Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
19. október 2017
0
805

Výstupy workshopu Mood for Wood

Koncom leta sa v poľskom meste Poznaň uskutočnil medzinárodný workshop pre študentov architektúry a dizajnu. Zaujímavé inštalácie tohto roku vznikali aj pod vedením slovenských lektorov.
Výstupy workshopu Mood for Wood

Na treťom ročníku workshopu sa zúčastnili študenti z Poľska, Českej republiky, Maďarska a Slovenska. Počas týždňového podujatia boli účastníci rozdelení do tímov, ktoré pracovali vo viacerých lokalitách. Účastníci analyzovali dané miesta, stretávali sa s obyvateľmi a rozprávali sa o ich predstavách. Na základe zosumarizovaných poznatkov a spoločnej diskusie vznikali jednotlivé návrhy. V procese realizácie im okrem lektorov asistovali aj odborníci v oblasti spracovania dreva.

Témou tohtoročného workshopu bola „Voda v meste“. V meste Poznaň sa o využití nábrežia živo diskutuje už niekoľko rokov. Organizátori sa nesústredili len na rieku, ktorá cez mesto preteká, ale snažili sa preniesť intervencie aj na blízke prírodné kúpaliská. Tento rok sa vďaka zapojeniu miestnych inštitúcií a väčšiemu počtu partnerov podarilo zvýšiť počet skupín na päť. Celý workshop bol sprevádzaný rôznymi podujatiami a prednáškami architektov.

Predstavujeme jednotlivé inštalácie:

Porta Posnania (Katedrálny ostrov - interaktívne historické centrum)

Jedným z miest, pre ktoré študenti navrhovali prvky mobiliáru bola Porta Posnania (stavbu sme podrobne predstavili tu), ktorá sa nachádza v najstaršej časti Poznane - Śródkana na rieke Cybina. V budove sídli expozícia ICHOT - (Interaktywne Centrum Historii Ostrowa Tumskiego). Pôsobivá moderná stavba bola realizovaná na základe veľkej medzinárodnej súťaže a bola dokončená v roku 2014.

Účastníci workshopu pod vedením wroclavského architekta Mikołaja Smoleńskiho vytvorili pre toto miesto jednoduchý preglejkový mobiliár, ktorý má oživiť rozsiahly priestor pod budovou. Tri hojdacie "lôžka" sú viditeľné zo susedného brehu. Kaźdý kus je originál. Śtudenti experimentovali s rôznymi povrchmi a ich úpravami.

Mestské kúpalisko Chwiałka

Pravdepodobne najzaujímavejším miestom workshopu bolo mestské kúpalisko Chwiałka. Budovy kúpaliska boli postavené v 60. rokoch. Množstvo z pôvodných objektov z tohto obdobia sa bohužiaľ nezachovalo (napríklad originálne betónové šmýkačky). V pôvodnej podobe tu však stále môžeme vidieť veľkú tribúnu stojacu na šikmých stĺpoch. Skupina študentov sa pod vedením slovenských architektov Ondreja Marka a Juraja Hariša z ateliéru 2021 rozhodla prinavrátiť historickému hľadisku zašlú slávu. Vo svojom návrhu použili optickú ilúziu a časť sedadiel hľadiska nahradili dreveným obkladom. Vzniklo tak obrovské logo Poznane. Drevenú hviezdu možno vnímať z konkrétneho bodu v blízkosti bazéna. Toto miesto je vyznačené drevenými podlahovými prvkami, umiestnenými v pôvodnej dlažbe. Autori priznali, že dielo vznikalo viacmenej in situ, pretože väčšina merania a rezania sa vykonávala metódou pokus-omyl. Napriek tomu dosiahli požadovaný výsledok a vznikla zaujímavá a funkčná inštalácia.

Jazero Rusałka

Ďalšou lokalitou workshopu bolo jazero Rusałka. V letnom období je to v meste Poznaň jedna z najpopulárnejších oddychových lokalít. Jazero obklopuje lesopark s turistickým chodníkom a cyklotrasou. Centrom lokality je pláž s vyznačeným kúpaliskom a mólom. Na základe rozhovorov s užívateľmi a správcami priestoru sa študenti pod vedením architektonického ateliéru Studio NO dozvedeli, že v lokalite chýbajú miesta na odpočinok. Študenti vytvorili zakrivenú, 11m dlhú lavičku, ktorá pozostáva z 9 modulov. Mladí dizajnéri sa rozhodli lavičku umiestniť do menej populárnej časti kúpaliska, oddelenej od jazera vzrastlou zeleňou. Umiestnenie nového prvku zmenilo predtým nevyužívajú časť na atraktívny a využiteľný priestor. Vďaka rôznej výške segmentov je  lavička funkčná a pohodlná pre užívateľov všetkých vekových skupín. 

Mestská pláž v parku Szelągowski

Dva z piatich návrhov tohtoročného workshopu boli vytvorené na brehoch rieky Warta. Študenti pod vedením českého ateliéru KOGAA navrhli mobiliár pre pláž Warta city beach v časti Szeląg. Szeląg je stará časť mesta Poznaň, ktorá sa nachádza na ľavom brehu rieky. Už od 19. storočia bola lokalita jednou z najpopulárnejších rekreačných častí mesta. Najväčší potenciál územia je v jejho divokej povahe a aktívnej miestnej komunite. Najväčšími problémami je zas absencia prístreškov v prípade dažďa, chýbajúce osvetlenie a nedostatočný počet lavičiek pre ľudí na pláži. Študenti sa pokúsili nájsť odpovď na tieto problémy a vytvorili sedačky v tvare indiánskeho teepee pre návštevníkov pláže. Vďaka neobvyklému tvaru môžu drevené elementy využívať návštevníci a cyklisti aj počas dažďa. Každý kus mobiliáru má na sebe informácie pre cyklistov, ktoré ich upozorňujú, aby na pláži spomalili. Povrch slúži aj ako nosič informácií o nadchádzajúcich workshopoch, koncertoch a stretnutiach, ktoré sa konajú na pláži. Okrem toho mladí architekti nábytok vybavili solárnymi lampami, vďaka ktorým je možné využívanie sedačiek aj počas večerných hodín.

Dok v starom prístave

Druhým prvkom, ktorý vznikol v blízkosti rieky, bola inštalácia vytvorená pre starý prístav. Študenti spolupracovali s maďarským ateliérom Hello Wood. Prístav je situovaný na výbežku medzi starým mestom a historickým katedrálnym ostrovom. Okrem možnosti prenajať si loď alebo kajak, sa návštevníci môžu zúčastniť viacerých ekologicky orientovaných workshopov. Konajú sa tu aj rôzne koncerty a podujatia. Podľa návštevníkov je v okolí prístavu nedostatok miest na sedenie a málo tieňa v horúcich letných dňoch. Po zhodnotení požiadaviek užívateľov študenti navrhli 10 metrovú "lavicu" s otvorenou pracovnou plochou poskytujúcou tieň. Forma drevenej konštrukcie odkazuje na gotickú katedrálu na opačnom brehu rieky. 

Drevené inštalácie, ktoré vznikli počas workshopu sú výsledkom práce študentov zo štyroch krajín a predstavujú interpretáciu požiadaviek užívateľov. Počas týždňovej práce v Poznani účastníci prešli všetkými etapami práce profesionálneho dizajnéra - od návrhvej fázy, cez prezentáciu investorovi, tvorbu rozpočtu až po realizáciu. Organizátori už teraz pozývajú študentov na ďalší ročník workshopu, na ktorom sa budú snažiť transformovať verejné priestory mestských sídlisk.

Účastníci workshopu
Účastníci workshopu

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím