Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. júl 2018
0
546

Cena Oskára Čepana 2018 - predstavenie finalistov

Dvadsiaty tretí ročník súťaže pre slovenských vizuálnych umelcov do 40 rokov Cena Oskára Čepana má svojich finalistov.
Cena Oskára Čepana 2018 - predstavenie finalistov

O finalistoch rozhodla medzinárodná komisia v zložení Rainer Fuchs (mumok, Viedeň), Michal Novotný (FUTURA, Praha), Kiki Petratou (Joey Ramone Gallery, Rotterdam) a Lora Sariaslan (University of Amsterdam). Porotkyňa Dorota Kenderová (Východoslovenská galéria, Košice) sa rozhodla na svoju funkciu rezignovať a na rozhodovaní o finálovej štvorici sa nepodieľala: „Moja prítomnosť v komisii by vzhľadom k priebehu a výsledkom zasadnutia mohla byť vnímaná ako konflikt záujmov.“

Komisia sa zhodla na tom, že „tvorba vybraných umelkýň a umelcov reprezentuje mnohorakosť súčasných umeleckých prístupov, ktoré siahajú od neo-konceptuálnych stratégií a sociálne angažovaných diel až k novému kritickému vymedzeniu sa voči moderným a neoavantgardným paradigmám. Tieto pozície dokazuje v tvorbe vybraných finalistov vysoká úroveň umeleckej kvality a súčasnosť výpovede.“ - Rainer Fuchs (predseda komisie)

Lucie Mičíková (1986, Tábor) sa venuje projektom realizovaným v kresbe, maľbe a site-specific inštaláciách. Tematizuje efemérne a krehké štruktúry, ktorými spochybňuje myšlienky celistvosti a trvácnosti. Dočasnosť a premenlivosť reflektuje pomocou performatívnych postupov, niekedy v spolupráci s architektmi, sociológmi a pod. Jej umelecké myslenie vychádza z metafory a vlastných interpretácií dynamickej a komplexnej reality.

Adam Novota (1984, Bratislava) kriticky uvažuje o inštitucionalizovaní umenia s vedomým presahom aj do oblastí politiky a sociológie. V intermediálnych inštaláciách, videách, akciách a performanciách prekračuje tradičné kategórie umenia a média. Prostredníctvom hybridných umeleckých stratégií skúma psychické procesy mentálnej aj politickej manipulácie a dokáže do svojich diel efektívne angažovať verejnosť.

Emília Rigová (1980, Trnava) sa vo vizuálne špecifických inštaláciách, performance a grafických dielach kriticky a angažovane zaoberá sociálnymi stereotypmi a politikou tela a rodu. S pochopením si všíma sociálne a etnické skupiny, ktoré boli v minulosti marginalizované a vymazávané z kolektívnej pamäti, venuje sa najmä prítomnosti a konštrukcii rómskej identity.

Boris Sirka (1981, Snina) sa prezentuje maľbami, objektmi, site-specific inštaláciami, ale aj video- a zvukovými dielami. Tradičné a hypermoderné, klasické a experimentálne preňho nutne nepredstavujú antagonistické pojmy, ale skôr dialektické nástroje, ktorými sa pokúša stvoriť nového ducha umenia. Zaujíma ho fenomén mesta a vplyv urbánneho prostredia na život jednotlivca.

Komisia dodáva, že „rodová rovnosť predstavovala dôležitý aspekt výberového procesu, rovnako aj snaha o inkluzívnosť rôznorodosti na umeleckej scéne.“ - Michal Novotný, člen komisie

Finalisti si budú môcť pripraviť svoju autorskú prezentáciu do konca septembra, pod kurátorským vedením a s možnosťou konzultácií. Otvorenie výstavy, na ktorej sa predstavia novými alebo už jestvujúcimi dielami sa bude konať 4. októbra. Výstava, ktorej kurátorkou je Lucia Gregorová Stach, sa uskutoční v priestoroch bývalého obchodného domu Dunaj na námestí SNP 30 (3. poschodie) v Bratislave. Laureáta ceny vyberie porota na ďalšom stretnutí 25. októbra. Počas svojho jesenného pobytu v Bratislava sa členovia komisie bližšie zoznámia s tvorbou finalistov, budú prevedení ich ateliérmi a motivovaní k spoločným diskusiám s autormi. Víťaz získa finančnú odmenu v hodnote 3000 Eur, dvojmesačný rezidenčný pobyt v Residency Unlimited v New Yorku a samostatnú výstavu po návrate.

Cieľom organizátora je skvalitňovať povedomie o cene a v podobe spolupráce s novým partnerom Collective vylepšovať jej podmienky. „Kľúčová je programová podpora a export tvorby finalistov do zahraničia, napríklad aj formou samostatnej prezentácie laureáta v zahraničí, ktorá je jedným z predmetov aktuálnych rokovaní s novým spoluorganizátorom.“ hovorí Lucia Gavulová z pozície novej riaditeľky organizátora ceny Nadácie - Centra súčasného umenia.

Predsedom medzinárodnej komisie, ktorá sa v Bratislave stretla minulý týždeň, bol Rainer Fuchs (AT), šéfkurátor a zástupca riaditeľky Múzea moderného umenia vo Viedni (mumok). Fuchs prednáša na Akademie der bildende Künste vo Viedni, venuje sa rakúskemu a medzinárodnému modernému a súčasnému umeniu v kontexte kultúrnej antropológie. Lora Sariaslan (TR/ NL) je kunsthistorička a kurátorka, ktorá študovala v Amsterdame. Pôsobila v Dallas Museum of Art v USA, v súčasnosti prednáša na Universitet van Amsterdam. Ako nezávislá kurátorka pripravila mnoho medzinárodných projektov. Michal Novotný (CZ) je kurátor, kritik a riaditeľ Centra pre súčasné umenie FUTURA v Prahe. V roku 2016 sa stal laureátom Ceny Věry Jirousové v kategórii etabovaných kritikov výtvarného umenia a podľa portálu artsy.net patrí k dvom desiatkam najvplyvnejších kurátorov súčasnej svetovej umeleckej prevádzky. Kiki Petratou (GR/NL) je umelkyňou, kurátorkou a galeristkou pôsobiacou v Rotterdame. Od roku 2012 vedia vlastnú galériu Joey Ramone, ktorá sa venuje prezentácii tvorby začínajúcich umelcov. Dorota Kenderová (SK), ktorá na post porotkyne rezignovala, pôsobí ako riaditeľka Východoslovenskej galérie v Košiciach a umelkyňa. V Bratislave založila a dlhé roky vedie progresívnu galériu HIT.

Finalisti:

Lucie Mičíková (1986, Tábor) študovala v rokoch 2015 až 2016 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Prahe, v rokoch 2006 až 2016 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Titul Mgr. Art získala v Ateliéri „IN“ Ilony Németh na Katedre intermédií. Zúčastnila sa rezidenčných pobytov v Taliansku, Nemecku, Maďarsku, Rakúsku, má za sebou mnoho medzinárodných skupinových výstav. Z posledných samostatných prezentácií spomeňme Waveplane v Altan Klamovka v Prahe (2018) alebo Silver Wave v The Regional Art Gallery v Liberci (2017; spolu s Martinom Zvěřinom a Veronikou Přikrylovou). Žije v Prahe.

Viac o tvorbe Lucie Mičíkovej nájdete tu.

Lucie Mičíková - Olive Grove
Lucie Mičíková - Olive Grove
Lucie Mičíková - A Permanence of Flow
Lucie Mičíková - A Permanence of Flow
Lucie Mičíková - It´s so beautiful that I want to cry
Lucie Mičíková - It´s so beautiful that I want to cry
Lucie Mičíková - Milky River II
Lucie Mičíková - Milky River II

Adam Novota (1984, Bratislava) študoval na Katedre intermédií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave (2012 – 2014), absolvoval u pedagóga KissPál Szabolcsa. Titul bakalár získal u Doc. Anny Daučíkovej, akad. soch. V minulom roku samostatne vystavoval na výstave Sedem miliárd Robinsonov na ostrove Zem v Studio IN:OUT v bratislavskej Novej Cvernovke, skupinovo napríklad v rámci projektu Start and Finish: Uvažovanie o kultúre založenej na projektoch v bratislavskej galérii tranzit.

Portfólio a tvorbu si môžete podrobnejšie pozrieť na stránke umelca.

Adam Novota: Detail z multimediálnej skulptúry “Ten holub bude totiž symbol.”
Adam Novota: Detail z multimediálnej skulptúry “Ten holub bude totiž symbol.”
Adam Novota: Veľký korálový útes
Adam Novota: Veľký korálový útes
Adam Novota: Detail multimediálnej inštalácie “Laboratórium spektrálno-personálnej analýzy”
Adam Novota: Detail multimediálnej inštalácie “Laboratórium spektrálno-personálnej analýzy”
112
Vimeo

Emília Rigová (1980, Trnava) absolvovala Akadémiu umení v Banskej Bystrici, doktorandský titul získala u doc. Juraja Saparu, akad. soch. Zúčastnila sa rezidenčných pobytov v MuseumQuartier vo Viedni, v Czarna Gora v Poľsku či na Visegrad Artist Residency Program v Budapešti. Vystavovala na skupinových výstavách v Kai Dikas Gallery v Berlíne, v Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem, či v Moravské galerii v Brne. Zo samostatných výstav uplynulého obdobia spomeňme Lost Identity v Q21 vo Viedni (2018), (out of) the deadlock v Gallery8 v Budapešti alebo Archetyp Pra Bari v Českom centre v Prahe (obe 2016.) Žije v Banskej Bystrici.

Viac o tvorbe Emílie Rigovej nájdete na  jej stránke.

Emília Rigová - Bári Raklóri
Emília Rigová - Bári Raklóri
Emília Rigová - Intimate Public Catharsis
Emília Rigová - Intimate Public Catharsis
Emília Rigová - Memory Object
Emília Rigová - Memory Object
Emília Rigová - Glory Box
Emília Rigová - Glory Box

Boris Sirka (1981, Snina) študoval v rokoch 2000 až 2006 Fakultu umení Technickej Univerzity v Košiciach, na Katedre výtvarných umení a intermédií, v Ateliéri grafiky a experimentálnej tvorby u prof. Rudolfa Sikoru a Zbyňka Prokopa, v roku 2003 sa zúčastnil stáže na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Samostatne vystavoval v Prahe, Žiline, Valašskom Meziříčí, Košiciach a v Bratislave. Z posledných skupinových prezentácií spomeňme Ko-shicke metro v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa (2018), Príbehy (o) smrti v Nitrianskej galérii alebo NO GO NO REPLY v Kunsthalle Košice (obe 2017). Zúčastnil sa rezidenčných pobytov vo Vroclavi a Tokiu (KAIR - Kosice Artist In Residence, v rokoch 2016 a 2014).

Diela si môžete prezrieť v online portfóliu autora.

Boris Sirka - Scar
Boris Sirka - Scar
Boris Sirka - Flies
Boris Sirka - Flies
Boris Sirka - At the end of everything is fire
Boris Sirka - At the end of everything is fire
Boris Sirka - God takes
Boris Sirka - God takes

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím