Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. január 2018
0
329

Ekologické Vianoce so stromčekom zo sute

V sobotu 16. decembra mohlo takmer 20 tisíc návštevníkov Dobrého trhu v Starej tržnici a okolí vidieť zaujímavý vianočný stromček.
Ekologické Vianoce so stromčekom zo sute

Drevo a stavebný odpad, z ktorého bol stromček postavený, vznikol počas rekonštrukcie bývalej chemickej školy na Kultúrne a kreatívne centrum Nová Cvernovka. Stromček pripomínal, že odpad, a najmä ten stavebný, sa sám nevyparí a predstavuje ekologický i ekonomický problém. V Novej Cvernovke sa ho rozhodli kreatívne zužitkovať.

Suť je dobrá výzva

Nadácia Cvernovka a Dobrý trh vyhlásili súťaž o vianočný stromček zo stavebnej sute. Vyzvali umelcov, architektov, dizajnérov , aby navštívili Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka, prešli sa po halde zo stavebnej sute, zapojili fantáziu a navrhli z nej originálny vianočný stromček. Ten bol nakoniec súčasťou vianočného Dobrého trhu v Starej tržnici a okolí. „Odpadu produkujeme čoraz viac a stáva sa reálnou hrozbou pre Slovensko. Projekt má upozorniť, že s touto realitou sa treba popasovať. Stromček je jednou z foriem, ako odpad využiť ako druhotnú surovinu,” povedala Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI – PAK.

Viťazkami súťaže sa stali študentky záhradnej architektúry Júlia Bobríková a Barbora Kubická. Ich návrh využíval najmä odpadové drevo. Výsledkom bol vianočný stromček s jednoduchým dizajnom a praktickým technickým riešením. Víťazky boli ocenené finančnou a vecnou cenou. Ceny za víťazný projekt odovzdali zástupcovia partnerských organizácií ENVI - PAK a Tajpejská reprezentačná kancelária Bratislava, súťaž podporila aj Nadácia VÚB - partner živej kultúry v Novej Cvernovke.

Ako ďalej so suťou v Novej Cvernovke?

S kreatívnym využitím stavebného odpadu chcú v Novej Cvernovke pokračovať. O téme chystajú aj festival pre súčasné umenie a environmentálnu udržateľnosť s názvom NASUTI. Konať sa bude v septembri 2018 v Kultúrnom a kreatívnom centre Nová Cvernovka.

Zámerom festivalu je vytvorenie nových umeleckých diel a projektov, ktoré vzniknú v spolupráci s medzinárodným kurátorským, odborným a umeleckým tímom a budú výhradne pracovať s materiálom sute a iným odpadom.

Cieľom je zvýšiť povedomie o odpadovom manažmente aj prostredníctvom vzdelávacieho programu pre dospelých i mládež. Projekt má zároveň konkrétny cieľ - pomôcť získať prostriedky na vyriešenie situácie so suťou v areáli Kreatívneho a kultúrneho centra Nová Cvernovka. Ten je v súčasnosti zhromaždený na bývalom dvore školy na obrovskej hromade.

“Našou víziou je ekologicky pristupovať k  odpadu. Suť s objemom 2000m3 plánujeme pred festivalom odpadu pretriediť.”, hovorí Diana Klepoch Majdáková z Novej Cvernovky. Použiteľné časti betónov, tehál, kameňov, plastov, skla, keramiky či strešnej krytiny budú uložené na palety a pripravené na ďalšie stavebné využitie a ako materiál pre tvorbu umeleckých diel pre festival. Kreatívne spracovanie odpadu nebude iba snahou o špecifickú formu riešenia odpadovej krízy, ale i výzvou na vnímavejší prístup k vytváraniu odpadov tak pri bežných, ako i kreatívnych či umeleckých aktivitách.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím