Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. marec 2022
0
665

Výber publikácií a diel ako oslava mesiaca knihy

Knihy o architektúre, architektúra knihám.
Výber publikácií a diel ako oslava mesiaca knihy

Marec je mesiacom knihy od roku 1955, kedy ho v bývalom Československu vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu. Cieľom bola podpora trvalého záujmu o knihy. ARCHINFO pravidelne prináša zaujímavé čítanie v sekcii KNIŽNICA. V našej virtuálnej knižnici nájdete výber článkov, voľne prístupných kníh, alebo predstavenie nových publikácií. Za prelistovanie určite stojí DOMO - vizuálna esej Mateja Hakára, ktorá necháva vyniknúť nadčasový koncept Milučkého Domu umenia. Hodnotným príspevkom do nekončiacej debaty o vhodnej hustote forme a urbanistickej štruktúry je kniha Hustota a ekonomika měst. Publikácia Konček Skoček Titl zas prehľadne dokumentuje tvorbu trojice slovenských klasikov. Vo výbere nájdete napríklad e-knihu vydanú k Cene Dušana Jurkoviča, alebo rozsiahlu e-knihu predstavujúcu tvorbu Stanislava Tomana. 

K iniciatíve sa v marci pripájame aj prostredníctvom výberu knižníc. Realizácie, súťažné návrhy a projekty predstavujú naozaj pestrú mozaiku s viacerými neobvyklými konceptmi a riešeniami.

Aktuálne prebieha tiež súťaž na komplexnú obnova Forgáčovho paláca - sídelnej budovy Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach. 180-ročná budova sa má zmeniť  na modernú inštitúciu, ktorá už nie je len o výpožičke a skladoch kníh. Za spomenutie stojí, že z balkóna tejto budovy zaznel príhovor Václava Havla počas nežnej revolúcie.

 

Výber knižníc z domácej pôdy:

V roku 2020 rezonovala realizácia Oddelenia odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci (viac tu), ktorá získala CE ZA AR v kategórii Interiér. Osobná angažovanosť architekta už vo fáze formovania zadania prispela k vzniku kvalitnej architektúry realizovanej z verejných zdrojov. Architekt Matúš Bišťan podrobnejšie priblížil genézu projektu v samostatnom článku

Nosným prvkom návrhu je zaoblený regál, ktorý plynie otvoreným priestorom mestského kultúrneho strediska. Vďaka zvareným vertikálnym segmentom zároveň funguje ako priestorový nosník. 


Rekonštrukcia interiéru akademickej knižnice bratislavskej VŠMU v priestoroch pamiatkovo chránenej eklektickej budovy na Zochovej ulici (viac tu) výrazne presvetlila interiér a umožnila voľný pohyb medzi knihami. Pallo Pilař, Martin Ďurík, Matúš Slavkovský a Kristína Šťastná vybúrali priečky zo sedemdesiatych rokov a otvorili dispozíciu prostredníctvom minimálnych otvorov v pôvodných stenách. Umožnili plynulý pohyb a priehľady medzi študovňou, voľným výberom a mediatékou. Kontrastné prvky vysokých knižníc prirodzene odbúravajú bariéry stien a nechávajú vyniknúť vysoké stropy historickej budovy.


Za spomenutie stojí tiež staršia realizácia Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku (viac tu). Realizácia Stanislava Šutvaja, Jána Potomu a Matúša Bišťana sa odvíja od víťazného návrhu autorov v architektonicko - urbanistickej súťaži na kampus univerzity. Novostavba knižnice bola nominovaná v roku 2014 na cenu ARCH.

 

Nedávno boli ukončené súťaže, ktorých dôležitou súčasťou bol návrh priestorov knižnice:

Mestská časť Bratislava - Rača chce zlepšiť súčasné využitie obľúbeného kultúrneho strediska s knižnicou na Žarnovickej ulici (viac tu). S transformáciou objektu z roku 1984 sa spomedzi 11 kolektívov najlepšie vysporiadal bratislavský ateliér young.s architekti.

 

V súťaži hľadalo svoje nové kultúrne centrum aj mesto Malacky (viac tu).  Víťazný návrh ateliéru N/A delí funkcie do samostatných objektov kultúrneho domu a knižnice.

 

Vo vyzvanej súťaži hľadalo novú podobu pre svoju knižnicu na Michalskej ulici Hudobné centrum v Bratislave (viac tu). Priestor mal umožniť okrem štúdia knižničných materiálov tiež malé vystúpenia a zóny na počúvanie hudby. Na prvom mieste sa umiestnil návrh ateliéru PLURAL.

 

Diplomová práca Tomáša Vargu s názvom Knižnica na brehu zvíťazila v 25. ročníku súťaže o Cenu profesora Jozefa Lacka (viac tu). Podľa hodnotenia poroty vynikla svojou komplexnosťou a vyváženosťou spracovania témy.

 

Realizácie u našich západných susedov:

Neobvyklý pohľad na typológiu prináša modulárna knižnica pre gymnázium v Třebon(viac tu).
Autorka Barbora Weinzettlová navrhla do stiesnených priestorov vloženú oceľovú konštrukciu, ktorá umožnila pohyb medzi knihami. Variabilný mobiliár umožňuje prácu aj oddych študentov. Dvojposchodové modulové usporiadanie knižničných regálov efektívne (zároveň aj efektne) využíva obmedzený priestor a budget.

 

Medzi prevládajúcimi realizáciami z verejnej sféry sa objavila súkromná knižnica v Zlíne (viac tu). Architekt Pavel Chládek stál pred neobvyklým zadaním - požiadavkou dostavať knižnicu. Nie garáž, terasu, ani kôlničku... To hovorí o mnohom. Najviac však o majiteľovi. Výsledok je čistý, racionálny, nie drahý ani okázalý. 

 

V malej obci Velatice sa podarilo to, čo by mohlo byť zaujímavým príkladom aj pre mnohé slovenské dediny a mestečká. Konverzia školy na obecný úrad a knižnicu využíva veľkorysé priestory bývalých tried (viac tu). Architektka Martina Černá vytvorila miesto pre trávenie voľného času, kde sa na pravidelnej báze konajú prednášky a vernisáže.

 

Výrazný redizajn knižnice International School of Prague z dielne česko-slovenského ateliéru Studio Perspektiv (viac tu). Architekti Ján Antal a Martin Stára predstavili svoj pohľad na moderný informačný hub, ktorý tvorí jeden z pilierov projektovo orientovanej výučby.

 

České súťaže:

Súťaž na spracovanie architektonického návrhu dostavby Juhočesej vedeckej knižnice v Českých Budejoviciach predstavila široké spektrum návrhov vo vzťahu k  k objektu bývalého Múzea robotníckeho hnutia, postaveného v rokoch 1971-75 (viac tu). Víťazný návrh ateliéru Kuba & Pilař architekti rozširuje knižnicu lapidárnou formou jednopodlažnej dostavby, ktorá je s pôvodným objektom spojená iba v mieste súčasného vstupu.

 

Zo sveta:

Známy historik a teoretik architektúry Zdeňek Lukeš predstavil v článku s názvom Ve znamení šikmých ploch Kampus Viedenskej ekonomickej univerzity s dominantnou knižnicou od Zahy Hadid (viac tu).

 

Jakub Moravčík predstavil v rozsiahlom článku Kultúrne centrum Nadácie Stavrosa Niarchosa v Aténach, ktoré vzniklo vďaka jednej z najväčších súkromných investícií v krajine (viac tu). Realizácia ateliéru Renza Piana v spolupráci s "domácim" zoskupením Betaplan vytvorila nové priestory pre Národnú knižnicu a Národnú operu v tesnom kontakte s Egejským morom.

 

Zaujala nás tiež Dostavba a rozšírenie knižnice Alvara Aalta vo fínskom meste v Seinäjoki (viac tu). Realizácia domáceho kolektívu Teemu Kurkela, Samuli Miettinen a Juha Mäki-Jyllilä s názvom "Trojlístok" vzišla z medzinárodnej súťaže.

 

Na záver sa opäť vráťme od architektúry ku knihe samotnej:

Najväčšia prehliadka slovenského komunikačného dizajnu - Nároná cena za dizajn v bienálnom cykle predstavuje okrem iného aj najlepší slovenský knižný dizajn a typografiu (viac tu).

Na záver prajeme veľa čitateľských a architektonických zážitkov.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím