Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. február 2018
0
364

Nová Cvernovka predstavila svoj kultúrny program

V Novej Cvernovke sa po premene na Kultúrne a kreatívne centrum začína naplno rozmáhať život. Jej programový plán pre návštevníkov na rok 2018 je postavený na rôznorodosti, diverzite, spoločenských presahoch a autentickosti. Doterajšie rekonštrukčné práce ako aj plánované aktivity tejto kultúrnej a komunitnej iniciatívy sú vo významnej miere realizované aj vďaka podpore Nadácie VÚB, ktorá je dlhodobým partnerom Nadácie Cvernovka.
Nová Cvernovka predstavila svoj kultúrny program

Cvernovka - ako v Bratislave dobre etablovaná značka a komunitná inštitúcia - začína po presťahovaní sa do priestorov bývalej bratislavskej Strednej priemyselnej školy chemickej na Račianskej ulici novú fázu svojej existencie. Jej cieľom je naplno využiť možnosti, ktoré ponúka nová budova a ešte výraznejšie sa tak profilovať ako „tepna“ súčasného umenia a kultúry, kde bude pulzovať život stále rastúcej komunity nášho hlavného mesta.

Za týmto účelom vyrástlo vo víre rozsiahlych rekonštrukčných prác uprostred bývalých tried a kabinetov nové Kultúrne a kreatívne centrum s multifunkčnou sálou, ktorá začína práve teraz plniť oficiálne svoju funkciu. „Našou ambíciou je vybudovať kultúrnu venue pre rôzne žánre s kvalitnou produkciou. Tento ako aj ďalšie priestory budú miestom, kde sa dá po celý rok navštíviť koncert, vidieť výstavy, divadlo, stand-up či prednášku, posedieť si v knižnici, dať si dobré jedlo, ísť na workshop, poprechádzať sa s deťmi v parku, alebo sa vzdelávať, napríklad o ekológii, histórii či vede,“ hovorí režisér Vilo Csino z Nadácie Cvernovka, ktorý je zodpovedný za kultúrne dianie v Novej Cvernovke.

Správca Nadácie Cvernovka Branislav Čavoj a predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch
Správca Nadácie Cvernovka Branislav Čavoj a predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch

To najhlavnejšie z akcií v roku 2018 

Nosným plánovaným projektom je 9. ročník mestského festivalu s koncentrovaným mixom hudobných žánrov, vizuálneho umenia, scénických performance – podujatie 1. MÁJ - deň otvorených ateliérov. V priestoroch Novej Cvernovky bude mať stálu scénu projekt Pecha Kucha, Samo Trnka bude každý mesiac v rámci improligy Popuk! prezentovať „to najhoršie“ z humoru. Významnými podujatiami budú aj multižánrový literárny festival zameraný na slovenskú tvorbu Autoriáda 2018, ako aj festival NASUTI, ktorý spojí ekológiu a vizuálne umenie.

V kontexte “osmičkového roku” sa uskutočnia v Novej Cvernovke diskusné panely na tému 50. výročia okupácie Československa a geopolitického kontextu fungovania Slovenska v európskom priestore. Programovú skladbu v roku 2018 doplní aj cyklus prednášok Pamäť, dokumentárno-vzdelávacie večery o industriálnych pamiatkach a dôležitých miestach po celom Slovensku s názvom Čierne diery, či cyklus prednášok PamMap zaoberajúci sa históriou Bratislavy. Program Alumni sa bude venovať staršej generácii a absolventom bývalej školy.

Prehliadka priestorov Novej Cvernovky: Alexander Resch z Nadácie VÚB a Šymon Kliman z Nadácie Cvernovka
Prehliadka priestorov Novej Cvernovky: Alexander Resch z Nadácie VÚB a Šymon Kliman z Nadácie Cvernovka

Rezidenčné centrum Reaktor je novou platformou pre realizáciu a sprostredkovanie rezidenčných pobytov pre zahraničných vizuálnych umelcov, kurátorov, kultúrnych pracovníkov (kultúrnych manažérov, fundraiserov) a vedcov z humanitných odborov. Vzniklo pri Kultúrnom a kreatívnom centre Nová Cvernovka ako súčasť samostatného centra pre súčasné umenie Reaktor, zameraného na rezidencie, umelecké a výstavné projekty, vzdelávanie a výskum.

Pravidelný verejný program sa bude okrem sály v kultúrnom priestore odohrávať aj v iných priestoroch v rámci budovy. Nedávno otvorená verejná knižnica Kabinet pomalosti si dáva za cieľ rozvíjať kultúru čítania nielen literárnych textov ale aj komunikácie prostredníctvom prednášok, seminárov či diskusií. Pracovný priestor Coworking Cvernovka pravidelne organizuje prednášky a diskusie venujúce sa témam ekológie, rodičovstva, osobného rozvoja a rozvoja podnikania. Dramacentrum Edudrama realizuje interaktívne zážitkové programy pre všetky vekové kategórie (deti, mládež, rodiny, dospelí, seniori) s cieľom uvádzať dramatickú výchovu a jej metódy do vzdelávacieho a výchovného systému i širšieho spoločenského vedomia.

Celý program Novej Cvernovky je k dispozícii tu.

Branislav Čavoj, správca Nadácie Cvernovka
Branislav Čavoj, správca Nadácie Cvernovka

Poloha na mape

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím