Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. február 2018
0
1116

Česi vypísali súťaž na pavilón EXPO 2020

Do začiatku EXPO 2020 v Dubaji zostáva 1000 dní - Česká republika vyberá pavilón už vo februári.
Česi vypísali súťaž na pavilón EXPO 2020

 

Zaujímavým faktom je, že je to príležitosť aj pre slovenských architektov (a slovenských dodávateľov). Do výberového konania sa môžu hlásiť domáci (českí), takisto aj európski zhotovitelia a architekti, i firmy zo Spojených arabských emirátov... Základnou podmienkou však je, aby architektúra dôstojne reprezentovala Českú republiku. (Už pri predchádzajúcom Expo malo Slovensko pri vzniku českej expozície svoje zastúpenie). 

Na základe výberového konania bude počas roka 2018 vybraný architektonický návrh a realizátor pavilónu. Výberové konanie sa začne 15. februára a víťazný návrh by mal byť známy do konca mája 2018. 

Bratia Česi postupujú systematicky, s primeraným časovým predstihom potrebným pre realizáciu (aj keď z našej strany by sme privítali omnoho dlhší čas pre tvorivú fázu pre tých uchádzačov, ktorí nepracovali s predstihom, ale chcú prispieť až teraz) a s prísľubom, že pri rozhodovaní nebude primárnym kritériom "najnižšia cena", ale riešenie, ktoré bude najlepšie plniť svoje poslanie pri dopredu stanovených nárokoch na štátny rozpočet. Výberové konanie je kvalitne pripravené a podmienky verejne prístupné na stránke www.czexpo.com. Aj keď to nie je čisto architektonická súťaž, ale "súťaž na dodávku diela", predsa len je to tvorivá výzva.

Užitočné bude sledovať, ako k prezentácii Slovenska pristúpia zodpovední ľudia a inštitúcie u nás. Či to bude dopredu dobre pripravený transparentný verejný proces, alebo niečo šité na poslednú chvíľu horúcou ihlou? Obstarávanie prezentácie Slovenska na takejto vrcholnej úrovni je vizitkou kultúrnej úrovne krajiny a vyspelosti spoločnosti.

Výberové konanie na český pavilón bolo vyhlásené pri príležitosti vernisáže výstavy v pražskom Národnom technickom múzeu. Výstava nesie názov “Realizované a nerealizované pavilony ČR na Všeobecné světové výstavě Expo”. Expozícia predstavuje sedem realizovaných aj nerealizovaných návrhov pavilónov zo svetových výstav Expo 1937 v Paríži, 1939 v New Yorku a 2015 v Miláne. Doplnia ich návrhy pavilónov, ktoré ako inšpiráciu pre záujemcov o stavbu národného pavilónu na Expo 2020 v Dubaji vytvorili študenti fakulty architektúry ČVUT či nerealizované návrhy architekta Jana Kaplického.

Česká republika získala pozemok na stavbu pôvodného pavilónu už v októbri 2017, kedy organizátori EXPO schválili koncepciu "Czech Spring" a pridelili jej miesto, ktoré sa nachádza hneď pri hlavnom vchode do jednej z troch zón výstaviska s témou udržateľnosti ("Sustainability"). Na ploche takmer 2 200 metrov štvorcových môže vyrásť budova či budovy s pôdorysnou plochou až 1 500 metrov štvorcových.

Generálny riaditeľ Národného technického múzea Karel Ksandr uviedol: "Jsme rádi, že výstava realizovaných i nerealizovaných pavilonů může doložit jejich vysokou architektonickou i technologickou úroveň. "

Podoba pavilónu môže byť akákoľvek: jediné limity predstavuje výška a šírka budovy stanovená organizátormi na 15 a 5 metrov.

Osobitný dôraz budú klásť organizátori pri hodnotení pavilónov (s ohľadom na polohu a prírodné podmienky Dubaja) na ich ekologickú a prevádzkovú efektívnosť. Aj preto bude pavilón Českej republiky demontovateľný a bude používať ekologické materiály, v duchu tematického zamerania výstavy, ktoré približujú heslá: "Opportunity, Mobility, Sustainability".

Uvidíme či naši susedia dokážu nadviazať na úspech demontovateľného pavilónu, zloženého z prefabrikovaných modulov na EXPO 2015, ktorý získal bronzovú medailu za architektúru od Medzinárodného úradu pre výstavníctvo, v kategórii pavilónov do 2000 metrov štvorcových. Autorom architektonického riešenia bol Česko-slovenský ateliér CHYBIK+KRISTOF.  Prvýkrát v histórii naň nebolo vypísané výberové konanie zvlášť na ideové riešenie, architekta a staviteľa. Konkurzu sa mohli (tak ako aj teraz) zúčastniť len subjekty, ktoré sa zaručia, že zabezpečia architektonický návrh i realizáciu stavby. Zámerom autorov bolo, aby bol tento pavilón po skončení výstavy ďalej použitý na stavbu materskej škôky. Koncept bol inšpirovaný osudom Československého pavilónu pre EXPO v roku 1958 v Bruseli, ktorý vytvoril jedinečný prvok v mozaike pozoruhodných stavieb modernej architektúry v Prahe.

Ako sme už spomínali, aj Expo 2020 sa nesie v duchu udržateľnosti. Aj preto bude pavilón Českej republiky opäť demontovateľný a bude používať ekologické materiály. Pozrite si pomerne detailný opis konceptu pavilónu.

Technológia určujúca koncepciu pavilónu
Technológia určujúca koncepciu pavilónu

Technológia zakomponovaná do konštrukcie národného pavilónu bude využívať solárnu energiu na výrobu vody zo vzduchu, pričom práve toto zariadenie sa stane symbolickým aj faktickým kľúčom témy. Systém do značnej miery určí podobu budúcej expozície.Z praktického hľadiska možno konštatovať, že voda ako súčasť pavilónu bude s ohľadom na počasie v Dubaji priťahovať návštevníkov ešte viac, než na EXPO 2015 v Miláne.

Mapa areálu výstaviska Expo 2020 Dubaj
Mapa areálu výstaviska Expo 2020 Dubaj

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím