Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. september 2018
0
718

Architektom roka 2018 v Českej republike sa stal Petr Hájek

Ocenenie za mimoriadny prínos v oblasti architektúry získal popredný český architekt a pedagóg Petr Hájek.
Architektom roka 2018 v Českej republike sa stal Petr Hájek

Čestné uznanie poroty obdržala Dagmar Vernerová, ktorá už takmer 20 rokov vydáva ročenku Česká architektúra. Slávnostné vyhlásenie výsledkov už desiateho ročníka súťaže sa konalo 11. septembra 2018 v priestoroch Centra architektúry a mestského plánovania (CAMP) v Prahe.

Cena Architekt roka je udeľovaná osobe alebo osobám, ktoré v období posledných piatich rokov významne ovplyvnili architektúru v Českej republike. Poukazuje na konkrétne tvorivé alebo organizačné počiny vedúce k vzniku kvalitných diel, či už ide o navrhovanie, teoretickú, vzdelávaciu, propagačnú, publikačnú alebo popularizačnú činnosť. Cena má za cieľ podporiť odbornú i občiansku angažovanosť na poli architektúry.

Už v júni vybrala odborná porota (architekti Adam Gebrian, Josef Pleskot, Regina Loukotová, Marcela Steinbachovú a víťazka minulého ročníka súťaže, umelkyňa Kateřina Šedá) päť finalistov. Stali sa nimi architekti z českobudějovického združenia CBA - Miroslav Vodák a Tomáš Zdvihal, ďalej Zdeněk Fránek, Petr Hájek, Petr Hlaváček a libereckí MJÖLK architekti. Porota taktiež odporučila udeliť jedno čestné uznanie.

Centrum súčasného umenia DOX+
Centrum súčasného umenia DOX+Autor: Petr Hájek Architekti
Krkonošské centrum enviromentálneho vzdelávania
Krkonošské centrum enviromentálneho vzdelávaniaAutor: Petr Hájek Architekti
Úprava Zámockého parku a kočiarne v Litomyšli
Úprava Zámockého parku a kočiarne v LitomyšliAutori: Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka / HŠH architekti

Na slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa konal v utorok 11. septembra 2018 v pražskom CAMP-e sa zišli dve stovky priaznivcov architektúry. Svojou prítomnosťou vyjadrili podporu mladým architektom oceneným v rámci súťažnej prehliadky Young Architect Award 2018, laureátom ceny Architekt obce 2018 a v neposlednom rade Architektovi roka 2018 Petrovi Hájkovi, ktorému odovzdala cenu minuloročná laureátka Kateřina Šedá.

Čestné uznanie za podporu architektúry získala z rúk architekta a popularizátora architektúry Adama Gebriana vydavateľka Dagmar Vernerová, ktorá tento rok pripravila už osemnástou ročenku Česká architektura.

Multifunkčá sála v Litomyšli
Multifunkčá sála v LitomyšliAutori: Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka / HŠH architekti
Dom chameleón
Dom chameleónAutor: Petr Hájek Architekti
"Lúka nad Lucernou"
"Lúka nad Lucernou"Autor: Petr Hájek Architekti

 

Architekt roka 2018

Petr Hájek sa narodil sa v roku 1970 v Karlových Varoch. Absolvoval štúdium na Fakulte architektúry na Českom vysokom učení v Prahe a Školu architektúry na Akadémii výtvarných umení v Prahe. V roku 1998 založil spoločne s Tomášom Hradečným a Janom Šépkom ateliér HŠH architekti (v súčasnosti HXH), neskôr v roku 2009 vlastnú architektonickú kanceláriu Petr Hájek Architekti.

Petr Hájek
Petr Hájek

K najznámejším realizovaným stavbám Petra Hájka patria: Horné námestie v Olomouci (HŠH architekti, pamiatka UNESCO), Jiřské námestie na Pražskom hrade (HŠH architekti, pamiatka UNESCO), Arcidiecézne múzeum Olomouc (HŠH architekti, pamiatka UNESCO), Úpravy zámockého návršia v Litomyšli (nádvorie, park, koniareň, kočiareň, HŠH architekti, pamiatka UNESCO), Jazdiareň - multifunkčná sála (HŠH architekti, pamiatka UNESCO), Vila v Beroune (HŠH architekti), Vila v Černíne (HŠH architekti), Obytné kontajnery, KCEV - vzdelávacie centrum Krkonošského národného parku, Dom Chameleón, expozícia národného pavilónu na svetovej výstave La Biennale di Venezia 2016 (Bradňanský, Hájek, Halada, Studený, Zervan), rozšírenie Centra súčasného umenia DOX +, rekonštrukcia vodárenskej veže - Praha 7 alebo terasy paláca Lucerna.

Za svoju prácu získal množstvo ocenení (Cenu Grand Prix Obce architektov, Európsku cenu Freiraum NO2, Bauwelt-Preis, Cenu Klubu za starú Prahu, Cenu R. Eitelbergera, Európsku cenu Piranesi prize (honorable mention). Bol štyrikrát nominovaný za Českú republiku na európsku cenu Mies van der Rohe. Od roku 2004 pôsobí ako pedagóg na Fakulte architektúry ČVUT v Prahe, kde bol v roku 2017 menovaný profesorom. Od roku 2012 takisto vedie autorský ateliér architektúry na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Je zakladateľom a predsedom predstavenstva nadačného fondu na podporu umenia a talentu Art-Now a zakladateľom združenia LEA - Laboratórium Experimentálne Architektúry. Za svoju pedagogickú prácu na výskume v oblasti urbanizmu s názvom "anastomosis" získal v roku 2012 cenu rektora ČVUT za aplikáciu výskumu v praxi. Je autorom výstav v ČR aj v zahraničí (Praha, Brno, Liberec, Oslo, Viedeň , Paríž, Londýn, Bratislava, Benátky). V roku 2015 inšpiroval a ilustroval román "Urbo Kune" spisovateľa Miloša Urbana, ktorý sa odohráva v utopickom meste navrhnutom v jeho ateliéri na FA ČVUT. V súčasnej dobe pracuje na nasledujúcich projektoch: Rekonštrukcia kina OKO v Prahe 7, Dom Biela ruža - Kašperské Hory, Astronomické observatórium hradu Pirkštejn, Múzeum lanovej dráhy v Peci pod Sněžkou, krematórium pre zvieratá "Věčná loviště", “Podobný dům”, Dom periskop, Dom pre lekárku a budhistu, Dom pre maliara.

Odôvodnenie poroty:

Výrazný architekt střední generace i vlivný pedagog. Jeho realizace představují výjimečné počiny na poli architektury s přesahy i do jiných oborů. Tvorba reaguje na kontext, zároveň je svébytná a experimentální. Věnuje se nejen projektům jednotlivých staveb, ale dlouhodobě i urbanismu. Za významná díla lze považovat Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí (2013), koncepci pavilonu na Benátském bienále (2016) nebo vítězný soutěžní návrh na rekonstrukci ostravských jatek na galerii (2017). V současnosti dokončil v Praze dostavbu Centra současného umění DOX a rekonstrukci vodárenské věže na Letné pro dům dětí a mládeže a mateřskou školu. Kromě jiného aktivně vystavuje a je spoluautorem řady publikací.

 

Čestné uznanie - Architekt roka 2018

Dagmar Vernerová / Ročenka Česká architektura, vydavateľstvo PROSTOR - architektura, interiér, design (2000-2018)

Odôvodnenie poroty:

Osmnáct svazků ročenek Česká architektura, za nimiž stojí Dagmar Vernerová, obohacuje odbornou i laickou veřejnost o aktuální dění na zdejší architektonické scéně. Již téměř dvacet let vydavatelka oslovuje praktikujícího architekta či architektku, kteří zodpovídají za výběr publikovaných staveb realizovaných v posledním roce. Graficky i obsahově skvěle zpracovaná ročenka nechybí v knihovně žádného českého architekta a je také vyhledávaným dárkem pro zahraniční hosty. Aktivita Dagmar Vernerové svým způsobem nahrazuje činnost veřejné instituce, od níž by se očekávala propagace české stavební kultury podobným souhrnem každoročních významných realizací, událostí a počinů.

 

Architekt obce 2018

V rámci súťaže Architekt roka 2018 boli vyhlásené aj výsledky súťaže Architekt obce 2018. Cena Architekt obce je udeľovaná za dlhodobú spoluprácu medzi architektom a samosprávou pri tvorbe a plánovaní obcí a miest. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo pre miestny rozvoj, Zväz miest a obcí ČR a časopis Moderná obec.


Víťazom súťaže Architekt obce pre rok 2018 sa po dôkladnom preštudovaní podkladov a odporúčania odbornej poroty (ktorej zloženie je totožné s porotou súťaže Architekt roka) stal projekt “Regenerácia sídliska Ostrava - Fifejdy I - sídlisko, kde to žije ... !!!”, na ktorom spolupracovala s mestom Ing. arch. Iva Seitzová. Starostka mestskej časti Liana Janáčková na ceremoniáli poďakovala Ive Seitzovej za mnohoročnú úspešnú spoluprácu a vyzdvihla predovšetkým vplyv zásahov do verejného priestoru na komunitný život v lokalite.


Na druhom mieste sa umiestnil projekt projekt “Stred obce Horní Bečva - náves”. Autoromi projektu sú Ing. arch. Michal Nejezchleba a Ing. arch. Lucia Bartoňová z ateliéru Henkai architekti. „Často se stává, že velké a komplexní úkoly začínají zdánlivým detailem. V Prostřední Bečvě to vypadá na podobný případ. Od výtvarného řešení jedné fasády, k celkové úvaze o roli a podobě veřejného prostoru obce. Z předložených materiálů je vidět, že spolupráce mezi obcí a architekty nabyla pevnějšího rázu a nese první, velmi kultivované výsledky,“ vysvetľuje Adam Gebrian


Tretie miesto v súťaži Architekt obce získala obec Nové Sedlice, ktorá spolupracovala s Ing. arch. Břetislavom Světlíkom, za rekonštrukciu a zateplenie materskej školy. „Niekedy stačí uvést věci do původního stavu, technicky vylepšit a správně používat. Na výsledku je pak patrná souhra investora (obce), architekta a uživatele. Školka v Nové Sedlici o této zásadní souhře svědčí.“ objasňuje voľbu poroty Josef Pleskot

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím