Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
12. apríl 2019
0
373

Česká cena za architektúru 2019 - všetky prihlásené diela zverejnené na stránke súťažnej prehliadky

O titul v štvrtom ročníku Českej ceny za architektúru (ČCA) sa uchádza 186 diel. To je o pätinu viac ako minulý rok.
Česká cena za architektúru 2019 - všetky prihlásené diela zverejnené na stránke súťažnej prehliadky

Všetky prihlásené diela si môžete pozrieť na stránke Českej ceny za architektúru. Realizácie dokončené v priebehu posledných rokov vytvárajú zaujímavú mozaiku reprezentujúcu dianie v oblasti architektúry u našich západných susedov.

Medzinárodná odborná porota z nich vyberie užší okruh nominovaných. Aké realizácie postúpili do užšieho výberu sa verejnosť dozvie 13. júna na nominačnom večere ČCA 2019. Najvyššie ocenenie, teda Finalista ČCA a držiteľ Hlavnej ceny ČCA budú vyhlásené na slávnostnom galavečeri 14. novembra. Udelené budú taktiež Ceny za výnimočný počin, ktorých výber uskutočňuje Akadémia a Grémium ČCA, a Ceny partnerov.

Do súťažnej prehliadky Českej komory architektov sa tento rok mohli prihlásiť diela realizované na území Českej republiky medzi rokmi 2014 až 2018. Takmer dve tretiny realizácií (118) boli dokončené v minulom roku. Novostavby, podobne ako v predchádzajúcom ročníku prevládajú nad rekonštrukciami. Tvoria približne dve tretiny z prihlásených projektov (123). Aj tento rok sa potvrdzuje, že silné zastúpenie má bývanie, aj keď počet prihlásených stavieb spadajúcich pod tento typologický druh oproti minulému roku mierne poklesol. V minulom ročníku ČCA tvorili rodinné a bytové domy, rezidenčné komplexy, chaty a chalupy 43,5 % prihlásených diel (81). Katalóg všetkých prihlásených realizácií je volne prístupný na webe súťažnej prehliadky.

Prevažujú súkromné investície. Pri verejných vzrástol počet realizácií, ktoré vzišli zo súťaže.

Za takmer troma štvrtinami projektov (136) stoja súkromní investori. Pri verejných zákazkách (50) je tradične výraznejší podiel rekonštrukcií - tvoria až dve pätiny (20). Sedem stavieb prihlásených do tohto ročníka prehliadky vzišlo z architektonickej súťaže s potvrdením regulárnosti od Českej komory architektov. Ide o o Smútočnú sieň vo Valašskom Meziříčí - Archislužba (súťaž 2014), Športovú halu v meste Kuřim - CUBOID ARCHITEKTI (súťaž 2009), Rekonštrukciu krčmy so sálou v obci Máslovicie - ATELIER BOD ARCHITEKTI (súťaž 2014), Architektonické stvárnenie interiéru Ústavného súdu Českej republiky - MOAD architekti (súťaž 2016), Podzámecký park - Tyršovy sady Pardubice - New Visit ( súťaž v roku 2002), Lávka cez rieku Lubinu v Příboře - Petr Tej, Marek Blank a Jan Mourek (súťaž 2015) a Revitalizácie Masarykovho námestia v mestskej pamiatkovej zóne mesta Stříbro - M&P Architekti – Krajinárska architektúra (návrh prihlásený do Ceny Petra Parléře 2007).

Dve pätiny diel realizovaných v Prahe a Brne

Z prihlásených realizácií vznikli dve pätiny v Prahe alebo Brne (74), čo je oproti predchádzajúcim ročníkom nárast. Pražské diela majú oproti minulému roku zastúpenie väčšie o 10 % a tvoria tretinu všetkých prihlásených (64). Z krajov vedie v počte projektov uchádzajúcich sa o ocenenie Stredočeský kraj (27), pred Moravskosliezkym (17) a Královohradeckým krajom (10). Žiadna stavba nezastupuje v tomto ročníku prehliadky Karlovarský kraj.

Projekty pre bývanie tvoria takmer polovicu prihlásených realizácií

Typologicky tvoria viac než dve pätiny prihlásených stavieb (81) projekty pre bývanie. Zvyšné tri pätiny sa vyznačujú pestrou skladbou realizácií, medzi ktorými nechýba rekonštrukcia interiéru (24), administratívne budovy (23), hotely či reštaurácie (18), verejné budovy (13), verejné priestranstvá, ktorých počet tento rok vzrástol (10), školské a vzdelávacie zariadenia (10), služby (10), športové stavby (9), kultúrne a spoločenské zariadenia (8), zdravotnícke zariadenia (8), krajinná architektúra (5) a taktiež sakrálne stavby (3), výstavné expozície (3), rozhľadne (2), most a lávka (celkom 2).

Realizácia trvá v priemere viac ako tri roky

Zaujímavý je údaj o priemernej dĺžke realizácií stavieb (od projektu po dokončenie stavby) prihlásených do aktuálneho ročníka prehliadky. Priemer sa pohybu je na úrovni troch rokov a desiatich týždňov. 

Medzinárodná odborná porota

Prácu českých architektov bude hodnotiť sedemčlenná medzinárodná porota. Predsedá jej Imke Woelk, v Berlíne pôsobiaca architektka a teoretička architektúry. Porotkyňa Českej ceny za architektúru pre rok 2019 je aj Teresa Borsuk, britská architektka s bohatou praxou, mimo iné taktiež ocenená magazínom Architects' Journal ako Britská architektka roka 2015 za úsilie o zlepšenie rovnosti žien a mužov v praxi. Ďalším členom medzinárodnej odbornej poroty je v tomto ročníku švajčiarsky multidisciplinárny teoretik Michael Jakob. Zaoberá sa krajinou, estetikou a dizajnom a súčasne aj literárnou komparatistikou a redakčnou a žurnalistickou prácou. V porote má rovnako ako minulý rok zástupcu Izrael, a to v osobe architekta Etana Kimmela, ktorý má na konte pestrú škálu oceňovaných realizácií. Pravidelne býva členom poroty aj maďarský architekt. V aktuálnom ročníku krajinu zastupuje Iván Nagy - popredný maďarský architekt a akademik. Tohtoročná porota bude mať zástupcu aj z Francúzska. Architekt Julien Rousseau študoval a pôsobil vo Veľkej Británií a aj dnes pracuje na projektoch na medzinárodnej úrovni. Slovensko bude reprezentovať aj v českom prostredí dobre známy architekt Michal Sulo. Za realizáciu Komunitného centra Máj získala jeho kancelária SLLA Architects ocenenie Finalista v Českej cene za architektúru 2017.

Diela okrem prihlásené samotnými architektmi doplnili nominácie odborníkov

Prihlasovanie do súťaže bolo pre architektov otvorené. Nominácie boli iniciované členmi Akadémie Českej ceny za architektúru, ktorá je zložená z viac než 300 českých architektov a ďalších odborníkov. O ocenenie sa mohli uchádzať aj diela prihlásené do predchádzajúcich ročníkov, okrem tých, ktoré postúpili medzi užší okruh nominovaných. Táto možnosť však nebol príliš využitá Podrobnejšiu možnosť zoznámenia sa s jednotlivými projektami prinesie katalóg nominovaných projektov a následné výstavy v regiónoch.

Výsledky minulého ročníka Českej ceny za architektúru si môžete pozrieť tu.

Zdroj ČKA

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím