Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. november 2018
0
711

Premena Karlovho námestia v Prahe

Karlovo námestie je jedným z najvýznamnejších verejných priestorov Prahy. Mesto sa snažilo nájsť optimálny návrh revitalizácie prostredníctvom u nás nie celkom bežného formátu súťažného dialógu.
Premena Karlovho námestia v Prahe

Karlovo námestie čaká premena. V minulosti bola snaha o komplexnú revitalizáciu vždy zmarená protichodnými názormi rôznych zainteresovaných strán. Vytváranie nového zadania pre ďalšiu súťaž na premenu parku by pravdepodobne opäť skončilo patovou situáciou, keďže požiadavky mestskej časti, Odboru pamiatkovej starostlivosti, Odboru dopravy, Národného pamiatkového ústavu a ďalších stakeholderov sa značne líšili.

Preto sa mesto rozhodlo vyhlásiť menej zriedkavý formát obstarávania architektonického diela - súťažný dialóg. Ide o interaktívnu spoluprácu mesta s architektmi, ktorá medzi všetkými zúčastnenými stranami zaistí priebežnú diskusiu o podobe návrhu. Návrh vzniká postupne a všetci majú možnosť priebežne vyjadrovať svoj názor.

Päť vybraných tímov z Českej republiky a zo zahraničia pracujúcich na návrhoch nemalo pred sebou ľahkú úlohu. Premeniť pamiatkovo chránený park tak, aby vyhovoval dnešným potrebám a zároveň zostali zachované jeho kultúrne hodnoty.

Citlivá obnova parku v centre mesta bude doplnená o promenádu, kaviareň, ihrisko a trhy. Revitalizácia má z parku vytvoriť miesto, kde ľudia chcú tráviť čas. Autorom víťazného návrhu je nemecký ateliér krajinnej architektúry Rehwaldt Landschaftsarchitekten, ktorý spolupracoval s českým ateliérom BY Architects a českou dopravnou kanceláriou PD Filip.

„Troufám si tvrdit, že celý proces byl pro nás všechny hodně obohacující a poučný. Umět se shodnout, diskutovat a předat ucelenou zpětnou vazbu týmům, které po celou dobu přinášely inovativní způsoby přemýšlení, bylo mnohdy náročné. Všechny týmy odvedly profesionální práci, kterou jsme v průběhu společně konzultovali, a nakonec představily velmi kvalitní návrhy, takže jsme opravdu měli z čeho vybírat. Rozhodnutí o vítězi bylo opravdu velmi náročné,“ zhodnotila výběr vítězného návrhu pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Budúca podoba námestia je zachytená na vizualizáciách víťazného kolektívu.

Vizualizácia: Rehwaldt Landschaftsarchitekten, BY Architects, PD Filip

Víťazný tím navrhol rozdeliť premenu Karlovho námestia na tri časové úseky. Námestie sa tak bude meniť postupne, od drobných úprav, ktoré sa dajú realizovať v krátkom čase, až po zásadné zmeny, ktoré patria medzi dlhodobé ciele. Aby sa zachránili odumierajúce stromy, budú sa niektoré úpravy zelene realizovať už na budúci rok.

Po spracovaní projektovej dokumentácie by mala počas roka 2025 prebehnúť celková revitalizácia parku. V dlhodobej vízii do roku 2048 (700 rokov od založenia Karlovho námestia), autori počítajú s postupným upokojením dopravy až do takej miery, ktorá by celú východnú stranu uvoľnila len pre chodcov a umožnila vznik promenády.

Masterplan
MasterplanAutor: Rehwaldt Landschaftsarchitekten, BY Architects, PD Filip

Premena parku spočíva okrem iného aj v novom rozvrhnutí cestnej siete. Tá umožní pohodlný prechod najviac využívanými komunikáciami, najmä smerom od metra k nemocnici, a zároveň neobmedzí využitie rozľahlých trávnikov pre odpočinok. V južnej časti námestia by sa mala objaviť nová kaviareň a tiež detské ihrisko. V strednej časti sa ponúka priestor pre komunitnú správu kvetinových záhonov.

Reprezentatívny vzhľad námestia zabezpečí nová dlažba z pražskej mozaiky, ktorá bude zahŕňať QR kódy s odkazmi na históriu námestia, nový kvalitný mobiliár a revitalizácia zelene. Celkovou rekonštrukciou by mala následne prejsť časť parku pri Novomestskej radnici, kde by sa okrem spoločenských udalostí mohli konať aj trhy.

Vizualizácia: Rehwaldt Landschaftsarchitekten, BY Architects, PD Filip

„Těší mě, že vítězný návrh ctí historické hodnoty parku od založení Karlem IV. po návrh Františka Thomayera a zároveň přináší nadčasové řešení jeho problémů. Je důležité si uvědomit, že výběrem návrhu to jen začíná a že cesta ke kompletní revitalizaci Karlova náměstí bude vyžadovat stejné nasazení a spolupráci všech zúčastněných stran zahrnující město, památkáře a místní stakeholdery, jaká probíhala při tvorbě návrhu,“ pripomenula starostka Jana Plamínková.

Zaujímavým prvkom v návrhu je tiež spomienka na kaplnku Božieho Tela, ktorá stála v strede námestia na mieste dnešnej ulice Ječná. Autori na jej mieste navrhli svetelnú inštaláciu, ktorá naznačuje cesty, po ktorých do kaplnky prichádzali pútnici.

„Karlovo náměstí má díky tomuto návrhu šanci znovu ožít a sloužit jako jeden z nejkrásnějších parků v centru města,“ dodal k výberu víťaza Ondřej Boháč, riaditeľ IPR.

Cena celkovej revitalizácie parku sa odhaduje na cca 230 miliónov českých korún.

Vizualizácia: Rehwaldt Landschaftsarchitekten, BY Architects, PD Filip

Postupná premena Karlovho námestia

2019

  • drobné úpravy zelene, záchrana odumierajúcich stromov
  • zapojenie komunity do oživenia parku

2025

  • rekonštrukcia celého parku
  • nové cesty, ktoré zaisťujú lepšiu priestupnosť parku
  • výsadba nových stromov
  • doplnenie nového mobiliáru
  • kaviareň
  • ihrisko

2048

  • promenáda po celej dĺžke východnej strany námestia
  • dlhodobá obnova vegetácie

Čo ďalšie návrh rieši?

  • umiestnenie podzemných garáží u nemocnice
  • hospodárenie s dažďovou vodou
  • starostlivosť o zeleň
  • nové povrchy, mobiliár a verejnú vybavenosť
Vizualizácia: Rehwaldt Landschaftsarchitekten, BY Architects, PD Filip

Čo je to konanie so súťažným dialógom?

Pokusov o revitalizáciu Karlovho námestia prebehlo už niekoľko - napríklad architektonická súťaž v roku 2008. Zatiaľ sa však nepodarilo nič dotiahnuť do konca, pretože sa jednotlivé inštitúcie nezhodli na tom, aká by  mala byť budúcnosť námestia.

Ukázalo sa, že k revitalizácii námestia je potrebné pristupovať inak. Preto bola zvolená inovatívna cesta formou konania so súťažným dialógom, ktorej pilotným projektom je práve Karlovo námestie.

Ide o interaktívnu spoluprácu mesta s architektmi, ktorá medzi všetkými zúčastnenými zaistí priebežnú dohodu na podobe návrhu. Vďaka tomuto spôsobu výberu riešenia bolo možné do celého procesu zahrnúť všetkých významných stakeholderov, ktorí mohli ovplyvňovať nielen zadanie, ale aj priebežne tvorbu návrhov.

Do výberového konania so súťažným dialógom sa v auguste 2017 prihlásilo celkom 14 tímov z Česka i zo zahraničia. Na základe ich predchádzajúcich referencií a prístupu k revitalizácii parku vybrala v decembri 2017 medzinárodná komisia 5 tímov z Česka, Veľkej Británie, Francúzska a Holandska. Tie sa od februára tohto roku spoločne podieľali na tvorbe zadania a prinášali na základe konzultácií so všetkými zainteresovanými stranami návrhy na novú podobu parku.

 

Kto na novej podobe Karlovho námestia pracoval - poradie podľa hodnotenia komisie:

1. miesto - vybraný Zhotoviteľ projektovej dokumentácie:

Rehwaldt krajinný architekti v spolupráci s BY Architects + PD FILIP - nemecký krajinársky ateliér tvorí trio s dvoma českými architektonickými kanceláriami

Ďalšie hodnotené tímy:

2. miesto:

Agence Ter, Break Point, HBH projekt, Phytorestore a Concepto - francúzky krajinársky ateliér v spolupráci s českým ateliérom architektúry

3. miesto:

Buro Sant en Co V.O.F. v spolupráci s  M1 architekti s.r.o. a Atelierem PROMIKA s.r.o. – holandský krajinársky ateliér v spolupráci s českým architektonickým ateliérom a dopravnou kanceláriou

4. miesto:

GustafsonPorter + Bowman LLP - britský krajinársky ateliér v spolupráci s českým krajinárskym ateliérom Šmídová Landscape Architects 

5. miesto:

New visit s.r.o. - česká firma z Hradca Králové, ktorá sa špecializuja na krajinnú architektúru, záhrady a parky

Všetky návrhy, vrátane deviatich vyradených účastníkov konania si budete môcť preštudovať na rozsiahlej výstave, ktorá bude prebiehať v januári 2019 v CAMP-e.

Viac informácií o priebehu a výsledkoch súťaže nájdete na stránkach IPR Praha.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím