sa architekti rozhodli využiť vegetačnú strechu.

Rez
RezAutor: ARCHPORT
Juhovýchodný pohľad
Juhovýchodný pohľadAutor: ARCHPORT
Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľadAutor: ARCHPORT
Severovýchodný (uličný) pohľad
Severovýchodný (uličný) pohľadAutor: ARCHPORT
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Foto: Kompost.works / BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek
Dom pred rekonštrukciou - pohľad z ulice
Dom pred rekonštrukciou - pohľad z uliceFoto: ARCHPORT
Dom pred rekonštrukciou - pohľad zo záhrady
Dom pred rekonštrukciou - pohľad zo záhradyFoto: ARCHPORT

Podklady: ARCHPORT

Poloha diela

Ing. arch. David Dvořák
Ing. arch. Vojtěch Hybler
Ing. arch. DiS. Alena Javorská

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím