Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. september 2019
0
1047

Kampus spoločnosti ESET na Patrónke - detaily investičného zámeru

ESET dnes bližšie predstavil víziu plánovaného kampusu a približný časový harmonogram vedúci k realizácii zámeru.
Kampus spoločnosti ESET na Patrónke - detaily investičného zámeru

V apríli 2017 sme predstavili architektonickú štúdiu, ktorú pre ESET vypracoval ateliér A11.  Predstavené riešenie odhalilo víziu spoločnosti a črtajúci sa investičný zámer. treaz je už jasné, že urbanisticko-architektonické riešenie areálu budú navrhovať ateliéry, ktoré sa dostali do shortlistu v rámci interného výberového konania (z finálovej desiatky budú na základe osobného stretnutia oslovené tri kolektívy, ktoré sa zúčastnia vyzvanej súťaže). 

V areáli bývalej vojenskej nemocnice v Bratislave na Patrónke chce technologická spoločnosť ESET postaviť komplex budov, ktorý bude tvoriť ich vlastné výskumné a vývojové centrum. Mal by prichýliť 1 400 zamestnancov aj s potrebným príslušenstvom (jedáleň pre 1 100 ľudí, apartmány pre zahraničných pracovníkov, škôlka pre deti zamestnancov, športoviská, priestory pre startupy, parkovisko a ďalšie doplnkové služby...). Predbežne publikované odhady rozpočtu sa zatiaľ pohybujú na úrovni cca 100 miliónov eur.

Zaujímavá a cenná je lokalita. Spomenutý investičný zámer je veľkorysý a na slovenské pomery zriedkavý. Je tu šanca a výzva, aby novovzniknutý komplex takejto spoločnosti mal medzinárodné parametre. Nielen veľkosťou a objemom, ale najmä kvalitou riešenia a realizácie. Aj svojim vnútorným obsahom špičkového výskumu a začlenením sa do štruktúry mesta i otvorenosťou voči okoliu.

Spoločnosť ESET získala pozemok na bratislavskej Patrónke v roku 2017. "Areál na Patrónke sme od začiatku považovali za vhodné miesto pre budúce sídlo a vedecko-výskumné centrum našej spoločnosti, a preto sme začali nad ním uvažovať aj v širšej perspektíve," hovorí prevádzkový riaditeľ ESET-u Pavel Luka a pokračuje: "V ESET-e si uvedomujeme, že jednou z hlavných výziev pre firmy ale aj krajiny je to, ako si udržať talenty a umožniť im, aby naplno využívali svoj potenciál. Preto sme nezačali uvažovať o našom sídle ako o kancelárskych budovách, ale prepojenom ekosystéme."

Ako si ESET predstavuje nový kampus?

Spoločnosť plánuje vytvoriť kvalitné prostredie pre IT a technologické firmy, prepojiť prax s blízkymi technicky zameranými vysokými školami (v blízkosti pozemku na Patrónke sídlia technické fakulty dvoch univerzít, neďaleko zamýšľaného kampusu sa nachádza aj Slovenská akadémia vied). "Študenti a akademická obec sú dôležitou súčasťou každého kreatívneho prostredia. Do nášho kampusu ich chceme preto pritiahnuť vytvorením atraktívnych vzdelávacích priestorov, ale aj zjednodušením dopravy medzi existujúcimi fakultami a kampusom." Popri novom sídle vedecko-výskumnom centre ESET-u by mal kampus zahŕňať aj prenajímateľné priestory (pre technologické firmy) a "inkubátor" pre startupy. Investor sa zaoberá aj myšlienkou vytvorenia ubytovacích kapacít pre študentov. Moderná forma co-livingu, môže prehĺbiť integráciu vysokých škôl v rámci ekosystému.

Využitie areálu

Popri vytvorení zázemia pre inovácie a výskum, by mal kampus poskytnúť širokú škálu doplnkových služieb. Uvažuje sa aj o bývaní. Cieľom investora je vytvoriť plnohodnotnú štruktúru, ktorá bude živá aj mimo pracovných hodín. Rezidenčná časť počíta najmä s apartmánmi (určenými na prenájom) pre zamestnancov firiem sídliacich v kampuse. Medzi doplnkové služby budú patriť jedálne, reštaurácie, kaviarne, obchody, lekáreň, zubná ambulancia, či škôlka.

Kampus, spolu s blízkym administratívnym komplexom s rozlohou 100 000 m2 (na druhej strane cesty) by mali pritiahnuť  poskytovateľov a prevádzkovateľov rôznych služieb. Dôležitou súčasťou kampusu je plánovaná športová infraštruktúra a auditórium. Mnohé zariadenia počítajú s využitím aj pre širokú verejnosť.

Pozemok plánovaného kampusu priamo susedí s jednou z najobľúbenejších častí Bratislavského lesoparku - Železnou studničkou, kam mnohí Bratislavčania smerujú za oddychom a športovými aktivitami. Práve blízkosť lesoparku a zelené prostredie má byť jedným z určujúcich prvkov kampusu.

Preferencia verejnej a ekologickej dopravy

Investor sa snaží podporiť využívanie verejnej dopravy, a zabezpečiť komfort pohybu pre chodcov. 

Okrem zastávok MHD sa v tesnej blízkosti areálu nachádza aj železničná zastávka, vďaka ktorej by sa vlaková doprava v tejto časti mesta mohla stať plnohodnotnou súčasťou verejnej dopravy. "Téma zapojenia vlakovej dopravy do systému verejnej dopravy v tejto lokalite je pre nás veľmi dôležitá a vážne sa ňou zaoberáme. So ŽSSK sme už mali úvodné rokovanie a hľadáme priestor, ako čo najefektívnejšie využiť železničnú zastávku Červený Most," hovorí Pavel Luka z ESET-u.

Napriek preferencii hromadnej dopravy sa v kampuse počíta aj s dostatočnými parkovacími kapacitami, ktoré by počas pracovného týždňa mali využívať najmä zamestnanci firiem a cez víkendy verejnosť (rôzne podujatia, návšteva Železnej studničky...)

Medzinárodná súťaž na výber koncepčného architekta

ESET, spoločne s tímom odborníkov , aktuálne pripravuje ideovú architektonickú súťaž, z ktorej vzíde koncepčný architekt projektu.

"Súťaž sme zvolili preto, lebo ide o nesmierne komplexný projekt," vysvetľuje design manager Ján Baška zo spoločnosti InFlow. "Skúsenosti  ukazujú, že štandardná forma architektonickej súťaže vie len v malej miere eliminovať riziká, ktoré nesie komplikované zadanie. Práve z tohto dôvodu nebude výsledkom súťaže finálny návrh, ale najvhodnejší partner pre realizáciu tejto vízie," dodáva Baška.

Prvotný zoznam možných partnerov zahŕňal až 270 ateliérov z 26 krajín. Z neho vytvorený shortlist pozostávajúci z tridsiatky a neskôr z desiatky ateliérov. Najdôležitejšími kritériami výberu boli doterajšie realizácie so zameraním na master planning, kampusy, inovačné centrá, moderné bývanie a najnovšie trendy v pracovnom prostredí, ale aj dostatočné kapacity ateliéru.

"S týmito desiatimi ateliérmi sme absolvovali aj osobné stretnutia, kde sme sa okrem skúseností sústredili aj na zhodu v nazeraní na projekt a tiež súlad s hodnotami ESET-u. Výsledkom tohto procesu bude, že v najbližších dňoch oslovíme tri ateliéry, ktoré by do konca tohto roka mali spracovať ideový návrh urbanisticko-architektonického riešenia. Na základe toho si chceme vybrať dlhodobého partnera, s ktorým bude tento projekt vznikať,"  dopĺňa Ján Baška.

Orientačný časový harmonogram projektu

Areál bývalej vojenskej nemocnice na Patrónke

Foto: Tomáš Halász
Foto: Tomáš Halász
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím