Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. november 2019
0
1097

Prehľad cien a ocenení v roku 2019

Prehľad najzaujímavejších cien a ocenení v oblasti architektúry a príbuzných druhov kultúry. Prioritu má slovenská scéna. Zahrnuli sme aj nosné ocenenia od susedov a zo sveta.
Prehľad cien a ocenení v roku 2019

Na Slovensku i v zahraničí sa každoročne udeľujú nezávislé ocenenia, ktoré majú ambíciu predstaviť to najlepšie čo vzniklo. Aj v tomto roku sme sa snažili podrobne prezentovať všetky relevantné výbery. Či už slovenské, české, alebo renomované medzinárodné. Ako to dopadlo, a aké diela boli v uplynulom roku vybrané odbornými porotami, prináša nasledovný prehľad:

 

Najprv na Slovensku:

CE.ZA.AR 2019 - Cena Slovenskej komory architektov za architektúru (o výsledkoch sme informovali tu)

Laureátmi tohtoročnej Ceny Slovenskej komory architektov sa v jednotlivých kategóriách stali:

Rodinné domy: 3.0, Bernolákovo (projekt aj genézu sme predstavili v samostatnom článku)
Autori: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szőke, TOITO architektonický ateliér

Bytové domy: Bytové domy NIDO, Bratislava (dielo sme predstavili tu)
Autor: Peter Sticzay-Gromski; ateliér GRIDO ARCHITEKTI

Občianske a priemyselné stavby: Premena budovy strednej školy z obdobia normalizácie, Bratislava (realizáciu sme predstavili v tomto článku)
Autor: Oliver Kleinert; ateliér KLEINERT CREATIVE HOUSE
Autorom návrhu predchádzajúcej fázy obnovy a prestavby (2014-2016) je ateliér STUDENÝ ARCHITEKTI.

Fenomény architektúry: Modulárny systém Ark-shelter (stavebné moduly sme predstavili tu, realizácii na brehu nádrže Nová Bystrica sme venovali samostatný článok)
Autori: Martin Mikovčák, Michiel De Backer, ateliér Ark-shelter

Interiér: ChAta, Donovaly (dielo sme podrobne predstavili tu)
Autorka: Jana Štofan Styková; ateliér Y100 ateliér

Exteriér: Nový park, Leopoldov (dielo sme spolu s rozsiahlym rozhovorom s autormi priblížili v tomto článku)
Autori: Jakub Kopec, Klára Zahradníčková, Tomáš Džadoň, Ateliér n-1

Cena verejnosti: Premena budovy strednej školy z obdobia normalizácie v bratislavskej Petržalke
Autor: Oliver Kleinert; ateliér KLEINERT CREATIVE HOUSE (realizáciu sme predstavili v tomto článku) Autorom návrhu predchádzajúcej fázy obnovy a prestavby (2014-2016) je ateliér STUDENÝ ARCHITEKTI.

Patrón architektúry: Tatiana Sedláková - rozhlasová redaktorka neúnavne propagujúca a mapujúca súčasnú architektúru.

Výsledky súťaže a ocenené návrhy si môžete bližšie pozrieť tu. Odmenené a ostatné prihlásené návrhy tu.

 

Výročné ceny Spolku architektov Slovenska (viac tu)

Cenu Dušana Jurkoviča v roku 2019 udelil Spolok architektov Slovenska architektonickému dielu: Monument Majer (dielo sme podrobne predstavili tu). Architektonická cena s najväčšou tradíciou u nás sa udeľuje autorovi, alebo autorskému kolektívu za dielo, ktoré prispieva k zvýšeniu úrovne a prestíže architektonickej tvorby na Slovensku.
Autori: Benjamín Brádňanský, Vít Halada, Maroš Greš

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo udelilo prezídium Spolku architektov Slovenska historičke architektúry PhDr. Kláre Kubičkovej, PhD. (profil osobnosti nájdete na tomto odkaze).

Cenu prof. Martina Kusého za vedecko-výskumnú a publikačnú činnosť v oblasti histórie, teórie a kritiky architektúry udelil Spolok architektov Slovenska PhDr. Petrovi Miklošovi. Hodnotiaca komisia ocenila jeho dvadsaťročnú prezentáciu slovenskej architektúry doma i v zahraničí, ako aj pozoruhodnú a sústavnú odbornú, popularizačnú, organizačnú a editorskú činnosť v tejto oblasti (medajlón osobnosti je súčasťou tohto článku)Občianske združenie ČIERNE DIERY si odnieslo ocenenie za pozoruhodnú a intenzívnu snahu objavovať staré priemyselné stavby, zviditeľniť a povzbudiť ľudskú predstavivosť, aby mohli opäť ožiť (viac tu).

Cenu časopisu ARCH o architektúre a inej kultúre. O udelení Ceny ARCH 2019 rozhodovala medzinárodná odborná porota na základe osobnej návštevy z 10 nominovaných diel.

Laureátom Ceny ARCH 2019 sa stala Výrobná hala s kanceláriami (sídlo firmy GA Drilling) v Bratislave-Devínskej Novej Vsi. Jej autormi sú Roman Žitňanský, Lukáš Kordík a Štefan Polakovič. (viac o diele si môžete prečítať tu)

 

 

 

V susednej Českej republike padol nasledujúci verdikt:

Česká cena za architektúru 2019 (viac tu)

V súťažnej prehliadke (ekvivalent CE.ZA.AR-a), ktorú každoročne organizuje Česká komora architektov si hlavnú cenu si odniesli Peter Stolín a Alena Mičeková za realizáciu Materskej školy Nová Ruda (dielo sme predstavili v samostatnom článku).

Ocenenie za Výnimočný počin bolo udelené Centru súčasného umenia DOX (realizáciu sme predstavili tu) za prínos pre architektúru a výtvarné umenie.

 

 

 

Zo svetového kontextu vyberáme nasledovné:

E.U. Prize - Mies van der Rohe Award 2019 (celý článok nájdete tu)

V aktuálnom ročníku bienálnej Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru, ktorú od roku 1987 organizuje Európska komisia, Európsky parlament a Nadácia Miesa van der Rohe v Barcelone, zvíťazil projekt nízkonákladovej transformácie 530 bytov vo francúzskom Bordeaux (dielo sme podrobne predstavili v samostatnom článku)

V aktuálnom ročníku porota vyberala z 383 prihlásených diel, našu krajinu reprezentovalo 8 realizácií. Do užšieho výberu 40 najlepších realizácií sa po prvýkrát dostal aj zástupca zo Slovenska - bratislavská Mlynica (viac o diele tu)

 

 

Pritzkerova cena  (Laureáta sme predstavili tu)

Pritzkerova cena, ktorá je všeobecne považovaná za najprestížnejšie ocenenie v oblasti architektúry, putovala do rúk 87 ročného japonského architekta Arata Isozakiho.

Rodák z mesta Óita pracoval na viac ako stovke projektov, vrátane športovej haly Palau Sant Jordi v Barcelone pre letné olympijské hry v roku 1992 či Múzea súčasného umenia (MOCA) v Los Angeles. 

"Isozaki je priekopníkom v chápaní, že potreba architektúry je globálna i lokálna; že tieto dve sily sú súčasťou jedinej výzvy," uviedol pri vyhlasovaní laureáta tohtoročnej ceny predseda poroty Stephen Breyer.

Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) udeľuje cenu pomenovanú po architektovi Jamesovi Stirlingovi od roku 1996. Stirlingova cena je najprestížnejšie ocenenie za architektonickú tvorbu v rámci Spojeného kráľovstva. 

V aktuálnom ročníku zvíťazil projekt Goldsmith Street v meste Norwitch na východnom pobreží Anglicka. Realizácia ateliéru Hawley Mikhail Architects je ukážkou udržateľného sociálneho bývania. Projekt bol financovaný z mestského rozpočtu. Sedem terasových blokov usporiadaných do štyroch línií vytvára priestor pre  stovku menších bytových jednotiek.

 

 

Medzinárodná architektonická súťaž BigMat 2019 (ocenené realizácie sme predstavili v samostatnom článku)

Skupina BigMat International so sídlom v Luxembursku organizuje od roku 2005 súťažné bienále BigMat International Architecture Award. Ocenenie, ktoré sa prvýkrát odovzdávalo v Španielsku, sa po troch ročníkoch rozšírilo na medzinárodnú úroveň (Belgicko, Česká republika, Slovensko, Francúzsko, Taliansko, Portugalsko a Španielsko). Odborná porota vyberala ocenené diela spomedzi 600 realizácií, ktoré boli prihlásené do aktuálneho ročníka súťaže. Do finálového výberu  sa dostalo 14 stavieb, dve nominácie smerovali na Slovensko.

Veľká cena BigMat International Architecture Award 2019 bola udelená hydroelektrárni na priehrade Foz Tua, za ktorej návrhnom stojí portugalský ateliér Souto Moura Arquitectos.

 

 

 

Veríme že Vás zaujme aj výber študentských prác a ocenenia z príbuzných kultúrnych oblastí:

Cena profesora Jozefa Lacka (výsledkom sme venovali samostatný článok)

Celoštátnu súťaž o najlepšiu diplomovú prácu absolventov architektonických škôl na Slovensku organizuje každoročne Spolok architektov Slovenska. Porota vybrala víťaza a ďalších 5 prác, ktorým za ich špecifický prínos v konkrétnej oblasti udelila odmeny.

Cena profesora Jozefa Lacka 2018/2019 bola udelená Ing. arch. Ondrejovi Jurčovi / FU TU Košice za prácu CLAUSTRUM - Prototyp kláštora novej doby (prácu sme predstavili tu).

 

 

Cena dekana Fakulty architektúry STU v Bratislave za najlepšiu ateliérovú prácu 2018/2019 (výsledky sme predstavili tu)

Prierez toho najlepšieho, čo v rámci ateliérovej tvorby na FA STU vzniklo, predstavuje už tradične Cena dekana. Hodnotiaca komisia vybrala spomedzi prác ocenených a odmenených v jednotlivých oblastiach študijných odborov (v rámci súťaže o Cenu za Študentskú tvorivú vedeckú odbornú a umeleckú činnosť) návrh obnovy kláštora v Mariánskej Čeľadi. Autori Bohdan Hollý a Ondrej Jobus sú zároveň laureátmi Ceny profesora Piffla (dielo si môžete pozrieť v tomto článku).

 

 

Cena CHEDDAR

Cena je pevnou súčasťou programu Noci architektúry, ktorá je zavŕšením semestra na FA STU. Ocenenie nespadá pod zaužívané školské konvencie, odmeňuje najlepší študentský projekt vystavený na chodbách školy.  

O víťazných prácach zo zimného semestra si môžete prečítať tu. Projektom oceneným v rámci letnej Noci architektúry sme venovali samostatný článok.

 

 

Prehliadka diplomových prác českých architektonických škôl (celý článok nájdete tu)

Česká komora architektov každý rok organizuje Prehliadku diplomových prác ako súťažnú prehliadku úspešne obhájených diplomových prác absolventov vysokých škôl architektúry a príbuzných odborov.

V českom ekvivalente Ceny prof. Lacka zvíťazil Matěj Šebek s prácou Nové divadlo pre Jindřichův Hradec.

 

 

Young architect award 2019 (odkaz na celý článok)

Súťaž mladých talentov dáva šancu študentom a začínajúcim architektom do 33 rokov ukázať svoje nadanie.

Titul CEMEX Young Architect Award 2019 si odniesli MgA. Anna Svobodová a Ing. arch. MgA. Ondřej Blaha za  Nájomný dom v Karlíne.

 

 

Cena Oskára Čepana (víťaza sme predstavili tu)

Laureátom ceny, ktorá je každoročne udelovaná vizuálnym umelcom a umelkyniam do 40 rokov sa stal Erik Sikora.

 

 

Národná cena za dizajn 2019 (celý článok)

Národná cena za dizajn (NCD) je ocenenie udeľované Slovenským centrom dizajnu a Ministerstvom kultúry SR. NCD je udeľovaná už od roku 1993, vtedy ešte pod názvom Dobrý dizajn. Súťaž je určená všetkým polohám dizajnu. Tento rok sa súťažilo v troch kategóriách: profesionálny dizajn, študentský dizajn a dizajn s pridanou hodnotou.

  • Cena v kategórii Profesionálny dizajn - SUVERÉN, Autor: Marcel Holubec W.,
  • Cena v kategórii Študentský dizajn - The Kit for an Urban Kid, Autorka: Mária Fialková,
  • Cena v kategórii Dizajn s pridanou hodnotou - Solar Tiles, Autor: Igor Žáček,
  • Cena poroty - conTEXt, Autorka: Zuzana Zmateková,
  • Cena za opraviteľný dizajn - Model 16, Autor: Pavol Mikuláš,
  • Cena za kultúrny prínos v oblasti dizajnu - František Burian,
  • Cena Slovenského centra dizajnu za mimoriadny prínos vo výskume dizajnu - PhDr. Iva Mojžišová, Dr. h. c.

 

 

Maľba - Cena Nadácie VÚB (diela sme predstavili tu)

V súťaži, ktorá je určená mladým umelcom (do 35 rokov) zvíťazila Lucia Oleňová s grafikou The Immense dept.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím