Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
28. december 2019
0
575

Rok 2019 pohľadom architekta - anketa, druhá časť (K - N)

Prinášame odpovede kolegov, ktoré mapujú uplynulý rok.
Rok 2019 pohľadom architekta - anketa, druhá časť (K - N)

Čo Vás v roku 2019 v oblasti architektúry na Slovensku (v stredoeurópskom priestore) najviac zaujalo?

Odpovede na túto otázku nájdete v nasledujúcich odstavcoch. Pestré spektrum názorov neposkytuje komplexnú, definitívnu analýzu problematiky, ale určite mnohé napovie. Osobné výpovede môžu byť úprimnejšie a hlbšie, ako niektoré odosobnené kvantifikačné analýzy. Ďakujeme preto všetkým kolegom, ktorí sa podelili so svojimi vlastnými pohľadmi na tému.

Názory ďalších kolegov sme zverejnili v prvej a tretej časti ankety.

 

Kornel Kobák

Z mojej hitparády roku 2019 som vybral tri aktuálne fenomény, zasahujúce podstatným spôsobom nás architektov. Na prvom mieste je to prelomenie komunálnej letargie, vďaka tímu okolo Matúša Valla, už aj v Bratislave. Popri ďalších „odkliatych“ slovenských mestách, sú zmeny v Bratislave nádejným bodom zlomu pre obnovenie akceptácie hodnôt architektúry a kvalitných služieb architektov pri plánovaní rozvoja miest.

Ďalším badateľným fenoménom je akési kolektívne prebúdzanie sa slovenských architektov v otázkach autorských a ďalších zákonných práv. Predpokladám, že na jednej strane to odráža zlepšovanie pozícií tvorivých architektov v spoločnosti, na druhej strane sa ale vypuklo odhaľujú naše stratené zručnosti a neustálená dobrá prax v tejto oblasti.

Tretím, aktuálnym a v tomto prípade globálnym javom, sú pokusy o kritickú sebareflexiu architektonickej profesie cez prizmu klimatickej krízy a neudržateľného rastu. Snahy o priznanie si skutočného podielu stavebníctva na environmentálnych problémoch, a tiež neúčinnosti „greenwashingu“ architektúry, boli celosvetovo rozšírenými témami konferencií, stretnutí a deklarácií architektov v uplynulom roku. Pri predpovediach dopadov tejto existenčnej výzvy na profesiu architektov a urbanistov, sa mi aj tie najradikálnejšie formulované predstavy zdajú málo vizionárske.

 

Jaromír Krobot

Tento rok vznikol v Bratislave metropolitný inštitút - úrad strategického plánovania - miesto, ktoré bude generovať dlhodobé vízie pre mesto a konečne verejné zadania. Je tam viacero ľudí so zaujímavým rozmýšľaním, očakávam veľa!

Zaujímavá je aj osobnosť na poste hlavného architekta mesta Nitry - Viktor Šabík je architekt s vyhraneným názorom, som zvedavý na jeho prácu.

V Leopoldove (hlavné mesto architektúry) začali stavebné práce na skvelom mestskom úrade (zerozero) zo skvelej súťaže, o dve parcely ďalej jedinečná konverzia - park.

Zo stavebných počinov čerstvý dom V od Martina Skočeka - s obdivuhodnou kvalitou detailu.

 

Martin Kusý

Veľmi kvitujem, že sa zmenila situácia ohľadom súťaží - stále viac investorov volí tento model. Samozrejme viem, že súťaže nie sú univerzálne riešenie, ale pre scénu a kvalitu architektúry je dobré, že sú a siahajú po nich investori, ktorí si kvalitu nevedia inak vybrať. Na druhej strane je veľa z nich iba formálnych, budí to dojem, že ide iba o PR investora - urobí súťaž, ale výsledky už nerealizuje.

 

Peter Lényi

Udalosťou roka bolo pre mňa víťazstvo architekta Tomáša Boroša a jeho kolegov v súťaži návrhov, ktorej cieľom bolo oživiť budovu Kino Palace v Nitre. Je to výnimočné z dôvodu, že sa podarilo síce v prostredí drobnej mierky, ale s komplexným zadaním vybrať návrh, ktorý pracuje s budovou od architekta Fridricha Weinwurma z roku 1925 veľmi citlivo, ale zároveň sebavedomo. Vybrať takýto ambiciózny návrh je veľkým záväzkom, ktorého sa vyhlasovateľ (mesto Nitra) uchopil a zdá sa, že v priebehu pár rokov bude na Slovensku nový špičkový priestor pre kultúru.

 

Igor Lichý

Zaujal ma trend posledných rokov, že investori začínajú spolupracovať s renomovanými zahraničnými ateliérmi. Sky Park od Zaha Hadid a takisto Nové Nivy od Benoy sú tesne pred dokončením. Na mieste legendárneho Istropolisu sa chystá projekt od KCAP a v areáli bývalej vojenskej nemocnice na Patrónke ESET organizuje hviezdne obsadenú súťaž (MVRVD, BIG a Wilkinson Eyre Architects). Provinčnú architektonickú scénu osviežuje metropolitný vánok. So svetovými menami prichádza na Slovensko nielen technologické know-how, prourbánny prístup k verejnému priestoru, ale hlavne pozitívna energia. Lokálni investori môžu na vlastné oči vidieť, že aj v slovenských podmienkach sa  oplatí investovať do kvalitného designu, a že takáto investícia vôbec nemusí byť v rozpore s dobrým business plánom. Prvoplánovo síce slovenskí architekti prichádzajú o zaujímavé zákazky, ale z dlhodobého hľadiska to má nesporne pozitívny vplyv na kultiváciu architektúry.

 

Pavol Mikolajčák

Tento rok ma potešila možnosť byt po druhý krát  porotcom Cezaar- a  takže som mal príležitosť sa po Slovensku znovu trochou poobzerať.  Najviac dojmu vo mne zanechali dva projekty:

Prvým premena budovy Gymnázia v bratislavskej Petržalke. Je osviežujúce vidieť, že v prostredí, ktoré je príznačné často rezignovaným prístupom, sa našla škola, ktorá sa s chuťou pustila do práce na svojej priestorovej obnove. Navyše s veľkou participáciou samotných študentov a ich rodičov, ktorí lowcostovým ale premysleným prístupom dokázali vyťažiť veľmi veľa. Myslím si, že lepšie prostredie, v ktorom sa invenčnosťou a dobrými nápadmi dosahuje takéto zlepšenie, sa pre dospievajúcich ľudí ani nedá vytvoriť.

Druhým silným a veľmi príjemným projektom bol určite park v Leopoldove. Autori sa nezľakli byrokracie a dotiahli realizáciu do úplných detailov. Transformáciou filtrov, potrubí a betónových šácht tu vzniklo zriedkavo originálne detské Ihrisko.

 

Peter Moravčík

Zaujal ma fenomén autorstva z dvoch protichodných uhlov pohľadu.

Nadchla ma prichádzajúca iniciatíva mladých slovenských dokumentaristov, režisérov a producentov mapujúcich v sérii autorských filmov IKONY generáciu osobností našej profesie, ktoré naopak, pomaly odchádzajú. Doteraz sme si ako aperitív a amouse bouche z celého budúcoročného menu 12 epizód vychutnali v medailónoch Ivana Matušíka a Ferdinanda Milučkého. Teším sa. Z tejto skupiny mladých, ktorí nerobia architektúru, ale ju silne vnímajú a chápu, že má svojich tvorcov.

Na strane druhej ma - sediac v senáte pri skúškach do komory – vydesila u najmladšej generácie profesionálov, ktorí už architektúru robia, plánujú ju robiť celý život a možno aj stať sa jej ikonami - nevedomosť v poznaní autorského zázemia najlepších bratislavských a slovenských domov. Taká brutálna nedovzdelanosť vo vlastnej profesii veľmi rozosmutní. Možno aj s ohľadom na nelichotivé konzekvencie pre autorskoprávny a etický rozmer vnútri nášho stavu.

 

Ladislav Nagy

1/ plus / Mnohým stavbám zrealizovaným na Slovensku v 90-tych alebo v 0-tých rokoch pomerne rýchlo vyprchal šarm ich dobového módneho „kabátu“ alebo ich prekvapilo príliš skoré zlyhanie ich stavebno-technického riešenia. V tejto súvislosti ma nedávno veľmi pozitívne prekvapil a po 10-ich rokoch opätovne zaujal bytový dom na nároží Moskovskej a Strážnickej (rok 2008, Paško + Michalčák), ktorý preukázal svoju absolútnu nadčasovosť a harmonicky spoluvytvára kolorit tejto časti Bratislavy.

2/ plus / V širšom stredoeurópskom priestore ma v roku 2019 bavilo Brno a objavovanie jeho súčasného stavebného rozmachu v súvislosti s odvahou urobiť zásadné urbanistické rozhodnutia celomestského až regionálneho významu. Viem, že to nebolo zo dňa na deň a Brňáci to vidia oveľa pesimistickejšie, ale aj tak klobúk dolu.

3/ malé mínus / Z našej komunity autorizovaných architektov sa ani v tomto roku nenašlo dostatok členov SKA, ktorí by mali záujem o spoločné zaobstaranie online verzie slovenských technických noriem.....buď väčšina z nás žije ešte v dobe analógovej / v dobe kešu (?), alebo sa cítime takí odborne zdatní, že normy nepotrebujeme?

(P.S.: odkaz pre všetkých, ktorí chcú vyjadriť tiež svoj názor na zaujímavé architektonické témy - tešíme sa na Vaše príspevky hocikedy, v priebehu celého roka).

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím