Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. marec 2018
0
502

Deň otvorených dverí MoMoWo: Reportáž z priebehu akcie

V rámci dňa žien sa uskutočnilo podujatie MoMoWo, kde šikovné architektky prezentovali svoju tvorbu.
Deň otvorených dverí MoMoWo: Reportáž z priebehu akcie

Dňa 8. marca 2018 prebehlo na Fakulte architektúry otvorenie Dňa otvorených dverí v rámci projektu Women’s creativity since the Modern Movement – MoMoWo (Tvorivosť žien od čias moderného hnutia) [1]. Malo formu neformálnej diskusie s troma členkami občianskeho druženia WOVEN (Anna Cséfalvay​, Danica Pišteková a Veronika Trnovská) moderovanej Ninou Bartošovou. Na začiatku architektky, kamarátky a bývalé spolužiačky z Katedry architektonickej tvorby Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave formou prezentácie predstavili toto združenie, spôsob akým pristupujú k tvorbe aj vlastné projekty. Okrem participácie na rôznych súťažiach, projektoch, galerijných inštaláciách a výstavných systémoch, od roku 2013 organizujú v spolupráci s VŠMU aj [1:1] WORKSHOP. [2] Ten je určený pre študentov architektúry a dizajnu a zameriava sa na stavanie drevených konštrukcií v reálnej mierke, pričom tohtoročný šiesty ročník sa bude konať v Lučenci.

Anna Cséfalvay, Danica Pišteková a Veronika Trnovská z OZ WOVEN v diskusii, ktorá prebehla v rámci zahájenia podujatia Dňa otvorených dverí MoMoWo na Fakulte architektúry STU v Bratislave.
Anna Cséfalvay, Danica Pišteková a Veronika Trnovská z OZ WOVEN v diskusii, ktorá prebehla v rámci zahájenia podujatia Dňa otvorených dverí MoMoWo na Fakulte architektúry STU v Bratislave. Foto: Katarína Ondrušová
Anna Cséfalvay, Danica Pišteková a Veronika Trnovská z OZ WOVEN v diskusii, ktorá prebehla v rámci zahájenia podujatia Dňa otvorených dverí MoMoWo na Fakulte architektúry STU v Bratislave.
Anna Cséfalvay, Danica Pišteková a Veronika Trnovská z OZ WOVEN v diskusii, ktorá prebehla v rámci zahájenia podujatia Dňa otvorených dverí MoMoWo na Fakulte architektúry STU v Bratislave. Foto: Katarína Ondrušová

Celé podujatie sa nieslo vo veľmi uvoľnenej a priateľskej atmosfére. Architektky s humorom objasnili pôvod názvu WOWEN (popletené) a vysvetlili, že združenie nevznikalo s myšlienkou vytvoriť ženské zoskupenie, ale naopak, ženské zloženie sa odvinulo od ich blízkych vzťahov. Následne sa diskutovalo o témach ako väčší počet mužov ako žien na pozíciách architektov, o tom, či existuje „ženská architektúra“, ako skĺbiť rodinu s prácou, platové podmienky, ale aj o konkrétnych príkladoch diskriminácie na školách a v praxi. Hoci sa jednalo o komorné stretnutie, publikum sa do diskusie aktívne zapájalo.

Diskusia s architektkami z OZ WOVEN, moderovala Nina Bartošová.
Diskusia s architektkami z OZ WOVEN, moderovala Nina Bartošová. Foto: Katarína Ondrušová
Účastníci podujatia, v popredí architektka Hana Kopecká z časopisu ARCH.
Účastníci podujatia, v popredí architektka Hana Kopecká z časopisu ARCH. Foto: Katarína Ondrušová
Veronika Trnovská a Anna Cséfalvay z OZ WOVEN.
Veronika Trnovská a Anna Cséfalvay z OZ WOVEN.Foto: Katarína Ondrušová

Vybraní účastníci po diskusii navštívili spoločne ateliér ARCHITEKTI mikulaj&mikulajova, kde im porozprávala architektka Andrea Ambrovičová Mikulajová o svojej tvorbe, ale aj o postavení ženy v profesii architektky. Do diskusie sa zapojila aj architektka Jana Matlovičová, ktorá v ateliéri pracuje od roku 2015. Ateliér sa zameriava na realizácie obytnej architektúry, administratívy, interiérovej tvorby a mestského prostredia. Autorom projektov sa podarilo získať niekoľko významných ocenení na medzinárodných architektonických súťažiach a ich projekty sú často publikované v domácich aj zahraničných odborných periodikách.

Rodinny dom C2, od autorov: Andrea Ambrovičová Mikulajová, Juraj Mikulaj, Radoslav Kurucz.
Rodinny dom C2, od autorov: Andrea Ambrovičová Mikulajová, Juraj Mikulaj, Radoslav Kurucz. Foto: Paťo Safko

Program organizovanej skupiny účastníkov vyvrcholil návštevou ateliéru JRKVC, ktorý vedie Peter Jurkovič, kde sa o svoje skúsenosti z praxe podelila Kristína Tomanová. Popri práci v ateliéri tento rok končí štúdium na Fakulte architektúry. Jej diplomovú prácu vedie architekt Števo Polakovič z ateliéru gutgut, sídliaci v spoločných priestoroch. Po chvíli sa preto do diskusie zapojila aj architektka Jana Benková, ktorá sa v rámci gutgut vo podieľala napríklad na návrhu a realizácii projektu Mlynica v Bratislave. Z praxe má bohaté skúsenosti, nakoľko v ateliéri pôsobí už desiaty rok. Necítila potrebu sa zvlášť vyjadrovať k postaveniu žien, nakoľko v ateliéri diskrimináciu nepociťuje a projekty gutgut sú dielom zmiešaného kolektívu žien a mužov.

Návšteva ateliéru JRKVC, vľavo diplomantka FA STU Kristína Tomanová, ktorá sa podieľala na autorstve niekoľkých projektov ateliéru vedenom architektom Petrom Jurkovičom.
Návšteva ateliéru JRKVC, vľavo diplomantka FA STU Kristína Tomanová, ktorá sa podieľala na autorstve niekoľkých projektov ateliéru vedenom architektom Petrom Jurkovičom. Foto: Nina Bartošová
Projekt rekonštrukcie bytu od ateliéru JRKVC, 2016, na autorstve ktorého sa podieľala Kristína Tomanová.
Projekt rekonštrukcie bytu od ateliéru JRKVC, 2016, na autorstve ktorého sa podieľala Kristína Tomanová.

Do podujatia sa okrem spomenutých ateliérov zapojili aj ďalšie dva ateliéry, kam už návštevy neboli skupinovo organizované. Jedným bol ateliér DVOJKA (2ka) a s ním krajinná architektka a urbanistka Ivana Pasečná, ktorá ateliér vedie spoločne s manželom, architektom Petrom Pasečným. Okrem aktívnej projekčnej činnosti získal ateliér vysoké umiestnenia vo vyše desiatke architektonických súťaží, a tiež sa môže pochváliť nomináciou na cenu za architektúru CE-ZA-AR 2016, za návrh exteriérových úprav Digital parku v Bratislave, ktorý vznikol v spolupráci s architektom Igorom Markom. Poslednou architektkou zapojenou do Dňa otvorených dverí bola architektka Zuzana Kráľovičová, ktorá popri vlastných aktivitách zameraných predovšetkým na interiérový dizajn, spolupracuje na projektoch aj s manželom, architektom Richardom Kráľovičom. Zuzana má niekoľkoročné skúsenosti z praxe z londýnskych ateliérov, ako aj z ateliéru Siebert Talaš v Bratislave, ktoré od roku 2013 využíva vo vlastnej tvorbe.

Park v PANORAMA CITY od štúdia 2ka, 2017, na ktorom sa autorsky podieľala architektka Ivana Pasečná.
Park v PANORAMA CITY od štúdia 2ka, 2017, na ktorom sa autorsky podieľala architektka Ivana Pasečná.

Podujatie Deň otvorených dverí MoMoWo, i keď prebehlo v komornom duchu, potvrdilo, že témy zaoberajúce sa ženami v prostredí architektúry sú stále aktuálne. Nie preto, že by ich prístup k tvorbe, alebo ich schopnosti vyžadovali špeciálnu kategóriu, ale preto, aby spoločnosť viac prispievala k tvorbe prostredia, v ktorom sa žena môže realizovať. Aby sa prestalo vnímať materstvo ako prekážka kariéry, aby boli ženy dostatočne finančne ohodnotené a neboli stavané pred voľbu: kariéra alebo rodina. Pozitívnym momentom podujatia bolo, že architektky, ktoré sa do podujatia zapojili, sa neorientovali len na diskrimináciu, ale vyzdvihovali predovšetkým pozitíva vzájomnej spolupráce žien a mužov v architektonickej praxi. Účastníci tak mali možnosť stretnúť sa s konkrétnymi architektkami, zoznámiť sa s ich prácou a nechať sa inšpirovať nadšením pre tvorbu, ktoré rezonovalo pri jednotlivých stretnutiach.

text: Katarína Ondrušová, Nina Bartošová

Projekt The Doors od OZ WOVEN na festivale Pohoda. 2015 –  2017.
Projekt The Doors od OZ WOVEN na festivale Pohoda. 2015 – 2017. Foto: WOVEN
Drevený objekt UWO, realizácia v rámci workshopu [1:1]
Drevený objekt UWO, realizácia v rámci workshopu [1:1] Foto: WOVEN
Projekt interaktívneho závesu Invisible See, WOVEN, 2017.
Projekt interaktívneho závesu Invisible See, WOVEN, 2017. Foto: Matej Hakár

[1] MoMoWo je štvorročný neziskový projekt spolupráce viacerých európskych inštitúcií, ktorý je spolufinancovaný programom Kreatívna Európa Európskej únie v rámci podprogramu Kultúra. Vedený je Polytechnikou v Turíne, a spolupracuje na ňom portugalský Instituto de Arte, Design e Empresa Universitário, španielska Universidad de Oviedo, holandská Vrije Universiteit Amsterdam, Výskumné centrum Slovinskej akadémie vied a taliansky inštitút Istituto Superiore sui Sistemi Territoriali per l'Innovazione. Slovenská technická univerzita v Bratislave nahradila francúzskeho partnera Université Grenoble Alpes v poslednom roku trvania projektu. Riešiteľkami projektu za FA STU sú Henrieta Moravčíková a Nina Bartošová.
[2] Pre viac informácií o združení aj projektoch autoriek môžete navštíviť ich webovú stránku: https://www.woven.sk.

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím