Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. júl 2022
0
361

Revitalizácia Auly ČZU, Praha

Rekonštrukcia a dostavba diela neskorej moderny s vkladom pôvodného autora.
Revitalizácia Auly ČZU, Praha
Autori: prof. Dr. Ing. Jan Čejka , PhD., doc. Ing. arch. Antonín Novák, PhD., Ing. arch. Petr Valenta, Ing. arch. Radovan Smejkal, Ing. arch. Eduard Štěrbák, Ing. arch. Pavel VeselýSpolupráca: Ing. arch. Radovan Smejkal (HIP), Ing. Jan Klodner (statika)Investor: Česká zemědělská univerzita v PrazeZastavaná plocha: 1.316 m2Podlažná plocha: 2.496 m2Obostavaný objem: 14.882 m3Návrh: 2016 - 2019Realizácia: 2019 - 2020Adresa: Kamýcká 129, Praha, Česká republikaPublikované: 5. august 2022

Areál českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe na Suchdole bol vybudovaný v 60. rokoch minulého storočia a predstavuje dobovú ukážku urbanistickej tvorby. V areáli nájdete budovy rektorátu, učební, laboratórií, prednáškové pavilóny, dielne, športový areál s telocvičňami a bazénom, konferenčnú sálu, ubytovacie a stravovacie zariadenia. Celý komplex budov je postavený v jednotnom architektonickom štýle neofunkcionalizmu, s priznaným monolitickým železobetónovým skeletom.

Ako riešiť nedostatočné kapacity univerzity s náporom čoraz väčšieho počtu nových študentov a prispôsobiť ju požiadavkám modernej doby? Dávnejšie sme predstavili dostavbu átria ekonomickej fakulty. 

Dnes sa pozrieme na objekt Auly, postavený v roku 1965 na základe architektonickej súťaže na areál VŠZ, ktorú vyhral architekt Ján Čejka. Dnes takmer deväťdesiatročný profesor (okrem iného dekan Fakulta architektúry v jordánskom Ammáne na prelome 70. a 80. rokov) sa autorsky podieľal aj na súčasnej rekonštrukcii objektu. 

Foto: Tomáš Malý

Pôvodná budova, nespĺňajúca súčasné podmienky z hľadiska technického vybavenia, dispozičného riešenia a ekonomiky prevádzky, prešla celkovou rekonštrukciou. Počnúc sanáciou oceľobetónového nosného skeletu, cez nové povrchy, podlahy, interiér a zateplený fasádny plášť, až po novú prístavbu pred západným priečelím pôvodného objektu. Tá rieši predovšetkým rozšírenie plôch návštevníckeho, prevádzkového a technického zázemia budovy. Priestorovo reaguje na budovou Rektorátu a na priľahlé námestie, s ktorými spoločne definuje ťažiskový priestor celého areálu ČZU. 

Foto: Tomáš Malý

Význam objektu podčiarkuje zlatá farba strešnej krytiny pôvodnej Auly, ktorá podľa slov autorov navodzuje dojem koruny. Tá prechádza  aj do interiéru, v podobe zlatých baldachýnov v podhľade hlavnej sály. Námestie medzi Aulou a Rektorátom bolo v rámci rekonštrukcie novo tvarovo a výškovo upravené a predláždené. Priestor dotvárajú nové zelené prvky a skrytý objekt hmloviska, zaisťujúci osvieženie v letných mesiacoch.

Foto: Tomáš Malý

Fasádny plášť prístavby je v úrovni prízemia plne transparentný. Zachováva prepojenie exteriéru s foyer Auly. Protiklad tvorí poschodie bez priznaných okenných otvorov, ktoré sú prekryté predsadeným skleneným obkladom s premenlivou svetelnou priepustnosťou a nepravidelným vertikálnym formátovaním ad hoc. Vegetačná strecha prístavby tvorí kvôli blízkej výškovej budove rektorátu dôležitú pohľadovú rovinu. 

Foto: Tomáš Malý

Výkresová dokumentácia:

Situácia
SituáciaAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka

Technické riešenia:

Systém vykurovania zaisťuje prípravu teplej vody pre vzduchotechniku ​​a samotné vykurovanie objektu prevažne formou podlahového vykurovania s doplnkovými radiátorovými telesami. Zdrojom tepla je novo vybudovaná nízkotlaková plynová kotolňa III. kategória situovaná v suteréne Auly. Nový systém vzduchotechniky zahŕňa aj klimatizáciu s rekuperáciou tepla a vlhkosti z odpadového vzduchu.

Dažďová voda zo strechy objektu je zhromažďovaná v novovybudovanom podzemnom priestore. Znova je využitá na splachovanie toaliet a závlahu vegetačnej strechy.

Rezy
RezyAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pohľady
PohľadyAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka
Pohľady
PohľadyAutori: Architekti DRNH a Jan Čejka

Fotografie z interiéru:

Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý
Foto: Tomáš Malý

Podklady: Architekti DRNH a Jan Čejka
Fotografie: Tomáš Malý

Poloha diela

prof. Dr. Ing. Jan Čejka , PhD.
doc. Ing. arch. Antonín Novák, PhD.
Ing. arch. Petr Valenta
Ing. arch. Radovan Smejkal
Ing. arch. Eduard Štěrbák
Ing. arch. Pavel Veselý
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím