Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. jún 2019
0
988

Národná cena ICOMOS Slovensko za rok 2018 vyhlásená

Ceny za prínos k ochrane, obnove a prezentácii kultúrneho dedičstva Slovenska za rok 2018 boli slávnostne odovzdané.
Národná cena ICOMOS Slovensko za rok 2018 vyhlásená

14.júna 2019 sa v kaplnke Bratislavského hradu uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien ICOMOS „Národná cena ICOMOS Slovensko - Dedičstvo pre budúcnosť“ za prínos k ochrane, obnove a prezentácii kultúrneho dedičstva na Slovensku. Podujatia sa zúčastnil aj štátny tajomník za Ministerstvo kultúry SR Konrád Rigó, splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz a generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová.

Odborná medzinárodná komisia ICOMOS vybrala na konečné hodnotenie 13 nominácií.

V kategórii Výnimočná aktivita vedúcu k posilňovaniu informovanosti o hodnotách pamiatkového fondu a posilneniu vnímavosti verejnosti k týmto hodnotám bola cena udelená projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných za “inovatívny a unikátny projekt záchrany torzálnych pamiatok spoluprácou dvoch rezortov spolu s dobrovoľníckym hnutím, ktorý priniesol za 8 rokov svojej existencie stabilizáciu veľkej časti týchto pamiatok a ich sprístupneňovanie verejnosti”. Cenu si prebrali zástupcovia rezortu kultúry a OZ Zachráňme hrady.  Nominácie získalo Občianske združenie Gotická cesta, Opustená (re)kreácia, Medzinárodná konferencia s výstavou a publikácia Oživovanie hradov, Osada Podšíp a Kaštieľ Veľký Biel.

Práce na hrade Tematín,
Práce na hrade Tematín,foto: združenie Zachráňnme hrady

V kategórii Obnova pamiatky tradičnými stavebnými technológiami, s ohľadom na zachovanie remeselných postupov, ako súčasti nášho nehmotného kultúrneho dedičstva bola cena udelená Daniele Kukurovej za obnovu Jezuitskej lekárne v Štiavnických BaniachCena bola udelená predovšetkým za “citlivé rešpektovanie historických vrstiev objektu, za dôslednú umeleckoremeselnú konzerváciu a obnovu s použitím prírodných materiálov a historických postupov a za spôsob obnovy realizovaný formou workshopov mladých ľudí - budúcich remeselníkov”. Nominovaná bola tiež Drevená zvonička vo Vyšehradnom, Laznícka usadlosť v obci Hrušov a Obnova šindľovej strechy na objekte detašovaného pracoviska FA STU v Banskej Štiavnici. 

Baroková jezuitská lekáreň pred zahájením rekonštrukcie,
Baroková jezuitská lekáreň pred zahájením rekonštrukcie, foto: Baroková jezuitská lekáreň
Baroková jezuitská lekáreň - súčasný stav,
Baroková jezuitská lekáreň - súčasný stav,foto: Baroková jezuitská lekáreň

V kategórii citlivý vstup novej architektúry do historického prostredia cena nebola udelená. Nominovaná bola Rekonštrukcia a prístavba secesnej vily (dielo sme predstavili v tomto článku) a Castellum Café Nitra (o realizácii sme písali tu).

Rekonštrukcia a dostavba secesnej vily v Košiciach
Rekonštrukcia a dostavba secesnej vily v KošiciachFoto: Ján Krcho
Castellum café, Nitriansky hrad -
Castellum café, Nitriansky hrad -foto: František Rišiaň

Anticenu získava Vyhliadková veža v Bojniciach. Dôvodom udelenia anticeny je narušenie panorámy Bojnického zámku v diaľkových pohľadoch a zároveň aj hrozba ďalšej nadstavby tejto vyhliadkovej veže.

Ohrozenou pamiatkou roka sa stal Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach postavený v roku 1932 podľa návrhu architekta európskeho významu Jaromíra Krejcara. Chátra od roku 2002, kedy po 70 rokoch nepretržitej funkcie liečebného kúpeľného zariadenia ukončil majiteľ jeho činnosť. Za 17 rokov chátrania sa objekt dostal do stavu ruiny.

Machnáč - Jaromír Krejcar,
Machnáč - Jaromír Krejcar,foto: Peter Kuzmin, snímka z projektu Opustená (re)kreácia

Národný komitét ICOMOS Slovensko verí, že aj zverejnením týchto ohrozených pamiatok môže prispieť k väčšej mobilizácii verejnosti a zosilneniu snáh na ich záchranu.

Fotografia z odovzdávania Národných cien ICOMOS Slovensko,
Fotografia z odovzdávania Národných cien ICOMOS Slovensko,foto: ICOMOS Slovensko

O vyhlasovateľovi:
ICOMOS Slovensko je združením členov Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla (ICOMOS) v Paríži, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky. Združenie pracuje ako nevládna organizácia so zameraním na ciele, ktoré sú definované v stanovách ICOMOS z 22. mája 1978, najmä na ochranu kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky: individuálnych pamiatok, historických sídiel, ich prostredia a kultúrnej krajiny.

Zdroj: ICOMOS Slovensko

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím