Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. jún 2018
0
1284

Kaštiel v Rusovciach - vyhlásnie predstavenstva SKA

Vyhlásenie predstavenstva Slovenskej komory architektov k verejne prezentovanému investičnému zámeru rekonštrukcii neogotického zámockého areálu v Rusovciach.
Kaštiel v Rusovciach - vyhlásnie predstavenstva SKA

Predstavenstvo Slovenskej komory architektov vydalo dňa 13. júna 2018 vyhlásenie k verejne prezentovanému investičnému zámeru rekonštrukcii neogotického zámockého areálu v Rusovciach, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou evidovanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR.

Slovenská komora architektov vyjadruje vážne znepokojenie nielen nad kvalitou prezentovaného návrhu rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach, ale predovšetkým nad absenciou transparentnej verejnej architektonickej súťaže návrhov.

Slovenská komora architektov už v roku 2015 upozornila otvoreným listom Úrad vlády SR – ako generálneho investora rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach, aby na výber dodávateľa projektu obnovy použil osvedčenú metódu architektonickej súťaže návrhov. Úrad vlády sa aj napriek poukázaniu na nesporné výhody súťaže návrhov rozhodol postupovať cestou obchodnej súťaže, na list SKA podpísaný jej predsedom vecne nereagoval a po dvoch mesiacoch na miesto odpovede zaslal absurdný podnet na disciplinárne konanie voči jej predsedovi. SKA sa v rovnakej veci obrátila aj na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý rozhodnutie Úradu vlády postupovať formou obchodnej súťaže bez relevantných odborných argumentov nerozporoval.

„Kvalita prezentovaného projektu je tak dôsledkom spôsobu jeho obstarávania. Nemáme ho s čím porovnať, iné možné riešenia nepoznáme. Architektonická súťaž návrhov hodnotená odbornou porotou je vo vyspelých kultúrach štandardným nástrojom hľadania podoby verejných investícií. Neprekvapí, že aktuálna situácia v Rusovciach je ďalším v poradí podobných zlyhaní, kedy sa inštitút verejnej architektonickej súťaže nevyužil a tým pádom premrhal potenciál investície,“ skonštatoval predseda Slovenskej komory architektov, Ing. arch. Imrich Pleidel.

Úrad vlády SR, je najvyšším exekutívnym úradom verejnej správy v krajine, a preto investície do jeho reprezentačných priestorov sú investíciou do reprezentácie krajiny samotnej.

Slovenská komora architektov bude naďalej podporovať použitie súťaže návrhov, ako optimálneho nástroja na dosiahnutie najvyššej kvality tvorby prostredia a zárukou transparentnosti voči verejnosti, čerpaniu verejných financií a odborným kritériám.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím