Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. máj 2019
0
702

Rodinný dom - Brno, Palouk

Prestavba polovice staršieho brnianskeho dvojdomu.
Rodinný dom - Brno, Palouk
Autori: MgA. Svatopluk Sládeček, Ing. arch. Jaroslav Matoušek, Ing. arch. Petra Bitaudeau VaškováZastavaná plocha: 84 m2Obostavaný objem: 897 m3Návrh: 2016 - 2017Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Palouk 50/7, Brno, Česká republikaPublikované: 14. júl 2019

Na prvý pohľad neveľké zmeny. Obnovená fasáda, nové lodžie orientované do ulice, obytná plocha rozšírená o malý strešný ateliér... Vo výsledku komplexný autorský vklad. Malé stavebné zásahy výrazne prispeli k lepšiemu využitiu priestoru. Čo bolo dobré ostalo zachované (základná prevádzková schéma, pôvodné terrazzové schodisko...). Zvyšok nahradila nová funkčná a kvalitná vrstva.

Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek

Dom sa nachádza na západnom okraji zastavaného územia Brna. Vchod je orientovaný do strmej slepej ulice, ktorá končí na okraji lesoparku a prírodnej rezervácie Kamenný vrch. Pozemok sa zvažuje k výhľadom, smerom na východ, vstup je situovaný na južnej strane.

Situácia,
Situácia,autor: NEW WORK

Rekonštrukcia sa týkala polovice staršieho dvojdomu s plochou strechou. Pôdorys objektu neprekročili pôvodnú zastavanú plochu, nové usporiadanie stavebných otvorov pomáha zlepšiť využite vnútorného priestoru. Na najvyššom podlaží pribudla ľahká drevená nadstavba opláštená titánzinkovým plechom.

Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek

Z dôvodu nevyhovujúceho statického riešenia bolo nutné zmeniť priestorové usporiadanie vstupného podlažia. Do ortogonálneho rastra nosných stien boli vložené nové konštrukcie prebiehajúce v šikmom smere od vstupu až po schodisko. Dispozícia domu rešpektuje pôvodný priestorový koncept.

Podlažia sú prepojené  repasovaným terrazzovým schodiskom, ktoré prebieha pozdĺž fasád orientovaných do záhrady. Posunutím vstupných dverí do chodby vzniklo zastrešené závetrie. Na vstupnú halu je napojený sklad, hygiena a technická miestnosť. Najďalej od vstupu je schodisko a pracovňa, cez ktorú sa prechádza na záhradu. Celé prízemie má podlahu z repasovaného terrazza.

Na poschodí je spoločenská časť domu - obývacia izba s kuchynským kútom. Obytný priestor je rozšírený o pôvodný balkón orientovaný do záhrady. Lodžia smerujúca na ulicu vznikla vybúraním nového stavebného otvoru.

Na treťom nadzemnom podlaží sa nachádza nočná zóna. Spálňa so šatníkom a kúpeľňou je doplnená o samostatné WC. Z kúpeľne je prístupný balkón. smerom do ulice opäť vzniká menšia lodžia.

Na najvyššom poschodí je samostatná spálňa, kúpeľňa a WC. Pôvodný obrys stavby je rozšírený o nový  ateliér v drevenej nadstavbe opláštenej titánzinkovým plechom. 

Pôdorysy,
Pôdorysy,autor: NEW WORK
Pohľady,
Pohľady,autor: NEW WORK
Rezy,
Rezy,autor: NEW WORK
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek
Foto: Petr Šmídek

Podklady: NEW WORK

Poloha diela

MgA. Svatopluk Sládeček
Ing. arch. Jaroslav Matoušek
Ing. arch. Petra Bitaudeau Vašková
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím