Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. apríl 2022
0
177

Igor Faško o genéze rekonštrukcie roľnícko‐remeselníckej usadlosti v Brezne a výsledkoch súťaže na novú etnografickú expozíciu Horehronského Múzea

Pohľad spracovateľa projektu.
Igor Faško o genéze rekonštrukcie roľnícko‐remeselníckej usadlosti v Brezne a výsledkoch súťaže na novú etnografickú expozíciu Horehronského Múzea

Vážené dámy, vážení páni,

Na stránke  ARCHINFO sa objavila správa o výsledkoch súťže na riešenie interiéru etnografickej expozície HMB. Akiste to bol dobre mienený zámer, ktorý sa ale podľa mňa míňa účinku. Vysvetlím prečo:
 
Projekt na celkovú rekonštrukciu tejto kultúrnej pamiatky spracovávam už niekoľko rokov, začal som v roku 1994 štúdiou, potom nasledoval projekt pre stavebné povolenie s realizačným projektom v roku 2007 a naposledy, aby bolo možné uskutočniť rekonštrukciu, bol tento projekt aktualizovaný v roku 2019. Drevený mangeľ, ktorý je jediný svojho druhu na Slovensku in situ bol v žalostnom stave a objekt remeselnícko-roľníckeho domu je bohužiaľ aj naďalej. Mojou osobnou intervenciou u pána župana Luntera som začiatkom roku 2018 hneď po jeho zvolení takpovediac inicioval aktualizáciu tohto projektu (list v prílohe).

Pre vypracovanie aktualizácie realizačného projektu bolo potrebné vypracovať aj štúdiu interiérov, ktorá bola podkladom napr. pre vypracovanie projektu slaboprúdov a elektriky. Podklady štúdie expozície z roku 2019 v prílohe (ako dôkaz vynaloženého úsilia  s pracovníkmi HMB prikladám napr. aktualizovaný návrh expozície a jeden zápis z pracovného stretnutia z roku 2019).
 
Vzhľadom na uvedené skutočnosti nerozumiem zámeru vyhlásenia súťaže a myslím si, že prostriedky použité na túto súťaž mali byť skôr využité na vypracovanie realizačného projektu interiéru alebo predpísané prestrešenie dreveného mangľa v realizačnom projekte. Takisto chcem poukázať aj na to, že som autorom celého objektu rekonštrukcie a zaujíma ma, ako sa bude vyvíjať ďalší proces tejto pamiatky odhliadnuc od autorských práv na toto dielo. To znamená, že ak aj bola vyhlásená súťaž na riešenie interiéru, mal som byť prizvaný minimálne do poroty, aby som vedel posúdiť nápaditosť a objektivitu návrhov, ktoré by mali byť v súlade s realizačným projektom!
 
Ďakujem za Vašu pozornosť.
 
S priateľským pozdravom,
Ing. Arch. Igor Faško

Návrh tematického usporiadania novej expozície a záznam z pracovných stretnutí:

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím