Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. október 2018
0
665

Cena Oskára Čepana 2018 - predstavenie Emílie Rigovej a videoportréty finalistov

V piatok boli vyhlásené výsledky Ceny Oskára Čepana, ktorá je každoročne udelovaná vizuálnym umelcom a umelkyniam do 40 rokov. Víťazkou sa stala Emília Rigová. V článku nájdete jej krátky profil a videoportréty finalistov.
Cena Oskára Čepana 2018 - predstavenie Emílie Rigovej a videoportréty finalistov

Laureátkou Ceny Oskára Čepana 2018 je Emília Rigová, rozhodla o tom odborná medzinárodná komisia na čele s vedúcim kurátorom Múzea moderného umenia vo Viedni (mumok) Rainerom Fuchsom. Prístup umelkyne k tvorbe je jednoznačne genderový, skúma priepustnosť hraníc ľudskej identity, kriticky nahliada na stereotypy spojené nielen s vnímaním svojho rómskeho pôvodu, ale aj s globálnym fungovaním narácií v kultúre a umení vôbec.  

"Vysoká umelecká kvalita finalistov spôsobila, že proces výberu víťaza bol nepopierateľne veľkou výzvou. Po dlhých diskusiách, analyzujúcich diverzitu nie len konštelácie prezentácií, ale aj rôznorodé pozície a nastavenia umelcov, je víťazkpu Ceny Oskára Čepana 2018 Emília. Otázky nastolené v nespočetných umeleckých štýloch a médiách v rámci výstavy nie len prezentovali citlivé a relevantné názory, postoje a pocity umelcov, ale zaoberajú sa aj zásadnými problémami našej doby.

Prostredníctvom svojho umenia Emília reflektuje a háji mechanizmy slobody identity, obzvlášť v čase globálnych neistôt a politík strachu. Používajúc svoje umenie ako nástroj osobných a sociálnych pozícií stavia na mnohonásobných identitách, ktoré ponúka politický a globálny diskurz o problematikách „inakosti“. Jej postoj nie je limitovaný na lokálne (identity) politík a problematík, ale, ako to vnímajú členovia medzinárodnej poroty, ponúka politickú pozíciu, ktorá je ďalej posilňovaná zreteľným umeleckým jazykom. Porota rozpoznala v jej mnohovrstevnej umeleckej pozícii potenciál," napísali dnes vo svojom vyhlásení členovia odbornej komisie: Rainer Fuchs, Michal Novotný, Kiki Petratou, Lora Sariaslan. Porota zároveň vyzdvihla "kreativitu a individualitu, ktoré boli nádherne prítomné vo video-portrétoch o umelcoch, obzvlášť v tom o Borisovi Sirkovi". Ich autormi sú režiséri Daniel Rihák a Miro Remo.

160
Youtube

„Volám sa Emília Rigová aka Bári Raklóri. Som Emília, som Bári, som žena, som Rómka, som Slovenka, som Európanka a som ešte omnoho viac. Všetky tieto aspekty mojej identity sa pretavujú svojimi stopami aj do mojich prác. Každé z vystavených diel potrebuje pre svoje dokončenie pohľad diváka – až ním sa koná, až prostredníctvom neho naozaj vstupuje do reality. Svet nemá len jeden rozmer, ale mnoho dimenzií, podobne ako každý z nás,“ hovorí Emília Rigová (1980).

Emília Rigová
Emília RigováFoto: Ján Kekeli

Umelkyňa, rodáčka z Trnavy, ktorá žije striedavo aj v Banskej Bystrici, vizuálne ale aj kurátorsky a publicisticky skúma problematiku dynamiky potláčania etnických či sexuálnych menšín v dejinách a v súčasnosti. Zaujíma ju manipulácia väčšinového diskurzu a skresľovanie kolektívnej pamäte – venovala sa napríklad téme rómskeho holokaustu. Zo svojej špecifickej ženskej pozície vedome nastavuje zrkadlo spoločnosti formou digitálne manipulovaných obrazov, objektov, videí a performancií, ktoré sú neraz fyzicko-mentálnymi skúsenosťami aj za cenu bolestivého testovania vlastnej duševnej a telesnej výdrže.

Emília Rigová - Bulletproof Culture 2018
Emília Rigová - Bulletproof Culture 2018

Odborná komisia v zložení Rainer Fuchs, Michal Novotný, Kiki PetratouLora Sariaslan vybrala začiatkom júla tohto roku štyroch finalistov 23. ročníka Ceny Oskára Čepana umelcov: Luciu MIČÍKOVÚ (1986), Adama NOVOTU (1984), Emíliu RIGOVÚ (1980), Borisa SIRKU (1981). Následne v kurátorskom vedení Lucie Gregorovej Stach mohli návštevníci vidieť ich výstavu s podtitulom Time Afer Time. Umiestnená bola symbolicky v ikonických priestoroch bývalého obchodného domu Dunaj s výhľadom na Námestie SNP v Bratislave - ako na svedka najväčších revolučných zmien v našej nedávnej histórii. 

"Vo finále sa stretli štyri zrelé osobnosti - tvorivo i osobnostne. Zameraním tvorby zároveň veľmi rôznorodé a odlišné. O to mala odborná komisia sťažený výber víťaza, o ktorom viedla skutočne niekoľko hodinové vyčerpávajúce diskusie," zhodnotila aktuálny ročník, nová riaditeľka Nadácie – Centrum súčasného umenia, organizátora Ceny Oskára Čepana, ktorá tento ročník aj koordinovala a priniesla do organizácie a filozofie projektu zásadné zmeny Lucia Gavulová a kurátorka Lucia Gregorová Stach.

Emilia Rigová - Selfportrait 2 (2017) fotografia dibond 100x130cm
Emilia Rigová - Selfportrait 2 (2017) fotografia dibond 100x130cm

Súťaž organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia a ako spoluorganizátor privátna platforma na podporu umenia collective.

Emilia Rigová - Selfportrait 1 (2017) fotografia dibond 100x130cm
Emilia Rigová - Selfportrait 1 (2017) fotografia dibond 100x130cm

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím