Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. október 2018
0
218

Edičná udalosť roka v SNG

Slovenská národná galéria pripravila dve publikácie, ktoré na základe niekoľkoročného výskumu spracúvajú tvorbu dvoch výrazných osobností súčasného slovenského a európskeho umenia – Stana Filka a Anny Daučíkovej.
Edičná udalosť roka v SNG

Slávnostné uvedenie publikácií sa uskutoční vo štvrtok 18. októbra o 18.30 v galerijnej kaviarni Berlinka v bratislavskom Esterházyho paláci. Srdečne pozývame!

Monografická publikácia Stano Filko 1 predstavuje verejnosti tvorbu výnimočného slovenského neoavantgardného umelca Stana Filka (1937 – 2015) s ťažiskom v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Koncepcia knihy rešpektuje charakter Filkovho oeuvre. Diela zo sledovaného časového obdobia sú zasadené do väčšieho obrazu jeho celoživotného umeleckého programu vzhľadom na autorskú prax Stana Filka, ktorý svoje diela spätne prepracúval, usporadúval, premenúval a predatovával podľa svojho psychofil(k)ozofického systému. Keďže ako umelecká osobnosť bol Filko výrazne reflexívny autor, kniha obsahuje aj mimoriadne široký horizontálny kontext domáceho a medzinárodného diania.

Stano Filko 1
Stano Filko 1

Editormi knihy sú Lucia Gregorová Stach a Aurel Hrabušický. Kapitoly ich dvoch štúdií sa medzi sebou striedajú podľa logiky obrazového materiálu. Vizuálne grafické riešenie ako podstatnú charakteristiku knihy navrhol a štruktúroval dizajnér Peter Liška vo zvolenej logike čítania, radenia a vrstvenia veľmi rozmanitého Filkovho životného diela. Obrazový obsah a jeho usporiadanie považujeme za textu rovnocennú súčasť knihy. Pochádza z viacerých zdrojov domácich a medzinárodných, štátnych aj súkromných zbierok, ďalej obsahuje dokumentáciu z verejných aj zo súkromných archívov na Slovensku a v zahraničí, ako aj miscelanea zachovaných fragmentov Filkovho archívu. Samostatnou editorskou prácou bol výber z bohatej tvorby autora, vyhľadanie obrázkov, ich popísanie a zoradenie.

Stano Filko 1
Stano Filko 1

Znalcom autora, ale aj novému čitateľovi bude už pri zbežnom prelistovaní knihy zrejmé, že cieľom jej koncepcie nebolo podať lineárne chronologicky usporiadaný príbeh umelca. Proteovská povaha Filkovho multimediálneho programu otvára diskurzívne prepojenia, ktoré nemožno ignorovať. Knihu sme preto museli budovať ako trojrozmerný model – architektúru, ktorá umožňuje ukázať rozličné prepojenia jej súčastí. Nechceli sme totiž, aby sa pri podrobnejšom spracovaní staršej tvorby stratila zo zorného poľa vízia veľkého syntetického diela, ku ktorému autor dospel. Naopak, snažili sme sa ukázať podmienky a predpoklady neskoršej syntézy. Preto sú súčasťou tejto knihy aj komparácie starších a novších motívov a realizácií a kontextuálne rozšírenia o autorove novšie diela, informácie a myšlienky.

Stano Filko 1
Stano Filko 1
Stano Filko 1
Stano Filko 1

Okrem stručnej biografie, bibliografie a zoznamu výstav obsahuje kniha aj výber z textov a text-artov Stana Filka. Tomu zodpovedá aj jej veľký formát, sprístupňujúci tento vzácny a zaujímavý materiál na čítanie laickému aj odbornému publiku. Knihu pripravila SNG v čase, keď rastie medzinárodný aj lokálny záujem o Filkovu tvorbu. Vychádza uprostred pokračujúceho a potrebného výskumu o autorovi, ktorého takto „otvoríme“ nielen čitateľom, ale aj novým bádateľom.

Názov: Stano Filko 1.

Vydala: SNG
Autori: Lucia Gregorová Stach, Aurel Hrabušický

Grafická úprava: Peter Liška
Počet strán: 440
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
ISBN: 978-80—8059-212-7

Stano Filko 1
Stano Filko 1

Publikáciu o výtvarníčke Anne Daučíkovej začala SNG pripravovať v roku 2016. Pôvodný zámer vydať katalóg k pripravovanej medzinárodnej výstave Dokumenta 2017 sa v priebehu práce zmenil. Ukázalo sa, že povaha aj rozsah dosiaľ takmer nezverejneného diela transformujú katalóg na knihu. Zo sklárky, šperkárky a maliarky sa Anna Daučíková stala aj fotografkou, video-performerkou a video-umelkyňou. Experimentovala s umeleckými druhmi, technikami aj postupmi tvorby. Premenila i samu seba. Prežívanie „vlastného“ alebo „cudzieho“ tela transformovala na prežívanie a konceptualizáciu tretieho pohlavia a rodu, ktoré môžu presahovať etablované chápanie ženskosti aj mužskosti.

A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie
A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie

Prvá súborná publikácia A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie predstavuje dielo Anny Daučíkovej a jeho premeny – vrátane prezentácií na výstavách a video-festivaloch – od čias štúdia u Václava Ciglera v ateliéri skla v architektúre na VŠVU v Bratislave (1972 – 1978), keď sa Daučíková venovala najmä skleneným objektom a šperkom. Nadväzujú na ne obdobia malieb, koláží a fotografií z rokov 1979 – 1991 v Moskve až po obdobia videa a nových médií, ktorými sa zaoberá od 90. rokov 20. storočia. V Bratislave na VŠVU Daučíková založila ateliér videa. V súčasnosti učí v Prahe na Akadémii výtvarných umení (Ateliér nových médií II, škola Anny Daučíkovej). Vystavuje, prednáša a publikuje na Slovensku, v Česku aj vo vzdialenejšom zahraničí.

A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie
A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie

Dvojjazyčná kniha (SJ, AJ) obsahuje rozhovory editorky s Annou Daučíkovou, interpretačné texty Nóry Růžičkovej aj Ruth Noackovej a prílohy: biografiu s periodizáciou tvorby, súpis výstav a výber z bibliografie. V knihe sú zaradené aj dva Daučíkovej denníkové texty a manifest tvorby. Obrazová dokumentácia diela a jeho premien i niektorých kľúčových momentov života a práce v Bratislave, v Moskve a v Prahe sa prelína s textami a prechádza celou knihou.

A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie
A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie

Počas dialógu Anny Daučíkovej s editorkou knihy Monikou Mitášovou sa formoval širší autorský okruh. Ustálil sa napokon v spolupráci s výtvarníčkou a historičkou umenia Ruth Noackovou z Berlína, výtvarníčkou a poetkou Nórou Růžičkovou z Bratislavy a prekladateľkou Júliou Sherwoodovou z Londýna. Na koncepcii a príprave knihy sa od jej začiatkov podieľala aj výtvarníčka a grafická designérka Adéla Svobodová z Prahy. Počas prekladu príloh sa spolupráca rozrástla o prekladateľa Michaela Frontczaka z Bratislavy. V období príprav grafického návrhu vstúpil do fotodialógu s Annou Daučíkovou i pražský fotograf Jiří Thýn. Premena katalógu na knihu je teda výsledkom spolupráce tohto autorského okteta.

Názov: A_nna D_aučík_ová Trans_formácie / Trans_formations

Vydala: SNG

Editorka: Monika Mitášová
Autorky: Anna Daučíková, Monika Mitášová, Ruth Noack, Nóra Ružičková

Grafická úprava: Adéla Svobodová
Počet strán: 416
Väzba: mäkká
Jazyk: slovenský + anglický
ISBN: 978-80—8059-213-4

A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie
A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie
A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie
A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím