Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
14. február 2018
0
522

Architekt Matúš Vallo oznámil kandidatúru na post bratislavského primátora a predstavil Team Vallo

Bratislavský architekt a mestský aktivista Matúš Vallo bude v novembrových voľbách kandidovať na post primátora Bratislavy s podporou tímu odborníkov zjednotených pod názvom Team Vallo.
Architekt Matúš Vallo oznámil kandidatúru na post bratislavského primátora a predstavil Team Vallo

Vallo oznámil kandidatúru v utorok na tlačovej konferencii, s tým, že chce zúročiť viac než dvojročnú prácu na dokumente Plán Bratislava – Návod na lepšie mesto, o ktorý sa bude opierať aj jeho volebný program.

"Som rodený Bratislavčan a toto mesto už 40 rokov milujem. Pochopil som, že je lepšie navrhovať funkčné riešenia, ako stále niečo kritizovať. Často som počúval, že to nejde, je to komplikované, nedá sa. Odmietam si na to zvyknúť. Preto som založil Plán Bratislava, združenie vyše 60 profesionálov, odborníkov na rôzne mestské problémy. Vznikol tak, doslova, plán pre lepšie mesto. Aby sme tento plán dokázali realizovať, rozhodol som sa kandidovať na primátora,“ hovorí Vallo.

Plán Bratislava – Návod na lepšie mesto

Plán Bratislava bude verejne dostupný dokument, otvorený všetkým. Vďaka významnej podpore verejnosti a úspešnej crowd-fundingovej kampani, dokument s dvanástimi kapitolami vyjde aj v knižnej podobe.

Sústrediť sa však Vallo plánuje na 5 kľúčových oblastí. „Témy, ktorým budem od prvého dňa na magistráte venovať mimoriadnu pozornosť sú verejný priestor, životné prostredie, doprava, regulácia výstavby a rozvoj mesta a ľudia”.

Odborníci a zapálení Bratislavčania z Team Vallo

Uvedomuje si, že svoje ciele môže dosiahnuť len so silným tímom odborníkov. „Nejdem do toho sám. Už viac ako dva roky sa dennodenne stretávam s odborníkmi, ktorí podrobne poznajú nielen problémy Bratislavy, ale predovšetkým jasne vedia, ako ich postupne, v spolupráci a s podporou obyvateľov mesta, riešiť,“ hovorí Vallo. „Do komunálnych volieb idem s tímom odborníkov a zapálených Bratislavčanov, ktorých vám dnes predstavujem ako Team Vallo. Jeho základ tvoria moji blízki spolupracovníci z iniciatívy Plán Bratislava.“

Team Vallo tvoria odborníci, ktorí sú pripravení tento plán realizovať. Či už ako kandidáti na volené funkcie v miestnych a  mestskom zastupiteľstve, alebo sú to odborníci, o ktorých sa Vallo bude môcť oprieť pri zavádzaní riešení do praxe.

„Nielen počas práce na Pláne Bratislava sme mali možnosť dobre spoznať Matúša Valla. Sme presvedčení, že vďaka jeho energii, znalostiam, schopnosti a láske k mestu bude dobrým primátorom. Uvedomujeme si však aj to, že len jeden človek mesto nezmení. A  preto v nastávajúcich komunálnych voľbách stojíme za Matúšom. S vašim hlasom a podporou naložíme s maximálnou starostlivosťou a oddanosťou mestu, ktoré máme radi, v ktorom žijeme a s ktorým spájame aj svoju budúcnosť,“ hovorí za Team Vallo Lenka Antalová Plavuchová, zakladateľka viacerých úspešných lokálnych iniciatív ako Rodinné centrum Ráčik, Stará jedáleň, Krasňanský Zelovoc a poslankyňa za Raču.

Foto: Viktor Cicko

Cítime príležitosť zmeniť naše mesto. Či ako budúci mestskí poslanci, či z pozície v exekutíve alebo ako externí spolupracovníci, či konzultanti pri zavádzaní konkrétnych riešení do života. Odmietame si zvyknúť na nefunkčné, polovičaté riešenia a zatváranie očí pred problémami. Uvedomuje si, že pre dosiahnutie skutočnej zmeny nestačí len kritizovať, ale je potrebné aj prevziať zodpovednosť, prinášať konkrétne návrhy a presadiť ich do praxe. Sme pripravení meniť mesto. Vnímame jeho obrovský potenciál, aj mnohé nevyužité príležitosti. Našou spoločnou snahou je lepšia Bratislava v týchto oblastiach:

Verejný priestor

Bratislava má byť schopná naplniť vysoké nároky svojich obyvateľov na verejný priestor, od priechodnosti chodníkov až po vzhľad a funkčnosť námestí a parkov. Uvedomujeme si, že práve kvalita verejného priestoru určuje okrem iného aj to, ako sa k sebe obyvatelia správajú.

Doprava

Naše mesto musí riešiť kritickú dopravnú situáciu zlepšovaním kvality a dostupnosti mestskej hromadnej dopravy, zmysluplnou parkovacou politikou a efektívnym využívaním a spracovávaním dát. Používanie mestskej hromadnej dopravy sa má stať preferovanou voľbou obyvateľov pri pohybe po meste.

Rozvoj mesta

Pre kvalitný život v Bratislave nestačí len asfaltovať cesty, ale je potrebné, v dobe stavebného boomu, regulovať a mať pod kontrolou rozvoj mesta. Dnes určujú pravidlá výstavby developeri a samospráva im len sekunduje. Chceme tento vzťah kompletne obrátiť - pravidlá výstavby musí určovať a mať pod kontrolou mesto a developeri ich musia dodržiavať. Je dôležité správne narábať s mierkou nášho mesta a chápať ju ako výhodu. Za rozvoj nepovažujeme nekontrolované rozširovanie mesta, ale predovšetkým zvyšovanie kvality života Bratislavčanov.

Životné prostredie

Bratislava musí venovať náležitú pozornosť ochrane vody, ovzdušia, mestským lesom a zeleni ako kľúčovým atribútom pre kvalitu života a zdravý životný štýl svojich obyvateľov. Naše mesto musí chápať svoju zeleň ako výraznú pridanú hodnotu života svojich obyvateľov a tak sa k nej musí správať.

Inovácie a vzdelávanie

Mesto musí dokázať využiť mimoriadny inovatívny a vzdelanostný potenciál svojich obyvateľov, ktorý pretaví do efektívnejších a kvalitnejších verejných služieb. Mesto má rozumne podporovať školstvo na svojom území a byť v tomto smere vzorom a inšpiráciou aj pre iné mestá.

Kutúra

Rôznosť kultúr a životných štýlov obyvateľov Bratislavy musí byť vnímaná ako výhoda. Kultúra má tvoriť významnú súčasť novotvoriacej sa identity mesta a byť súčasťou každej mestskej politiky.

Ochrana zraniteľných

Mesto má byť solidárne so slabšími a schopné im poskytnúť adekvátnu pomoc a podporu. Bratislava sa musí vedieť postarať o svojich obyvateľov tak, aby dokázali žiť plnohodnotný život a ďalej mohli tvoriť jadro spokojnej mestskej spoločnosti.

Správa mesta

Bratislava má byť spravovaná efektívne, transparentne, participatívne a so starostlivosťou zodpovedajúcou európskym štandardom. Pri správe nášho mesta musí byť určujúca odbornosť pred politickými nomináciami a na kľúčové pozície v mestských podnikoch musia byť otvorené a transparentné výberové konania. Chceme, aby Bratislava bola mestom dialógu a dokázala komunikovať so svojimi obyvateľmi a aktívne ich zapájať do rozvoja mesta.

Foto: Viktor Cicko

Team Vallo je otvorená občianska platforma a my všetci sme pripravení venovať svoje skúsenosti a odborné znalosti pre svoje mesto. Chceme spolupracovať s každým, komu na Bratislave záleží a kto vidí jej výhody, problémy aj riešenia podobne ako my. Nie len počas práce na Pláne Bratislava sme mali možnosť dobre spoznať Matúša Valla. Sme presvedčení, že vďaka jeho energii, znalostiam, schopnosti a láske k mestu bude dobrým primátorom. Uvedomujeme si však aj to, že len jeden človek mesto nezmení. A preto v nastávajúcich komunálnych voľbách stojíme za Matúšom. S vaším hlasom a podporou naložíme s maximálnou starostlivosťou a oddanosťou mestu, ktoré máme radi, v ktorom žijeme a s ktorým spájame aj svoju budúcnosť.

TEAM VALLO

Lenka Antalová Plavuchová - Zakladateľka viacerých úspešných lokálnych iniciatív (Rodinné centrum Ráčik, Stará jedáleň, Krasňanský Zelovoc) a poslankyňa za Raču.

Adam Berka - Architekt, kníhkupec a aktivista. Stojí za kníhkupectvom 82 Bøok & Design Shõp, za vydaním knihy Ilustrovaná Ústava Slovenskej republiky, je zakladateľom projektov Miesta Mesta a Bratislava Budúcnosti.

Lýdia Brichtová - Povolaním právnička, takmer 25 rokov pôsobila v problematike sociálnej ochrany pre rôzne znevýhodnené cieľové skupiny so zameraním na koncepčnú a legislatívnu činnosť.

František Brliť - Konzultant pre dopravné stavby, ktorým sa v projektovej či konzultačnej činnosti venuje celý život.

Vladimír Burjan - Vydavateľ a šéfredaktor časopisu DOBRÁ ŠKOLA, organizátor konferencií Cesty k dobrej škole, bývalý externý poradca ministra školstva a spoluautor reformy školstva Učiace sa Slovensko.

Sergej Kára - Dlhoročný sociálny pracovník s ľuďmi bez domova a zároveň jeden zo zakladateľov občianskeho združenia Vagus, ktoré v Bratislave prevádzkuje denný stacionár Domec a pro-sociálnu kaviareň Dobre&Dobré.

Jakub Kmeť - Dlhodobo sa zameriava na zapájanie verejnosti do práce samospráv. Štyri roky pôsobil v Inštitúte SGI, kde viedol portál Odkazprestarostu.sk, neskôr pracoval v Meste Trnava, kde mal na starosti participatívny rozpočet.

Bruno Konečný - Právnik s presahom do komunálnej a sociálnej sféry. Fanúšik otvorenej samosprávy.

Táňa Kratochvílová - Dopravná inžinierka, tridsať rokov pracovala na rôznych dopravných pozíciách v samospráve, od správy komunikácií, cez mestské časti až po hlavnú dopravnú inžinierku Bratislavy.

Ivana Maleš - Konzultantka v odpadovom hospodárstve, spoluzakladateľka Inštitútu cirkulárnej ekonomiky. Posledných 14 rokov sa venovala optimalizácii odpadového hospodárstva na úrovni miest, obcí a súkromného sektora.

Jakub Mrva - Občiansky aktivista z Nového Mesta, predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty, ktorý sa venuje ochrane prírody a podpory rekreácie a športu v prímestských lesoch. Člen Komisie dopravy, kontroly verejného poriadku a životného prostredia Bratislava-Nové Mesto.

Peter Netri - Projektový manažér, člen Komisie dopravy a informačných systémov hlavného mesta a člen výkonnej rady OZ Cyklokoalícia.

Laco Oravec - Ľudskoprávny aktivista, venuje sa menšinovým právam, multikulturalizmu, spoločenským inováciám a verejným politikám. Je členom Rady Vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Tomáš Vašek - IT konzultant a člen občianskeho združenia Lepšia doprava, venuje sa mobilite a rozvoju mesta. V rokoch 2010-2014 bol poslancom mestskej časti Dúbravka.

Annamarie Velič - Environmentalistka, venuje sa trvalej udržateľnosti, kvalite pitnej vody a znižovaniu odpadov na Slovensku.

Foto: Viktor Cicko
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím