Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. december 2016
0
1026

Prehľad cien a ocenení v roku 2016

Prinášame prehľad najzaujímavejších cien a ocenení v oblasti architektúry a príbuzných druhov kultúry. Prioritu má slovenská scéna, zahrnuli sme však aj nosné ocenenia od susedov a zo sveta.
Prehľad cien a ocenení v roku 2016

Na Slovensku už dlhoročne koexistujú tri nezávilé architektonické ocenenia, ktoré sa snažia predstaviť výber toho najlepšieho, čo sa podarilo (rôznych cien je viacero, ale nasledujúce tri pokladáme zatiaľ za jediné, ktoré z hľadiska tradície, odbornosti a nezávislosti od komerčných vplyvov majú ambíciu predložiť kvalifikovaný súd nezávislej poroty na "najlepšie diela").

Častokrát sa diskutuje, či tri architektonické ceny na Slovensku nie sú priveľkým trieštením síl. Či by nestačila jedna. Či by sa vypisovatelia nemali spojiť a konečne ukázať verejnosti, "ktorá je tá najlepšia architektúra". Osobne som presvedčený, že v oblasti architektúry (a umenia všeobecne) to ani nie je možné. Architektúra nemôže mať iba jedno unifikované kritérium hodnotenia kvality. Je to subjektovo - objektový vzťah, ktorý nie je exaktne merateľný. A preto je dobre, ak aj laikom vieme ukázať architektúru z rôznych pohľadov, z rôznych názorových stanovísk. Ukázať, že dobrá architektúra vie byť rôzna a pritom vždy zaujímavá a podnetná. Že rôzne poroty a rôzni odborníci môžu mať aj rozličné názory a že výsledkom je inšpirujúca pestrosť a nie vždy jednoznačnosť - tak ako v samotnom živote. Neukončenosť, hľadanie a snaha o posúvanie sa dopredu, to sú tie správne atribúty kvality. Takže tu je prehľad toho, ako v roku 2016 rozhodovali architektonické poroty (Š.M.):

Najprv na Slovensku:

Výročné ceny Spolku architektov Slovenska (viac o cenách SAS si prečítate tu):

Cenu Dušana Jurkoviča v roku 2016 udelil Spolok architektov Slovenska Richardovi Murgašovi za dielo Materská Škola Guliver v Banskej Štiavnici. Ocenené diele predstavujeme v tomto článku a vo videu.

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo v roku 2016 udelilo prezídium Spolku architektov kolektívu autorov Ferdinand Konček, Iľja Skoček a Ľubomír Titl. Záznam z preberania ceny si môžete pozrieť tu.

Cenu prof. Martina Kusého v roku 2016 udelil Spolok architektov Slovenska prof. Jane Pohaničovej za významný prínos k dejinám architektúry 19. storočia.

CE.ZA.AR - Cena Slovenskej komory architektov za architektúru (o výsedkoch sme informovali tu)

Laureátmi tohtoročnej Ceny Slovenskej komory architektov sa v jednotlivých kategóriách stali:

Rodinné domy: Rodinný dom pod kalváriou, Kaplnská ulica, Veľké Úľany, autori: Peter Šercel, Andrej Švec (komplexné predstavenie diela v tomto článku, videoprofil domu tu)
Bytové domy: Bytové domy Avana, Bezručova, Stupava, autori: Matúš Polák, Martin Rezník (viac o diele tu)
Občianske a priemyselné budovy: Materská škola Guliver, Poľovnícka ulica, Banská Štiavnica, autor: Richard Murgaš (komplexné predstavenie diela v tomto článku, videoprofil diela tu)
Obnova a prestavba: Obnova interiéru rímskokatolíckeho kostola sv. Vavrinca v Brutovciach, autor: Tomáš Bujna (viac o diele tu)
Interiér: Interiér obchodu Slávica, Laurinská, Bratislava, autor: Andrej Olah, Katarína Labáthová (viac o diele tu, Video z priestorov designshopu tu)
Exteriér: Turistická lávka a prístrešok na kopci Straník, Žilina, autori: Michal Marcinov, Andrej Badin, Zuzana Demovič, Peter Lenyi, Ondrej Marko, Marián Lucký (viac o diele tu)

https://www.archinfo.sk/diskusia/ce-za-ar-2016-vysledky.html
https://www.archinfo.sk/diskusia/ce-za-ar-2016-vysledky.html

Cena ARCH (viac o cene sa dočítate v tomto článku)

Cenu časopisu ARCH o architektúre a inej kultúre. O udelení Ceny ARCH 2016 rozhodovala medzinárodná odborná porota na základe osobnej návštevy z 10 nominovaných diel.

Cenu ARCH 2016 si odniesol Tomáš Bujna za obnovu interiéru rímskokatolíckeho kostola sv. Vavrinca v Brutovciach.

https://www.archinfo.sk/sutaze/cenu-arch-za-rok-2016-ziskala-obnova-interieru-rimskokatolickeho-kostola-sv-vavrinca-v-brutovciach.html
https://www.archinfo.sk/sutaze/cenu-arch-za-rok-2016-ziskala-obnova-interieru-rimskokatolickeho-kostola-sv-vavrinca-v-brutovciach.html

 

V susednom Česku padli nasledovné verdikty:

Česká cena za architekturu (viac v tomto článku)

Do 1. ročníka súťažnej prehliadky Českej komory architektov, ktorá bola otvorená architektonickým realizáciám za posledných 5 rokov, sa ich prihlásilo hneď 475.

Ostro sledovanú Hlavnú cenu získal dom a ateliér Zen-Houses od libereckého architekta Petra Stolína (viac o diele tu).

V rámci Českej ceny za architektúru sú tiež oceňované výnimočné aktivity na poli architektúry. V tomto roku boli udelené celkovo tri Ceny za výnimočný počin:

Ročenka Česká architektura, ktorú už 17. rok vydáva Dagmar Vernerová.

Združenie KRUH, ktoré pod taktovkou architektky Marcely Steinbachovej v tomto roku uskutočnilo už šiesty ročník celorepublikového festivalu Den architektury.

Tretím Výnimočným počinom za rok 2016 sú Pražské stavební předpisy (písali sme o nich napríklad tu)

Grand Prix architektů (viac v tomto článku)

Národná cena za architektúru, ktorú organizuje česká obec architektov každoročne udeľuje cenu Grand Prix za najlepšiu stavbu postavenú v minulom roku na území Českej republiky. Do 23. ročníku súťaže sa prihlásilo len 51 prác. V minulosti to býval približne dvojnásobok. 

Grand Prix 2016 získala Rekonštrukcia Bielej veže v Hradci Králove (viac o diele tu).

 

Zo svetového kontextu vyberáme nasledovné:

Pritzkerova cena (Laureáta sme predstavili tu. Zaujímavý je aj pohľad Jána Bahnu.)

Pritzkerova cena Hyattovej nadácie je prestížne ocenenie v oblasti architektúry inšpirované Nobelovou cenou. Cena je udelovaná od roku 1979. Okrem prestíže je reprezentovaná medailou a finančnou odmenou vo výške 100 000 dolárov. Nominácia je otvorená komukoľvek. Tohto roku bolo nominovaných viac ako päťsto mien architektov z celého sveta. 

Prekvapujúcim nositeľom Pritzkerovej ceny za rok 2016 sa stal Alejandro Aravena.

Stirling prize (o výsledkoch sme informovali tu)

Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) udeľuje toto ocenenie od roku 1996 architektom, ktorých budovy sú významným prínosom pre britskú architektúru za posledný rok. 

Víťazom sa stala Newport Street Gallery. Ide o konverziu pamiatkovo chránených Viktoriánskych budov od Caruso St John Architects.

To, čo má súvis s národnými cenami a čo bude zaujímavé v budúcom roku sú nominácie na Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru:

Mies van der Rohe Award 2017.

Slovenskú architektúra nominovaná na prestížnu Mies Van Der Rohe Award si môžete pozrieť v tomto prehľade.
Predstavili sme aj české nominácie v aktuálnom ročníku ceny.

Veríme že Vás zaujme aj výber študentských prác a ocenenia z príbuzných kultúrnych oblastí:

Cena profesora Jozefa Lacka (viac sa dočítate tu)

Celoštátna súťaž o najlepšiu diplomovú prácu absolventov architektonických škôl na Slovensku. Súťaž organizuje Spolok architektov Slovenska. Porota jednomyseľne vybrala prácu, ktorej udelila hlavnú cenu - Cenu prof. Jozefa Lacka za akademický rok 2015/2016 a vybrala ďalšie 3 práce, ktorým za ich špecifický prínos v niektorej oblasti udelila odmeny.

Cena profesora Jozefa Lacka: Múzeum Dunajskej prírody, Ing. arch. Roman Hajtmanek (viac o diele tu)
Odmena Pro Huma: Co - housing, zóna Sosnová, Bratislava, Ing. arch. Filip Ponechal (viac o diele tu)
Odmena Pro Natura: Architektúra na pomedzí mesta a krajiny, Ing. arch. Matúš Antolík (viac o diele tu)
Odmena Pro Art + Odmena Pro Filozofia: Predposledný súd - väzenie Arizona, Ing. arch. Alžbeta Barančíková (viac o diele tu)

Píše ti architektúra (viac o súťaži sa dočítate tu)

Spolok architektov Slovenska v spolupráci s British Council a občianskym združením Archimera organizoval už piaty ročník súťaže esejí o architektúre s témou: Kde sa stratili vízie?.

1. cenu získala Tereza Grešková za esej Beating the Apocalypse

Fénix – Kultúrna pamiatka roka (viac v tomto článku)

Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie projekty obnovy pamiatok ukončené v minulom roku. Do súťaže sa v tomto roku prihlásilo 15 projektov. Odborná porota rozhodla o udelení cien Fénix takto:

Laureátmi ceny Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2015 sa stali:
Mesto Lučenec za komplexnú obnovu a reštaurovanie neologickej synagógy v Lučenci (viac o diele v tomto článku)
Obec Dechtice za komplexnú stavebnú obnovu a reštaurovanie rímskokatolíckeho Kostola všetkých svätých v Dechticiach (viac v tomto článku)
Eugen Coplák s manželkou Ľudmilou za komplexnú obnovu Baníckeho domu v Štiavnických Baniach (viac o diele v tomto článku)
Kaštieľ Gbeľany, s.r.o. za komplexnú stavebnú obnovu a reštaurovanie Majláthovského kaštieľa v Gbeľanoch (viac o diele v tomto článku)

Národná cena za komunikačný dizajn (výsledky nájdete tu)

Národná cena za komunikačný dizajn 2016, ktorú vyhlasuje Slovenske centrum dizajnu je venovaná rôznym oblastiam komunikačného dizajnu. Je určený pre grafických dizajnérov, grafické štúdiá, reklamné agentúry, klientov a študentov grafického dizajnu.

Jednotlivé ceny získali: 

Národná cena za komunikačný dizajn 2016: Edícia Rudolf Sloboda, dizajn: Boris Meluš
Národná cena za experimentálny komunikačný dizajn 2016: Balustráda na Farských schodoch, Žilina, dizajn: Marcel Benčík, Peter Lényi, Ondrej Marko, Marián Lucký

Cena Oskara Čepana (viac v tomto článku)

Cena Oskára Čepana je určená vizuálnym umelcom a umelkyniam do 40 rokov. Do sútaže sa v roku 2016 prihlásilo 54 umelcov a umelkýň pracujúcich naprieč širokým spektrom médií a konceptuálnych a kritických prístupov.

Cenu Oskára Čepana získali Julia Gryboś a Barbora Zentková. Laureátom špeciálnej ceny pre spoločensky angažované umenie sa stal Peter Kalmus. 

Slovak press photo (viac o súťaži tu)

Súťaž novinárskych fotografií sa konala na Slovensku už piaty krát. 

Hlavnú cenu Grand Prix získal Ivan Holub za fotografiu s názvom Večera.

Přehlídka diplomových prací (viac v tomto článku)

Česká komora architektov každý rok organizuje Prehliadku diplomových prác ako súťažnú prehliadku úspešne obhájených diplomových prác absolventov vysokých škôl architektúry a príbuzných odborov. 

Prvú cenu získal absolvent FA VUT v Brne Martin Křivánek za Kultúrno-spoločenské centrum s radnicou v Kohoutovicích (viac o diele tu).

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím