Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
23. jún 2022
0
563

Česká cena za architektúru 2022 - výber medzinárodnej poroty

Medzinárodná porota Českej ceny za architektúru nominovala do prestížneho výberu 39 diel.
Česká cena za architektúru 2022 - výber medzinárodnej poroty

Česká komora architektov zverejnila na nominačnom večere 7. ročníka Českej ceny za architektúru, ktorý sa uskutočnil 23. júna v záhrade Valdštejnského paláca, výber dvadsaťdeväť diel nominovaných do užšieho výberu. Sedemčlenná odborná porota ich vybrala spomedzi 201 prihlásených diel. Všetky nominované stavby si môžete pozrieť na stránke ČKA.

Dve tretiny z 29 nominovaných diel boli financované zo súkromných zdrojov, deväť má verejného investora. Dve realizácie pritom vzišli z architektonickej súťaže s potvrdením regulérnosti od Českej komory architektov. Ide o Dostavbu Juhočeskej vedeckej knižnice v Českých Budějoviciach / Kuba & Pilař architekti (súťaž v roku 2016) a Pamätník Zámeček / Vít Podráský, Ján Žalský (súťaž v roku 2017).

Typológia nominovaných diel je pestrá. Najsilnejšie zastúpenie má už tradične bývanie. Či už súkromné, rekreačné alebo hromadné. Zvyšný podiel tvoria občianske stavby, vrátane verejných priestorov. Vo výbere je možné nájsť aj dve vyhliadky v krajine, jeden náučný chodník, športovú halu, vinárstvo či liehovar.

Kde vzniká najkvalitnejšia architektúra?

Najviac nominovaných realizácií v aktuálnom ročníku pripadá Prahe a Zlínskemu kraju. Oba územné celky sú zastúpené piatimi dielami. Štyri realizácie majú vo výbere Liberecký, Juhočeský a Pardubický kraj. Stredočeský kraj reprezentujú dve diela. S jednou stavbou sa do výberu dostali kraje Vysočina, Ústecký, Moravskosliezsky, Olomoucký a Juhomoravský.

Osem tímov z predchádzajúcich ročníkov ČCA

Medzi autormi nominovaných stavieb sú aj tento rok etablované ateliéry aj verejnosti menej známi autori. Z predchádzajúcich ročníkov poznáme ateliéry Kuba & Pilař architekti, CHYBIK + KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS, Atelier 111, Ateliér KOGAA, Mjölk architekti, JRA Jaroušek Rochová architekti a OBJEKTOR ARCHITEKTI.

Medzinárodná odborná porota

Prácu českých architektov tradične hodnotí sedem erudovaných zahraničných expertov. V tomto roku pracuje porota na čele s predsedníčkou Marialessandrou Secchi (Taliansko), architektkou, urbanistkou a akademičkou, ďalej v nej zasadajú architekt Ueli Brauen (Švajčiarsko), architektka Katalin Csillag (Maďarsko), architekt a urbanista Patrick Koschuch (Holandsko), architekt Pavol Mikolajčák (Slovensko, Taliansko), architektka, urbanistka a akademička Els Verbakel (Belgicko, Izrael) a krajinárska architektka a akademička Kathrin Volk (Nemecko).

Tohtoročnú novinku - Cenu predsedu Senátu Parlamentu ČR Miloša Vystrčila si počas nominačného večera prevzali Janica Šipulová a Martin Sládek z ateliéru CONSEQUENCE FORMA. Športová hala / telocvičňa ZŠ Nový Hrozenkov zaujala ako "následováníhodný příklad vstupu současné architektury do venkovské krajiny."

Meno držiteľa hlavnej ceny a ostatných finalistov sa verejnosť dozvie už tradične v novembri 2022, na slávnostnom galavečere vo Fóre Karlín.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím