Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. január 2021
0
1006

Prehľad cien a ocenení v roku 2020

Prehľad najzaujímavejších cien a ocenení v oblasti architektúry a príbuzných druhov kultúry. Prioritu má slovenská scéna. Zahrnuli sme aj nosné ocenenia od susedov a zo sveta.
Prehľad cien a ocenení v roku 2020

Na Slovensku i v zahraničí sa každoročne udeľujú nezávislé ocenenia, ktoré majú ambíciu predstaviť to najlepšie čo vzniklo.

Aj v tomto roku sme  podrobne prezentovali všetky relevantné výbery. Či už slovenské, české, alebo renomované medzinárodné. Ako to dopadlo, a aké diela boli v uplynulom roku vybrané odbornými porotami, si môžete pozrieť v článku nižšie. V uplynulom roku najviac rezonovala práca Pavla Paňáka. Prístavba chalupy v Čachticiach dosiahla na cenu CE.ZA.AR, Cenu Dušana Jurkoviča aj cenu časopisu ARCH.  

 

Najprv Slovensko:

 

CE.ZA.AR 2020 - Cena Slovenskej komory architektov za architektúru  (Súhrnný článok o výsledkoch a predstavenie víťazných diel nájdete tu)

Laureátmi tohtoročnej Ceny Slovenskej komory architektov sa v jednotlivých kategóriách stali:

Rodinné domy: Letný dom / Vajnory, viac TU 
Autori: Aleš Šedivec, Tomáš Tokarčík

Bytové domy: Bytový komplex Drotárska / Bratislava, viac TU
Autori: Michaela Hantabalová, Juraj Hantabal

Fenomény architektúry: Prístavba k chalupe / Čachtice, viac TU
Autor: Pavol Paňák

Interiér: Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice / Senec, viac TU
Autor: Matúš Bišťan

Exteriér: Korzo Zálesie / Zálesie, viac TU
Autori: Vojtech Krumpolec, Peter Derevenec

Občianske a priemyselné stavby: #monument majer / Banská Bystrica - Majer, viac TU
Architekti: Benjamín Brádňanský, Vít Halada, Maroš Greš

Cena verejnosti: Lesná sauna / Spišský Hrhov, viac TU
Autorky: Danica Pišteková, Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Veronika Michalíková

Patrón architektúry: Mesto Trenčín / Mesto dobrej architektúry

 

Výročné ceny Spolku architektov Slovenska (viac v samostatnom článku, video vyhlásenie cien si môžete pozrieť tu)

Cenu Dušana Jurkoviča v roku 2020 udelil Spolok architektov Slovenska architektonickému dielu: Prístavba domu v areáli bývalej čachtickej tehelne. O výsledkoch ceny sme informovali v samostatnom článku, dielo sme podrobne predstavili tu. Architektonická cena s najväčšou tradíciou u nás sa udeľuje autorovi, alebo autorskému kolektívu za dielo, ktoré prispieva k zvýšeniu úrovne a prestíže architektonickej tvorby na Slovensku.
Autor: Pavol Paňák

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo udelilo prezídium Spolku architektov Slovenska architektovi Ivanovi Gürtlerovi (viac tu).

Cenu prof. Martina Kusého za vedecko-výskumnú a publikačnú činnosť v oblasti histórie, teórie a kritiky architektúry udelil Spolok architektov Slovenska Andrei Bacovej. Hodnotiaca komisia ocenila významnú odbornú a publikačnú činnosť v oblasti architektúry, pôsobenie na poste šéfredaktorky časopisu ARCH, prezentáciu a popularizáciu slovenskej architektúry doma aj v zahraničí. Jana Pohaničová si prevzala ocenenie už po druhý raz. Prezídium spolku ocenilo významnú činnosť v oblasti historiografie, najmä výskumu dejín architektúry 19. storočia; za popularizáciu dejín slovenskej architektúry a jej významných tvorcov, osobitne M. M. Harminca (viac tu).

Cenu časopisu ARCH o architektúre a inej kultúre. O udelení Ceny ARCH 2020 rozhodovala medzinárodná odborná porota na základe osobnej návštevy z 10 nominovaných diel.

Laureátom sa stal Pavol Paňák za prístavbu víkendového domu v Čachticiach (viac o diele si môžete prečítať tu)

 

 

 

V susednej Českej republike padol nasledujúci verdikt:

Česká cena za architektúru 2020 (viac tu)

V súťažnej prehliadke (ekvivalent CE.ZA.AR-a), ktorú každoročne organizuje Česká komora architektov si hlavnú cenu odniesli Jiří Opočenský a Štepán Valouch za realizáciu Sídla firmy Lasvit (dielo sme predstavili v samostatnom článku).

Ocenenie za Výnimočný počin bolo udelené reláciám Českej televízie Šumná města a Šumné stopy

 

 

 

Zo svetového kontextu vyberáme nasledovné:

Pritzkerova cena  (Laureátky sme predstavili tu)

Pritzkerova cena, ktorá je všeobecne považovaná za najprestížnejšie ocenenie v oblasti architektúry,  bola udelená írskym architektkám Yvonne Farrell a Shelley McNamara.

Architektky sa môžu pochváliť širokým portfóliom, z ktorého vyčnievajú práve veľké kultúrne a školské budovy. Ich prvý zahraničný projekt - súkromná ​​univerzitu Luigi Bocconi v Miláne (2007), bol pre kariéru architektiek kľúčový. Stavba rok po dokončení získala hlavnú cenu World Building of the Year v rámci súťažnej prehliadky World Architecture Festival. Na ďalšie veľké ocenenie si museli Farell a McNamara počkať do roku 2016, kedy im Kráľovský inštitút britských architektov udelil cenu RIBA International Prize za univerzitný kampus v Lime. V roku 2018 pôsobili ako kurátorky bienále architektúry v Benátkach.

 


Young Talent Architecture Award 2020 - Fundació Mies van der Rohe
 
(celý článok nájdete tu)

Bienálnu prehliadku najlepších diplomových prác architektonických škôl Young Talent Architecture Award organizuje nadácia Mies van der Rohe v Barcelone s podporou Creative Europe ako rozšírenie bienálnej Európskej ceny za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe Award, ktorá je najvýznamnejšou európskou súťažou v oblasti architektúry.

Cieľom súťaže je podpora čerstvých absolventov odboru architektúra, urbanizmus a krajinná architektúra. YTAA vznikla s cieľom podpory najtalentovanejších študentov ešte pred tým, než vstúpia do profesionálneho života.

Porota vyberala z 382 diplomových prác zo 155 škôl z celej Európy. Do finále postúpilo 12 z nich. 

Štyria víťazi boli vyhlásení v októbri. Porota ďalej zostavila shortlist 43 vynikajúcich projektov, medzi ktoré sa dostala aj práca z Českej republiky. Do súťaže sa nezapojila žiadna zo slovenských škôl. 

Medzinárodná súťažná prehliadka v dvojročnom cykle oceňuje najlepšie diela postavené z tehly a keramických materiálov.

Porota vyberala zo 644 predložených projektov z 55 krajín. Grand Prix si odniesla Fakulta rozhlasovej a televíznej tvorby / BAAS Arquitectura (Španielsko), Grupa 5 architekci (Poľsko), Maleccy biuro projektowe (Poľsko)

 

 

 

Veríme že Vás zaujme aj výber študentských prác a ocenenia z príbuzných kultúrnych oblastí:

Cena profesora Jozefa Lacka (výsledky sme predstavili v samostatnom článku, priniesli sme tiež špeciál venovaný 30. výročiu ceny)

Celoštátnu súťaž o najlepšiu diplomovú prácu absolventov architektonických škôl na Slovensku organizuje každoročne Spolok architektov Slovenska. Porota vybrala víťaza a ďalších 5 prác, ktorým za ich špecifický prínos v konkrétnej oblasti udelila odmeny.

Cena profesora Jozefa Lacka 2019/2020 bola udelená Andrei Bušovej / FAD STU Bratislava za prácu Polyfunkčný objekt – obytný súbor Saint-Denis, Paríž (prácu sme predstavili tu).

 

 

Cena CHEDDAR (viac tu)

Cena je pevnou súčasťou programu Noci architektúry, ktorá je zavŕšením semestra na FA STU. Ocenenie nespadá pod zaužívané školské konvencie, odmeňuje najlepší študentský projekt vystavený na chodbách školy.  

O víťazných prácach zo zimného semestra si môžete prečítať tu

 

CENY A+ za najlepšiu ateliérovú tvorbu na Katedre architektúry Stavebnej fakulty STU (viac tu)

Cieľom založenia súťaže A+ na Katedre architektúry SvF STU je podporiť záujem študentov o ateliérovú tvorbu, súťaženie a štúdium súčasných trendov v architektúre, urbanizme i v obnove pamiatok. K tradičnej súťažnej prehliadke Cheddar (FA STU) a Prieskumu (KAT VŠVU) sa pripojila cena A+.

 

 

Young architect award 2019 (odkaz na celý článok)

Súťaž mladých talentov dáva šancu študentom a začínajúcim architektom do 33 rokov ukázať svoje nadanie.

Titul CEMEX Young Architect Award 2019 si odniesla Ludmila Haluzíková za prácu Vágní Praha.

 

 

Národná cena za dizajn 2020 (celý článok)

Národná cena za dizajn (NCD) je ocenenie udeľované Slovenským centrom dizajnu a Ministerstvom kultúry SR. NCD je udeľovaná už od roku 1993, vtedy ešte pod názvom Dobrý dizajn. Súťaž je určená všetkým polohám dizajnu. 17. ročník prehliadky slovenského dizajnu bol tento rok venovaný najlepšiemu komunikačnému dizajnu rokov 2018 a 2019. Počas online „galastreamu“ bolo odovzdaných spolu 15 cien a 7 špeciálnych uznaní.

 

 

Cena Oskára Čepana (víťaza sme predstavili tu)

Laureátom ceny, ktorá je každoročne udelovaná vizuálnym umelcom a umelkyniam do 40 rokov sa stala Daniela Krajčová.

 

 

Maľba - Cena Nadácie VÚB (diela sme predstavili tu)

V súťaži, ktorá je určená mladým umelcom (do 35 rokov) zvíťazila Natália Šimonová s dielom Reťazák.

Rok 2020 bol aj pre Archinfo v mnohom špecifický:

  • Podieľali sme sa na organizovaní Ceny Dušana Jurkoviča
  • Prispeli sme aj organizačným podielom k Cene profesora Jozefa Lacka.
  • Nominovali sme tiež najlepšiu slovenskú architektúru v rámci Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe Award.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím