Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. november 2019
1
608

Pohľadnica z Mexika

Banskobystrický architekt, publicista a cestovateľ Jozef Frtús o architektúre najrozľahlejšieho štátu Strednej Ameriky.
Pohľadnica z Mexika

Mexiko - krajina geograficky síce od nás veľmi vzdialená, ale v ére internetu, televízie, či iných médií si ju môžeme kedykoľvek priblížiť. Avšak vstúpiť na jej pôdu a autenticky spoznávať historické i súčasné stopy jej civilizácie, či nasávať atmosféru pulzujúcich veľkomiest i ospanlivejšieho vidieka, obklopeného prekvapivo sviežou prírodou je nenahraditeľný pocit.

Za poznaním tejto krajiny takmer štyridsaťkrát väčšej ako naša, sme prešli po jej cestách i necestách takmer päťtisíc kilometrov. Ťažko bolo vybrať z toho množstva pestrých poznatkov zopár, o ktoré by som sa chcel s čitateľom podeliť. Trochu si to zjednoduším - budú sa týkať iba architektúry v premenách času.

Symbolom predkolumbovskej éry Mexika sú všeobecne známe stupňovité pyramídy - kultové objekty, ktoré sú dominantné v starovekých opustených mestách vo viacerých častiach krajiny. Spomeniem dva z nich.

Chichen Itza - tento, u nás menej známy, ale najvýznamnejší mestský štát prehispánskeho obdobia na americkom kontinente je považovaný za siedmy div sveta. V hmotovej skladbe štruktúry mesta je dominantná Kukulkánova pyramída, ktorá má vo svojich proporciách a tvarovaní zašifrované dômyselné matematicko-astronomické parametre vtedajšej civilizácie. Na vrchole tejto deväťstupňovej pyramídy so štvorcovým pôdorysom a širokými schodiskami na každej strane je dominantný chrámový priestor vyzdobený kultovými reliéfmi. Steny celej pyramídy sú obložené kamennými platňami s meniacou sa hrúbkou a členením v rytme mayského kalendára.Vstup na všetky schodiská strážia hlavy operených hadov.

Je veľmi zvláštne, že pyramída v dnešnej podobe je postavená na menšej pôvodnej pyramíde. V duchu majských cyklov obnovy života bola po 52 rokoch zasypaná a prestavaná do dnešnej podoby. Prechádzame sa po nekonečných kolonádach spájajúcich hlavné priestory bývalého pulzujúceho mesta a v myšlienkach sa prenášame do jeho 1100 rokov starej histórie. Nad nami vyčnieva valcovitá hmota observatória, míňame tržnicu, kolonádu tisíc stĺpov a ďalšie menšie chrámy, či ruiny. Vedľa bývalých parných kúpeľov sa pred nami otvára veľký priestor ihriska s výbornou akustikou - šepkanie bolo počuť na stometrovú vzdialenosť. Tu sa hrávala populárna loptová hra pelata. Kapitána víťazného mužstva po zápase zabili a obetovali bohom...

Chichen Itza
Chichen Itza
Chichen Itza
Chichen Itza
Chichen Itza
Chichen Itza
Chichen Itza
Chichen Itza

 

Do dávnej histórie sme sa preniesli aj v Teotihuacáne, známom mestskom komplexe zapoteckej kultúry ležiaceho neďaleko hlavného mesta Mexiko City. Najznámejšie sú jeho dve hlavné pyramídy - Slnka a Mesiaca. Pyramída Slnka so svojou výškou takmer sto metrov konkuruje egyptským a je tretia najvyššia na svete. Po zdolaní nepohodlných 140 schodov jej zužujúceho sa schodiska sme sa mohli na vrchole rozhliadať po širokom okolí. Obe pyramídy spája viac ako kilometer dlhá "cesta mŕtvych", ktorú lemujú menšie pyramídy s hrobkami duchovných vodcov. Dnes ju výdatne okupujú predavači rôznych suvenírov.

Teotihuacán
Teotihuacán
Teotihuacán
Teotihuacán
Teotihuacán
Teotihuacán

 

V našom symbolickom putovaní Mexikom sa časovým oblúkom ocitneme v novoveku. Do mozaiky stavieb, ktoré ma na našej ceste najviac zaujali som zaradil dve moderné stavby stojace v hlavnom meste Mexiko City. Veľkú časť tohto megapolisu sme videli pri viacerých prehliadkach tourbusom, ale aj zo 44. poschodia vyhliadkovej veže Torre latino v centre mesta. Takto sme si pohodlne urobili obraz a prehľad o najdôležitejších priestoroch mesta i jeho architektonických zaujímavostiach.

Ako reprezentanta architektúry minulého storočia som vybral veľmi príťažlivú budovu - Palacio De Bellas Artes. Táto krásna secesná stavba s veľkým priľahlým parkom leží v blízkosti hlavného mestského námestia Zócalo. Je dielom talianskeho architekta Adamo Boariho, ktorý ju začal projektovať v roku 1902. V Európe v tom čase prekvitala secesia a art deco, ktoré tento architekt veľmi umne exportoval na americký kontinent. Výsledok svojej snahy v konečnej podobe nevidel, lebo rozostavanú stavbu opakovane postihli problémy s financovaním a vzťahom k pozemku. Mala byť postavená za štyri roky. Stavba bola opakovane prerušovaná v priebehu tridsiatich rokov. Znechutený Boari odovzdal stovky svojich náčrtkov, výkresov a modelov domácemu architektovi Meriscalovi a odišiel domov do Talianska. Meriscal dopracoval projekt vrátane riešenia interiérov. Projekt natoľko oslovil národ, že boli organizované celonárodné zbierky, kde prispievali aj najchudobnejší ľudia. Napriek veľkým finančným problémom a mnohým dlhodobým prerušeniam sa ju podarilo dokončiť. Práve v čase našej návštevy prebiehali veľké oslavy 80 rokov od jej otvorenia.

Dnes je stavba považovaná za jednu z piatich najkrajších na svete... Tento "palác umenia" napriek jeho pohnutej histórii je sídlom špičkových národných umeleckých telies a tu vystupujú najvýznamnejší svetoví sólisti. Je zapísaná v zozname UNESCO. Na jej prehliadku, či predstavenia v čase našej návštevy čakali davy ľudí v obrovských zástupoch. V priestoroch foyeru boli vystavené originály projektov, rôzne dokumenty, fotografie z realizácie a krásne veľké modely budovy.

Budova so svojim bohatým predpolím so sochami múz a priľahlým veľkým parkom pôsobí ako výrazný solitér obklopený blokmi so sídlom významných mestských inštitúcií.

Plasticky tvarované fasády organicky prechádzajú aj do "piatej fasády"- strechy s dominantnou hlavnou kopulou a bočnými polokopulami, presklenými farebným sklom. Budove obloženej bielym carrarským mramorom to dáva akúsi farebnú korunku.

Efektné osvetlenie sa premieta aj do interéru, kde krása kopúl dominuje a jeho priestory zalieva príjemným difúznym svetlom. Veľkorysý, priam monumentálny foyer prebieha cez všetky podlažia. Obopínajú ho prstence pavlačí vyzdobené veľkorozmernými nástennými maľbami najznámejších mexických maliarov-muralistov s tematikou histórie Mexika. Vidíme tu diela Siquerosa, Riveru, Camarenu...

Pôsobivosť budovy s jej priľahlým parkom urobilo tento priestor jedným z najpríťažlivejších miestom tohto veľkomesta.

Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes
Palacio De Bellas Artes

 

Celkovú mozaiku vybraných stavieb doplním dielom architektúry 21. storočia. Je ním moderné Museo Soumaya. Je súčasťou novej štvrte hlavného mesta - Polanco. Dal ho postaviť najbohatší Mexičan Carlos Slim na počesť svojej zosnulej manželky menom Soumaya - veľkej obdivovateľky umenia. Z tohto aspektu je to akýsi mexický Taj Mahal...

Carlos Slim bohatý obdivovateľ a zberateľ umenia tu zhromaždil 66 tisíc umeleckých diel a zbierkových predmetov. Venoval ich nadácii nesúcej jeho meno. Pre ich sprístupnenie verejnosti dal postaviť tento veľkorysý objekt galérie.

Autorom projektu je mladý mexický architekt Fernando Romero, ktorý bol Slimov zať. Romero pri tvorbe projektu úzko spolupracoval s prestížnym britským ateliérom Franka Gehryho, ktorého rukopis je na budove badateľný. V roku 2011 galériu slávnostne otvoril mexický prezident spolu s viacerými svetovými osobnosťami.

Expresívna forma objektu trochu pripomína tvar presýpacích hodín a nápadne vyniká v modernej zástavbe centra novej štvrte Polanco. Povrch tejto šesťpodlažnej budovy bez okien je pokrytý šestnástimi tisícami šesťuholníkových hliníkových platničiek. Nosnú konštrukciu budovy tvoria tvarované oceľové rámy vyrobené jednou zo Slimových firiem, vyrávajúcou vrtné plošiny.

Po prekonaní mohutného stupňovitého predpolia sa nenápadným vstupom ocitnete v monumentálnej vstupnej hale vysokej cez niekoľko podlaží. Celý interiér je priam sterilne biely, vrátane dlažby z bieleho gréckeho mramoru. Šesť podlaží prepájajú šikmé rampy po obvode výstavných priestorov s tematicky zoradenými exponátmi. Boli sme šokovaní pri pohľade na vystavené originály a ich autorov svetového formátu - Leonardo da Vinci, Michelangelo, Picasso, Dalí, Rodin, impresionisti a mnohé ďalšie zvučné mená z obdobia XV.- XXI. storočia. Vysokú hodnotu majú aj mnohé jedinečné zbierkové predmety z celého sveta. Najvyššie podlažie je presvetlené mohutným strešným svetlíkom a je venované sochárskemu umeniu.

Museo Soumaya
Museo Soumaya
Museo Soumaya
Museo Soumaya
Museo Soumaya
Museo Soumaya
Autor článku (vľavo) so spolucestovateľmi
Autor článku (vľavo) so spolucestovateľmi

Text a fotografie: Jozef Frtús

Autor článku

Ing. arch. Jozef FrtúsSKBanská Bystrica
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím