Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. február 2020
1
705

Sochy Piešťan - fotografická a katalogizačná dokumentácia výtvarných diel

Umenie vo verejnom priestore na prehľadnej mape.
Sochy Piešťan - fotografická a katalogizačná dokumentácia výtvarných diel

Vďaka dobrovoľníckej iniciatíve sa Piešťany pripojili k mestám ako Bratislava, Banská Bystrica, alebo Trenčín. Tak, ako v spomínaných prípadoch, je cieľom projektu Sochy Piešťan dokumentovať výtvarné diela vo verejnom priestore, upozorňovať verejnosť na ich prítomnosť a nájsť spôsob, ako s nimi ďalej pracovať. Sochy Piešťan sú komplexným materiálom mapujúcim sochárske diela, ktorý má slúžiť ako otvorená platforma na reflexiu problematiky umenia vo verejnom priestore mesta.

“Napriek tomu, že majú Piešťany unikátne množstvo kvalitných sochárskych diel (historických, pozostatkov zo Sochy piešťanských parkov alebo súčasť výstavby za socializmu), dodnes neexistoval ich podrobný súpis… Jeden začala spracúvať Adriana Drahovská ako členka kultúrnej komisie a raz ho spomenula, keď sme riešili koncepciu kultúry. Chytila som sa toho, zaumienili sme si vytvoriť mapu a upozorniť na toto naše dedičstvo, okolo ktorého každý deň chodíme a už si ani neuvedomujeme jeho výnimočnosť. Prvotný súpis sme museli upresniť a previesť na mapu, čo bolo oveľa viac práce, ako som si na začiatku predstavovala,” vysvetľuje genézu projektu jedna z jeho iniciátoriek - Lívia Gažová a pokračuje: “Preliezli sme každý kút Piešťan, pokúšali sa diela identifikovať a určovať ich presnú polohu. Andrej Sarvaš každú sochu nafotil, ďalší Piešťanec Michal Hornák mapu naprogramoval podľa podkladu Lucie Mlynčekovej z trenčianskeho projektu Hlava 5. Matthias Arnould zaznačil na mapu a srdcom Piešťanka Michaela Ištok Ahonen pripravila logo. Všetci na projekte pracovali zadarmo a ja sa teším za tento náš piešťanský kreatívny potenciál…,” dopĺňa Gažová.

Tu si môžete pozrieť výsledok: sochypiestan.sk

Titulná fotografia: Andrej Sarvaš - "Farebne zdôraznené kovové diela sochára Vladimíra Kompánka (1927) mesto získalo roku 1973 a ich poslaním bolo zdobiť a robiť príťažlivými ihriská nových materských škôl, resp. verejné detské ihriská. Kompánkova tvorba je v istom zmysle ekvivalentom Fullovho maliarstva."

Sochy Piešťan
Sochy Piešťan

Sochy Piešťan

Autori: Adriana Drahovská, Matthias Arnould, Lívia Gažová, Eva Rohoňová
Fotografie: Andrej Sarvaš
Layout webstránky: Lucia Mlynčeková
Webstránka: Michal Horňák (AI-MAPS)
Návrh loga: Michaela Ištok Ahonen

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím