Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. september 2015
0
473

Autor budovy RTVS - Zbúrať ju je nebezpečné, chátranie by bol hriech

Svojho času bola najvyššou budovou v Československu, dnes je prázdna a nevyužitá. Podľa jej spoluautora Josefa Struhařa by mohla slúžiť napríklad ako kongresové centrum.
Autor budovy RTVS - Zbúrať ju je nebezpečné, chátranie by bol hriech

Písal sa rok 1965, keď sa Struhař spolu s architektom Václavom Čurillom prihlásili do celoštátnej súťaže na projekt televízneho strediska a areálu pre Československú televíziu v Mlynskej doline Bratislava. Ich architektonicko–urbanistický návrh zvíťazil a získal prvé miesto. Prínos ich návrhu spočíval v perfektnom zvládnutí riešenia náročnej a vtedy u nás celkom novej problematiky televíznej prevádzky všetkých objektov strediska. Budova svojimi 29 nadzemnými podlažiami a výškou 102 metrov stala najvyššou budovou celého Československa.

Čo si o možnostiach využitia budovy v najbližších rokoch myslí jej tvorca, Josef Struhař? „Ak by chcel niekto budovu zbúrať, tak by to šlo len v prípade, že by odstrelil jej jadro. Avšak v okolí je množstvo ďalších prevádzok, rodinné domy, internáty. To je hazard a príliš nebezpečné, takéto riešenie neprichádza do úvahy. Z budovy by sa mohla stať aj vďaka výbornej lokalite blízko centra mesta i napojeniu na diaľnicu kongresové centrum s reštauráciou a parkoviskom, apartmánový hotel, s malou rekonštrukciou by tu mohla sídliť administratíva Ministerstva kultúry, či iných ministerstiev, v krajnom prípade samostatná budova pre viaceré rôzne firmy či podniky. Bol by hriech, ak by stavba schátrala.“

Celý článok n atúto tému od Lívie Pemčákovej si môžete prečítať v Denníku N.

Josef Struhař (1935)
Narodil sa v Štítné nad Vláří, vyrastal v Sidónii. V rokoch 1951 – 1955 študoval na Vyššej škole priemyselnej stavebnej v Zlíne. V štúdiu architektúry pokračoval na Fakulte architektúry a pozemného staviteľstva na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave (1955 – 1961). Projektoval stavby ako hotel Baník v Bojniciach, hotel Slovan v Košiciach. V rokoch 1965 – 1975 pracoval na budove televízie, následne projektoval stavby telekomunikačných budov v Poprade, v Žiline a televízne štúdio v Košiciach. Koncom 80. rokov sa venoval urbanistickému celku SAV v Starej Lesnej (Astronomický ústav, hotel Kontakt a Horizont). Spolu s manželkou architektkou Vierou založil v roku 1990 vlastný ateliér „S“, v ktorom dnes pracuje aj s dcérou, tiež architektkou Petrou. Medzi posledné projekty štúdia „S“ patria stavby situované v Bratislave, a to Stavebná poisťovňa Wüstenrot, banka Dexia, dostavba hotela Tatra.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím