Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. december 2015
0
584

Cena Slovenskej rektorskej konferencie za umenie v roku 2015

Cenu Slovenskej rektorskej konferencie za umenie 2015 získala Mgr. art. Adriana Debnárová, talentovaná slovenská architektka, absolventka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorá ukončila štúdium druhého stupňa v Ateliéri architektúry II pod vedením Mag. arch. Petra Steca, ArtD.
Cena Slovenskej rektorskej konferencie za umenie v roku 2015

Slovenská rektorská konferencia („SRK“) udeľuje od roku 2012 cenu študentom alebo absolventom vysokoškolského štúdia - autorom a interpretom za mimoriadne hodnotné a verejne prístupné umelecké dielo alebo umelecký výkon nadnárodného významu. Zámerom SRK je zviditeľniť umeleckú činnosť vykonávanú na vysokých školách a univerzitách na Slovensku v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku a prispieť tak k ich spropagovaniu. Cenu predstavuje finančná odmena a diplom.

Cenu Slovenskej rektorskej konferencie za umenie 2015 získala Mgr. art. Adriana Debnárová, talentovaná slovenská architektka, absolventka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorá ukončila štúdium druhého stupňa v ateliéri Architektúry II pod vedením Mag. arch. Petra Steca, ArtD.

Mgr. art. Adriana Debnárová, získala cenu za diplomovú prácu „Architektúra a extrémne podmienky“. S touto prácou získala aj medzinárodnú cenu Archiprix, ktorá sa  udeľuje každé dva roky v oblasti architektúry, urbánneho dizajnu a krajinnej architektúry za najlepšie diplomovky na svete. Jej práca patrí k tým najzaujímavejším a najinovatívnejším, aké boli za celé obdobie existencie Ceny SRK za umenie hodnotené.

Projekt „Architektúra a extrémne podmienky“ je reakciou na púštne prostredie, ktoré sa vyznačuje nedostatkom zdrojov, ale aj rozširovaním púšte. Ocenená navrhla ako riešenie týchto problémov robota, ktorý využíva dostupné materiály a energie: piesok a slnko. Robot pracuje na báze 3D tlačiarne, využíva slnečné svetlo koncentrované šošovkou, ktoré je schopné roztaviť piesok a vytvoriť tak pevný materiál podobný sklu na povrchu piesočných dún. V prvej fáze tak vzniká pevná sieť, ktorá spomalí až zastaví ďalší pohyb duny. Druhá fáza projektu umožňuje vytvoriť obytné priestory vo vyhĺbených dunách. Takto generované priestory odkazujú priamo na fascinujúcu geometriu pieskových dún. Navrhovanie sa tak presúva skôr k dizajnu stavebného procesu a samotného stavebného nástroja. Projekt pracuje s myšlienkou života v púštnych oblastiach a zvýšením jeho kvality.

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie, prof. Ing. Rudolf Kropil, CSc. odovzdá Mgr. art. Adriane Debnárovej ocenenie dňa 22.12.2015 o 17:00 hod. v priestoroch Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.  

Medailón

 

Mgr. art. Adriana Debnárová (nar. 14. 6. 1989)

Absolventka katedry architektonickej tvorby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri architektúry II pod vedením Mag. arch. Petra Steca, ArtD.

 Mgr. art. Adriana Debnárová získala Cenu Slovenskej rektorskej konferencie za umenie 2015 za magisterskú diplomovú prácu „Architektúra a extrémne podmienky“. S uvedenou prácou získala aj medzinárodnú cenou Archiprix 2015, ktorá sa  udeľuje každé dva roky v oblasti architektúry, urbánneho dizajnu a krajinnej architektúry za najlepšie diplomovky na svete. Jej práca patrí k tým najzaujímavejším a najinovatívnejším, aké boli za celé obdobie existencie Ceny SRK za umenie hodnotené.

 Projekt „Architektúra a extrémne podmienky“ je reakciou na púštne prostredie, ktoré sa vyznačuje problémami, ako je nedostatok zdrojov surovín a rozširovanie púšte. Ako riešenie ocenená navrhla robota, ktorý využíva materiály a energie dostupné v týchto podmienkach: piesok a slnko. Robot pracuje na báze 3D tlačiarne. Využíva slnečné svetlo koncentrované šošovkou, ktoré je schopné roztaviť piesok a vytvoriť pevný materiál podobný sklu na povrchu piesočných dún. V prvej fáze tak vzniká pevná sieť na povrchu dún, ktorá spomalí až zastaví ďalší pohyb duny. Druhá fáza projektu umožňuje vytvoriť obytné priestory vo vyhĺbených dunách. Takto generované priestory odkazujú priamo na fascinujúcu geometriu pieskových dún bez potreby zásahu cudzej geometrie. Navrhovanie sa tak presúva skôr k dizajnu stavebného procesu a samotného stavebného nástroja. Projekt umožňuje žiť v púštnych oblastiach, kde to predtým nebolo možné.

 Ocenenej absolventke sa podarilo úspešne zostrojiť funkčný prototyp stavebného robota aj vzorky pieskového materiálu ním formovaného priame na pieskových dunách v reálnom prostredí a za reálnych podmienok.

 Práca Mgr. art. Adriany Debnárovej kreatívne posúva výskum interaktívnych priestorov rozvíjaný v ateliéri na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Téma architektúry stavebných strojov testovaná na platforme Arduino má veľkú budúcnosť v stavebníctve, nakoľko dizajn budov a ich priestorov dopĺňa dizajn nástrojov na ich výstavbu s využitím výrazných pokrokov súčasných technológii ako sú 3D tlač a CNC frézovanie.

© Adriana Debnárová

Viac o projekte nájdete TU

Ďalšie informácie:

Blog Mgr. art. Adriana Debnárovej 

O Cene SRK za umenie a ocenených

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím