Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. marec 2018
0
312

Prevádzači – Urbex na Slovensku

Vychádza prvá kniha o fenoméne urban exploration na Slovensku.
Prevádzači – Urbex na Slovensku

Kniha Prevádzači – Urbex na Slovensku je výsledkom dvojročného cestovania po zabudnutých budovách a lokalitách na Slovensku. Spája v sebe netradičný cestopis so záujmom o odchádzajúcu architektúru. Kniha Juraja Floreka s autentickým textom a kvalitnými fotografiami je historicky prvou publikáciou o fenoméne urban exploration (Urbex) na Slovensku. Vychádza v spolupráci vydavateľstiev O.K.O. a SLOVART.

Pozývame na krst knihy, ktorý sa uskutoční v utorok 27. marca 2018 o 18:00 v Novej Cvernovke na Račianskej ulici 78 v Bratislave. Okrem prezentácie autora o urban exploringu a vzniku knihy samotnej, vystúpi aj hudobný hosť Stroon. Knihu pokrstí prezident Ústavu urbánnej speleológie. Podrobnosti nájdete vo facebookovej udalosti.

Kniha má 23 kapitol, každá je venovaná jednému z tradičných regiónov Slovenska. Autorom textu aj fotografií je vizuálny umelec a dychtivý prieskumník Juraj Florek. Kniha je okrem dobrodružného záznamu jednotlivých prieskumov aj sondou do pocitov mladej generácie na Slovensku a jej vyrovnávania sa so súčasnou post-industriálnou situáciou. Fakty o histórii navštívených miest sa držia na potrebnom minime, aby lokality zostali uchránené pred bežným turizmom. Text podaný skoro až denníkovou formou zaznamenáva všetko, tak ako sa stalo, bez cenzúry a zbytočných servítok.

„Urbex v sebe spája rozpoznanie historického významu lokality a jej autentickej krásy s prvkami adrenalínu a kreatívneho riešenia problémov.” Ninjalicious, urbánny prieskumník z Toronta

Najlepší spôsob, ako spoznať neobjavené zákutia je osloviť v každom regióne niekoho, kto takpovediac pozná každú dieru v chodníku a ukáže vám zabudnuté lokality svojho mesta. Vďaka svojej kamarátskej povahe Juraj postupne navštevoval ľudí – prevádzačov, ktorí ho povodili najbizarnejšími lokalitami svojho regiónu, alebo sa s ním podujali preskúmať nejaký nový. Táto pracovná metóda určila aj názov knihy – Prevádzači.

Objavovanie je sprevádzané poctivou dávkou adrenalínu a priznaním všetkých prieskumníckych úspechov, ale aj zlyhaní. Aj keď v urbexových kruhoch prirodzene funguje súťaživosť, Juraj Florek to berie športovo. Prevádzači sú hlavne o kamarátstve, dobrodružstve, ale aj poukazovaní na to, ako na Slovensku postupne prichádzame o naše priemyselné dedičstvo.

„Táto kategória architektúry je zvláštne previazaná so sebavedomím krajiny. Každou ďalšou zatvorenou alebo zbúranou fabrikou toto sebavedomie klesá a majitelia komplexov, ktoré ešte ostali, nemajú motiváciu a inšpiráciu tieto stavby zachraňovať.“ Juraj Florek, Denník N, september 2017

Úvodné kapitoly knihy objasňujú pojem Urban Exploration, krátku históriu Urbexu vo svete, ako aj na Slovensku. Knihu nebude treba čítať s atlasom Slovenska, graficky zjednodušená mapa vás zorientuje v každej časti. V závere knihy nechýba slovník pojmov, kľúč k žargónu Urban Exploringu, ktorý sa tiahne naprieč celou knihou.

Kniha Prevádzači má 304 strán a vyše 250 fotografií z miest, o ktorých pravdepodobne ani neviete, že existujú. Dizajn knihy navrhla Katarína Czikorová. Vychádza v marci 2018 vo Vydavateľstve O.K.O. v spolupráci s Vydavateľstvom SLOVART.

Ak vás nebavia len pekne ilustrovaní turistickí sprievodcovia s informáciami o hradoch, zámkoch a folklórnych festivaloch ale radšej máte „Sex, drugs and rock‘n‘roll“ toto je kniha pre vás.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím