Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. apríl 2020
0
546

Krízový režim. Obmedzenie, alebo výzva?

Prežívame trochu smutnejší “prvý apríl”. Možno práve to je zároveň aj šanca, pozrieť sa na veci okolo nás inak, s väčším odstupom.
Krízový režim. Obmedzenie, alebo výzva?

V tomto roku si prvý apríl urobil zo všetkých najmä vírus COVID-19. Väčšina z nás, i naše okolie, funguje v neštandardnom režime. Vnímame to, ako citeľné obmedzenie a zásah do nášho každodenného života. Je to iba obmedzenie? Alebo to môže byť aj výzva? Impulz zamyslieť sa nad vecami, na ktoré v štandardnom dennom stereotype nemáme čas?

Život nekončí. Architektúra a budovanie prostredia v ktorom žijeme patrili vždy k tým činnostiam, ktoré sú nevyhnutné v každej dobe. Aj v tej krízovej. Hoci sa ekonomika a investície nepochybne na čas spomalia, nemôžeme zostať nečinní. Práve naopak. Treba byť pripravený. Keď pandémia pominie, každý bude chcieť rýchlo dobehnúť, čo zameškal. Bude neskoro reagovať až vtedy,  keď bude potrebné operatívne konať. 

Našťastie tvorivá práca spojená s prípravou akejkoľvek stavebnej investície prebieha najprv "virtuálne" v hlavách a následne na papieri, či v počítačoch architektov a ich tímov. Práve teraz je tá doba, kedy by sme sa mali pokúsiť presvedčiť našich investorov, že sa vyplatí urobiť  v predstihu čo najväčší kus koncepčnej práce. Aby sme boli pripravení, keď príde čas. Nevadí ak sa realizačné fázy o niečo posunú. Naopak, mali by sme využiť “krízové spomalenie” na najdôležitejšie koncepčné a tvorivé etapy práce. (Tie, v ktorých sa najviac rozhoduje o kvalite celého výsledku). Držíme palce dobrej architektúre.

P.S.:

Ponúka sa aj ďalšia možnosť pre kolegov, ktorí aktuálne nemajú na stole veľký objem aktuálnych objednávok. Práca nepríde “len tak”. Treba dať o sebe vedieť. Lebo ten, čo potrebuje architekta, sa obráti iba na toho, ktorý ukáže “že vie”. 

Práve dnes, keď sa obmedzujú fyzické sociálne kontakty je najlepší čas ukázať svoje najlepšie veci tam, kde hľadajú inšpiráciu nielen architekti, ale aj najlepší investori. 

Značná časť investorov už nie je spokojná iba s bežnou produkciou. Hľadá niečo viac. Tie “lepšie” veci a tých “lepších” architektov, ktorí ukázali, že vedia robiť svoju prácu. Je potešiteľné, že publikovanie na ARCHINFO prináša hmatateľné spätné výsledky pre kolegov, ktorí publikovali diela (najmä také, čo zaujali). Aj v reálnej forme objednávok - od ľudí, ktorým sa ich práca páčila. Teší nás, že pre čoraz väčšiu vzorku populácie je dobrá architektúra (i jej tvorcovia) predmetom stále intenzívnejšieho záujmu.

Ak máte na stole (alebo už aj vo fyzickej podobe) zhmotnený zaujímavý obsah, vhodný na prezentáciu, radi pomôžeme s jeho publikovaním. Samozrejme, pri publikovaní robíme redakčný výber. Na hlavných stránkach publikujeme obsah, ktorý prešiel schvaľovaním v redakčnom kruhu. Na druhej strane, mnohí investori hľadajú v rubrike ĽUDIA. (Kde sa dá filtrovať rôznym spôsobom, investori hľadajú napríklad aj podľa územného ohraničenia...). Pozrite si svoje profily, či je tam dostatok aktuálnych informácií o Vás, aby ste zaujali partnerov, ktorí hľadajú profesionála, ktorý im pomôže s návrhom. Tu, v profile architekta, môžu byť zaradené všetky diela podľa jeho výberu. Nerobíme žiadnu redakčnú selekciu. Profil v rubrike ĽUDIA je vizitkou samotného architekta.

P.P.S.: 

V redakcii aj v “krízovej dobe” nespíme a priebežne mapujeme architektonickú scénu. Podrobný prehľad o architektonickom dianí (nielen) na Slovensku nájdete ako vždy priamo na stránke www.archinfo.sk a na podstránkach, v jednotlivých rubrikách. Štruktúra stránky je dosť zložitá a komplexná. Je to najmä preto, lebo ARCHINFO funguje aj ako historický archív a pamäť všetkého podstatného, čo sa v oblasti architektúry na Slovensku (a blízkom okolí) udialo. (Samozrejme s limitom kapacít redakcie). Práve preto je dôležité, aby sme v záujme čo najlepšej informovanovanosti, postupovali ako architektonická komunita spoločne

To najpotrebnejšie je ukázať “tým zvyšným 5,5 miliónom nearchitektom na Slovensku”, že architektúra a veci s ňou súvisiace sú nielen zaujímavé a atraktívne, ale aj mimoriadne užitočné. Že sa oplatí sledovať túto komunitu a najlepšie výsledky jej práce. Lebo v drvivej väčšine investormi sú práve títo “nearchitekti”. Všetci ktorí budú potrebovať v blízkom, alebo vzdialenejšom období realizovať svoje investičné zámery. A že to, ako ich investícia v praxi “dopadne”, závisí najmä od toho, ako kvalitne bude pripravená.

Propagácia architektúry by mala byť našim spoločným dielom a záujmom. Lebo iba spoločným úsilím sa nám môže podariť posun myslenia ľudí na Slovensku smerom k lepšiemu.

P.P.P.S.:

Sme si vedomí, že to nebude ani ľahký, ani rýchly proces. Potešiteľné je však, že pre značné percento ľudí (nie je ich zatiaľ toľko, koľko by sme všetci chceli, ich počet však neustále a plynulo rastie) už dnes nie sú ľahostajné otázky kvality, efektívnosti i nadstavbových kultúrnych hodnôt… Veríme, že spoločnými silami dosiahneme to, že téma architektúry a kvality realizovaných diel bude čoraz častejšie normálnou súčasťou spoločenskej a kultúrnej diskusie. O to viac, že to má pre všetkých aj nezanedbateľný ekonomický aspekt a v konečnom dôsledku aj efekt udržateľnosti toho, čo robíme a budujeme.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím