Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. február 2018
0
259

Program SNG na marec 2018

Predstavujeme program Slovenskej národnej galérie na marec 2018.
Program SNG na marec 2018

Aktuálne výstavy:

nestex | nestála expozícia SNG

od 17. 1. 2014
Esterházyho palác, 1. poschodie
Kurátori: Dušan Buran & Katarína Chmelinová

Nestála expozícia zbierok SNG z obdobia gotiky a baroka ponúka návštevníkom netradičný pohľad na najvýznamnejšie artefakty 15. až 18. storočia. Je rozdelená do šiestich sekcií, z ktorých každá maliarske a sochárske diela pozoruje z inej perspektívy. Prvá je nazvaná výraz & emócia, druhá je venovaná protikladu typ & indivíduum. Expozícia pokračuje dvojicou priestor & ilúzia a svetlo & tma. Poslednými témami sú telo & gesto a život & smrť. Architektonický koncept výstavy umožňuje aj dočasné intervencie v expozícii (súčasné umenie, reštaurátorská dokumentácia, výstavné boxy na menšie kolekcie a pod.). Hoci vo väčšine prípadov ide – primerane obdobiu aj profilu zbierky – o nábožensky motivované diela, určujúcim posolstvom expozície nie je ani vysvetľovanie ich ikonografie, ani otázky datovania a štýlu. Naopak, ťažiskom prezentácie je v oveľa väčšej miere problematika funkcie, umeleckého zámeru a experimentu.

1473
Youtube

Architekt Friedrich Weinwurm: Nová cesta

26. 1. — 20. 5. 2018
Esterházyho palác, 2. poschodie, Bratislava
Kurátorka: Henrieta Moravčíková
Odborná spolupráca: Denis Haberland (SNG)
Fotografie: Olja Triaška Stefanović

Výstava pripomína dielo Friedricha Weinwurma (1885 – 1942), najvýznamnejšieho predstaviteľa architektonickej avantgardy na Slovensku.

Prostredníctvom dokumentácie, literatúry, fotografií a modelov architektonických diel približuje architektovu predstavu o architektúre novej vecnosti ako „dobe primeranom stavebnom umení“. Poukazuje na jeho ťažiskovú architektonickú oblasť, kde išlo najmä o formu, prevádzkové a priestorové vzťahy, ale aj o konštrukčnú a technickú stránku architektúry. Sprítomňuje osobnosť ľavicovo orientovaného intelektuála pri interpretácii spoločenskej úlohy architektúry. Tá spočívala na riešení bytovej otázky a na témach s ňou súvisiacich, ako bolo postavenie jednotlivca a rodiny v modernej spoločnosti, kolektivizmus, plánovanie, industrializácia a štandardizácia. Tieto témy uplatnil najmä pri navrhovaní obytných súborov Unitas a Nová doba. Vo svojom vyhlásení „Kam vedie nová cesta?“ z roku 1931 sa už nevenoval formálnej, konštrukčnej a priestorovej stránke architektúry, ale dotýkal sa takmer výhradne spoločenských súvislostí architektúry.

Výstava tak sprostredkúva divákovi ideové a výrazové koncepty Weinwurmovho diela a nepriamo nastoľuje otázku, akou cestou, smerovaním a vnímaním prešla po následných tragických historických udalostiach a spoločenských zmenách slovenská povojnová architektúra.

Friedrich Weinwurm: Vila Reisner, Bratislava, Lermontovova 13. 1923 – 1925.
Friedrich Weinwurm: Vila Reisner, Bratislava, Lermontovova 13. 1923 – 1925. Foto: Olja Triaška Stefanović

Fotograf Bazovský

17. 11. 2017 — 15. 4. 2018
Esterházyho palác, 3. poschodie, Bratislava
Kurátori: Aurel Hrabušický, Alexandra Kusá

Výtvarné dielo Miloša Alexandra Bazovského (1899 – 1968) ako jedného zo zakladateľov modernej slovenskej maľby bolo už mnohokrát predstavené na výstavách a v publikáciách. Ale Bazovský ako fotograf má na pôde SNG prvú samostatnú výstavu.

Ako fotografujúci výtvarník mal síce medzi umelcami na Slovensku predchodcov (Ladislav Mednyánszky, Gustáv Mallý), bol však prvým, ktorý dokázal byť moderným výtvarníkom a moderným fotografom súčasne. Fotografický aparát používal (najviac v 30. – 40. rokoch 20. storočia) namiesto skicára, jeho pomocou budoval akúsi vizuálnu databázu motívov, ktoré sa neskôr objavili v jeho výtvarných dielach. Fotoaparát používal jednoducho ako jeden z ďalších výtvarných prostriedkov a komponoval priamo v jeho hľadáčiku. Vďaka tomu existujú viaceré tematické aj kompozičné paralely medzi jeho zábermi a niektorými kresbami a obrazmi.

Bazovského zaujímali nielen tradičné vidiecke témy – v tomto smere bol akýmsi drsnejším a dokumentaristicky viac dôsledným náprotivkom Karla Plicku, ale aj rôzne prejavy moderného životného štýlu: šport, turistika, cestovanie. Často portrétoval aj svojich priateľov, najviac azda umelca s tragickým osudom – Arnolda Petra Weisza-Kubínčana.

Bazovský svoje snímky nepublikoval, ale v Archíve umenia SNG sa nachádza pomerne rozsiahly súbor negatívov a ten sa stal základom výstavy.

Alexander Bazovský: Bez názvu. 1930 – 1945. SNG, Bratislava
Alexander Bazovský: Bez názvu. 1930 – 1945. SNG, Bratislava

Osmičky

28. 2. – 31. 12. 2018
Átrium Esterházyho paláca, Bratislava
Autorky koncepcie: Katarína Bajcurová & Petra Hanáková
Kurátorky výstav: Katarína Bajcurová, Petra Hanáková, Alexandra Kusá

Výstavný projekt je netradične navrhnutý do átria Esterházyho paláca ako séria malých výstav k osmičkovým výročiam: februáru 1948, augustu 1968 a októbru 1918.

Napriek názvu sú nástenky viacvrstvovou výstavou umenia, ktorá sa okrem historických tém zaoberá aj teoretickými otázkami spojenými s kurátorstvom, typológiou výstav, kultúrnou politikou a s diváckymi očakávaniami. Základom výstavy bude tri metre vysoká a osem metrov dlhá „galerijná nástenka“, na ktorej sa v časovom slede výročí vystriedajú obrazové koláže zostavené z výtvarného materiálu rôznej povahy primárne zo zbierok SNG. Výsledkom bude akýsi draft či materializovaný Pinterest, pripomienka socialistického „nástenkárstva“, ktorý bude prehovárať o povahe a vnútorných konfliktoch tej-ktorej udalosti. Vo februári nástenku k výročiu 1948 (komunistický prevrat) zavesí Alexandra Kusá, v auguste k výročiu 1968 (vstup vojsk VZ) Petra Hanáková a v októbri k výročiu 1918 (vznik ČSR) Katarína Bajcurová.

Súčasťou projektu bude aj nástenka venovaná 70. výročiu vzniku SNG, ktorá využije druhú stranu panelu a v átriu bude „zavesená“ od mája.

Mária Medvecká: Mičurinky. 1954. SNG, Bratislava
Mária Medvecká: Mičurinky. 1954. SNG, Bratislava

Ponuka sprievodných programov:

Sunday, March 4 | 4.00 p. m.
Sunday Rest: Bazovský, The Photographer

Miloš Alexander Bazovský used the same modern approach in his paintings and in his photographs. He often captured visually interesting contemporary motifs close to the documentary style. The talk will introduce Bazovský artworks in the context of the modern Slovak lifestyle of the 1930s and 1940s.

Sunday Rest brings attractive but relaxed lectures for English speakers related to the exhibitions currently on display at Esterházy Palace. The lectures delivered by SNG experts are oriented on an entire exhibition or a theme running through selected works of art.

Esterházy Palace, 3rd floor, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Free admission
No reservations required

Streda 7. 3.½ 10.15 – 11.00 | Rodina
Malé divy: Maľovanka

Svet okolo nás je plný farieb, ale čo ak niekto farby vygumuje? Spolu ho opäť vymaľujeme. Budeme vedieť, kde ktorú farbu použiť?

Esterházyho palác, 3. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 2 € / rodina
R: barbora.tribulova@sng.sk

Nedeľa 11. 3. | 15.00
Siesta v galérii: Architekt Friedrich Weinwurm: Nová cesta

Nedeľný lektorský výklad prevedie výstavou Friedricha Weinwurma, najvýznamnejšieho predstaviteľa architektonickej avantgardy na Slovensku. Priblíži jeho dielo i úvahy o úlohe architektúry.

Esterházyho palác, 2. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstup voľný

Streda 14. 3.½ 10.15 – 11.00 | Rodina
Malé divy: Maľovanka

Svet okolo nás je plný farieb, ale čo ak niekto farby vygumuje? Spolu ho opäť vymaľujeme. Budeme vedieť, kde ktorú farbu použiť?

Esterházyho palác, 3. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 2 € / rodina
R: barbora.tribulova@sng.sk

Streda 14. 3. ½ 16.00 – 17.30
Hľadanie strateného času: Živé priestory

Vystavovať architektúru v galérii je ťažký oriešok. Zo všetkých tých nákresov, modelov a fotografií nadobudne nakoniec divák zväčša dojem, že architektúru tvoria steny viac či menej prederavené. No ak budeme súhlasiť, že podstatou architektúry je tvorba priestoru, dala by sa navrhnúť aj architektúra bez stien? Ako sa vlastne tvorí priestor?

Program je určený predovšetkým mladým ľuďom vo veku 13 – 17 rokov.
Esterházyho palác, 2. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 2 €
R: barbora.tribulova@sng.sk

Streda 14. 3. | 18.00
Kurátorský výklad: Fotograf Bazovský

Prvý sprievod po výstave s kurátorom Aurelom Hrabušickým. Pokúsi sa bližšie, na jednotlivých príkladoch, objasniť dve rôzne podoby umenia M. A. Bazovského, ktorý bol v istom období svojho života zároveň výtvarníkom aj fotografom. V skutočnosti bol však Bazovský len potenciálnym fotografom, v jeho archíve sa zachovali väčšinou iba negatívy, no aj tie však umožnia hlbšie nahliadnuť do spôsobu jeho uvažovania a prístupu ku tvorbe. Vo viacerých prípadoch možno nájsť paralely medzi Bazovského fotografickým a výtvarným dielom, no jeho snímky často obsahujú témy a postupy, ktoré v jeho výtvarných prácach nenájdeme.

Esterházyho palác, 3. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 4 € / 2 €

Štvrtok 15. 3. | 18.00                            
Workshop pre dospelých: Zavesené na stenu

Na nástenku možno zavesiť nielen predmety zacielené na vyvolanie estetického zážitku, ale aj poznámky, záznamy a myšlienky. Nástenka má aj špecifické umiestnenie, ktoré má byť dobre dostupné čo najväčšiemu počtu divákov, na ktorých chce nástenkár svojím výberom zapôsobiť. Podobne ako umelec. Ponorte sa s nami do tvorby umeleckej koncepcie!

Esterházyho palác, átrium, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 3 €
R: barbora.tribulova@sng.sk

Piatok 16. 3. | 16.30 – 18.00 | Rodina
BookObrazy: Jana Necpalová: Zo škrupiny

Jožko dostane nezvyčajný darček – vajíčko. Nikto nevie, čo sa zo škrupiny vyliahne... ale poriadne to jemu a kamarátke Anastázii skomplikuje život aj prázdniny. Vďaka nezvyčajnému zvieraciemu kamarátovi deti zažijú mnoho dobrodružstiev a aby ho zachránili, prekonajú kopu prekážok a prejdú polku sveta.

Esterházyho palác –Berlinka, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 3 € / rodina
R: miroslava.misova@sng.sk

Piatok 16. 3. | 19.30 – 22.00
Sobota 17. 3. | 18.30 – 22.00
Festival svetla – verejná diskusia

Príďte sa poprechádzať Bratislavou a zažite ju v inom svetle! Festival svetla je projekt, ktorý spája vedu, technológie, umenie a zábavu. Počas dvoch dní budú v širšom centre Bratislavy umiestnené atraktívne svetelné inštalácie a uskutoční sa viacero sprievodných podujatí (workshop o fotonike, verejné diskusie a i.). Hlavnými cieľmi týchto podujatí je zvýšiť povedomie verejnosti o moderných technológiách založených na využití svetla (fotonika), poukázať na potenciál kreatívneho priemyslu v Bratislavskom regióne a v neposlednom rade rozvíjať vzťah k histórii, kultúre a realitám mesta u jej obyvateľov a návštevníkov.

Esterházyho palác –Berlinka, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstup voľný

Nedeľa 18. 3. | 15.00
Siesta v galérii: Fotograf Bazovský

Nedeľný pohodový výklad predstaví doteraz neprezentovanú fotografickú tvorbu maliara Miloša Alexandra Bazovského.
Esterházyho palác, 3. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstup voľný

Nedeľa 18. 3. | 20.00
Febiofest: Krvavá pani + Talent Transport

Živý soundtrack k animovanému filmu

Animovaný film o zločine a láske inšpirovaný historickou legendou o krutej čachtickej panej. Na pozadí romantického ľúbostného príbehu s prvkami komiky i tragiky je zachytený večný boj dobra so zlom. Animovaný film doplní hudba Talent Transportu, trojice hudobníkov s výrazným progresívnym autorským a interpretačným štýlom, čo sľubuje nezabudnuteľný divácky zážitok.

www.febiofest.sk
Esterházyho palác –Berlinka, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 6 € / 5 € (držitelia preukazu FK alebo Febiopassu)

Pondelok 19. 3. | 18.00
Open Studio: Nanxi Liu a Rokko Juhász

Nanxi a Rokko začali spolupracovať v roku 2015. Ich spoločné performancie prebehli v Indii, Číne, na Filipínach, Slovensku či v Maďarsku a taktiež spolu hosťovali na workshopoch zameraných na umenie performancie vo verejnom priestore. Ich performancie sa zakladajú na konfrontácii osobných skúseností a spoločenských problémov a na skúmaní štátneho aparátu zo spoločenského hľadiska.

Open Studio je vzdelávací program ateliéru IN na Katedre intermédií na VŠVU v Bratislave. Cieľom projektu je priniesť inovatívny a dynamický prístup k vzdelávaniu, ktorý sa napĺňa pozývaním rôznych významných osobností umeleckého sveta.

Esterházyho palác – Berlinka, Nám. Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstup voľný

Utorok 20. 3. | 19.00
Kompozičné laboratórium: Ilja Zeljenka

Prednášky spojené s premietaním dokumentárneho filmu a diskusiou o hudobných skladateľoch – ktoré sa v štyroch vydaniach formátu Kompozičné laboratórium uskutočnia v roku 2018 v Berlinke SNG – začnú legendou avantgardy, filmovej hudby a tvorcom vlastného „bunkového“ systému: Iljom Zeljenkom. Po projekcii nasleduje výklad o skladateľových vybraných skladbách a rozhovor s klaviristkou Magdalénou Bajuszovou, ktorej Zeljenka dedikoval viaceré svoje klavírne tituly. Prednáša a moderuje skladateľ Miroslav Tóth.

Esterházyho palác – Berlinka, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstup voľný

Streda 21. 3. | 18.00
Koncert Hudba dneška v SNG 26 – Zvuk na papieri

Program: Milan Grygar a i.
Účinkuje: Pražský improvizační orchestr

Prvý koncert tohtoročnej časti cyklu Hudba dneška v SNG bude patriť odvážnym zvukovým kreáciám hudobníkov z Čiech a zo Slovenska, zoskupených okolo amerického improvizátora žijúceho v Prahe, kontrabasistu a skladateľa Georgea Cremaschiho a českého improvizátora, trubkára, klarinetistu a zvukového umelca Petra Vrbu. Pražský improvizační orchestr združuje od roku 2012 zaujímavých hudobníkov a intermediálnych umelcov; vo svojich projektoch vychádza z „tradície“ postupov v oblasti dirigovanej i voľnej improvizácie, hry otvorených a grafických partitúr, vytvorených a rozvinutých umelcami či súbormi ako Sun Ra, Butch Morris, Scratch Orchestra, Splitter Orchestra a i.

Koncertný cyklus Hudba dneška v SNG koncepčne a dramaturgicky pripravuje skladateľ, performer, dirigent a vysokoškolský pedagóg Daniel Matej v spolupráci s In Music, o. z. a so Slovenskou sekciou ISCM. Neformálnym „ideovým gestorom“ tohto projektu je aj Matejov súbor VENI ensemble, ktorý v tomto roku – pod názvom VENI 30 – oslavuje 30 rokov existencie na slovenskej aj zahraničnej hudobnej scéne. Projekt Hudba dneška v SNG pre InMusic, o. z., podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Hudobný fond.

Esterházyho palác, 1. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 4 € / 2 €

Nedeľa 25. 3. | 15.00
Siesta v galérii: Architekt Friedrich Weinwurm. Nová cesta

Nedeľný lektorský výklad prevedie výstavou Friedricha Weinwurma, najvýznamnejšieho predstaviteľa architektonickej avantgardy na Slovensku. Priblíži jeho dielo i úvahy o úlohe architektúry.

Esterházyho palác, 2. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstup voľný

Nedeľa 25. 3. | 15.00 – 17.00 | Rodina
Nedeľa vo výhľade: Od bielej až po čiernu

Nebo je modré, tráva je zelená... alebo to môže byť aj inak? Naše oči dokážu rozoznať niekoľko miliónov farieb. Dostanú sa presne rovnaké farby, ktoré vidíme na veciach okolo nás, aj do umeleckého diela? Vymaľujme svet podľa vlastných predstáv!

Esterházyho palác, 3. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 4 € / rodina
R: miroslava.misova@sng.sk

Utorok 27. 3. | 17.00
Čaj o piatej v SNG: Tančiareň

Tanečné odpoludnie pre dámy a pánov v najlepších rokoch pod vedením učiteľky tanca Eleny Jágerskej v sérii programov Čaj o piatej pre aktívnych seniorov, ktoré pravidelne organizuje STÁLE DOBRÍ, n. o., v spolupráci so SNG.

Esterházyho palác –Berlinka, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstup voľný

Utorok 27. 3. | 17.30
Architúra: Weinwurm a sociálne bývanie v Bratislave

Výstava tvorby architekta Friedricha Weinwurma otvára tému vzťahu architektúry funkcionalizmu a sociálneho bývania. Bytové súbory Nová Doba a Unitas v bratislavskom Novom meste boli v čase svojho vzniku príkladom progresívneho riešenia zlého hygienického a sociálneho štandardu bývania pracujúcich v meste.

Na prvej tohtoročnej Architúre sa spoločne s architektom Martinom Zaičkom prejdeme mestskou štvrťou pozdĺž Vajnorskej ulice a oboznámime sa s vývojom témy bývania v architektúre modernizmu 20. storočia na príkladoch diel architektov Weinwurma, Karfíka, Šilingera, Belluša a Tursunova. 

Začiatok: pri bytovom dome Nová Doba (na rohu ulíc Viktora Tegelhoffa a Bajkalská)
Vstupné: 4 € / 2 €
Rezervácia nutná: kristina.paulenova@sng.sk

Streda 28. 3. ½ 16.00 – 17.30
Hľadanie strateného času: Dôveruj, ale preveruj

S rôznymi informáciami sa dnes stretneme na každom kroku – v reálnom svete, aj v tom virtuálnom. Byť v obraze môžeme síce kedykoľvek a kdekoľvek, no je možné a potrebné overiť dôveryhodnosť každej z nich? Preveríme bystrosť nášho oka i mysle, lebo od faktu môže byť len krôčik k fikcii. Program je určený predovšetkým pre mladých ľudí vo veku 13 – 17 rokov.

Esterházyho palác, átrium & 3. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava
Vstupné: 2 €
R: barbora.tribulova@sng.sk

22. 3. – 28. 3. | 20.00
Crème de la Crème v Berlinke SNG

Týždeň francúzskeho filmu 2018  ̶  Crème de la Crème 5, sa uskutoční od 22. do 28. 3. 2018 v bratislavskom Kine Film Europe, Kine Lumière a Kine Mladosť. Jeho súčasťou sú projekcie v kaviarni Berlinka SNG, ktoré predstavia kolekciu štyroch životopisných filmov o francúzskych umelcoch, z toho dve snímky – Gauguin a Rodin – premiérovo.

Prehliadku súčasného francúzskeho filmu pripravil Francúzsky inštitút v spolupráci so spoločnosťou Film Europe.
Projekcie sa uskutočnia 22., 24., 26., 28. 3. 2018 vždy od 20.00.
Filmy odporúčame divákom od 15 rokov.
Jednotné vstupné: 3 €
Voľné sedenie (kapacita 70 miest). Rezervácie vstupeniek sú možné výhradne na www.kino.filmeurope.sk a nezahŕňajú rezerváciu miesta na sedenie.

SNG Esterházyho palác – Berlinka
Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

www.sng.sk
www.filmeurope.sk
www.cremedelacreme.filmeurope.eu

Štvrtok 22. 3. | 20.00 | premiéra
Crème de la Crème v SNG: Gauguin

Gauguin – Voyage de Tahiti, r. Edouard Deluc, FRA, 2017, 102 min., MP 15, biografický/dráma
Hrajú: Vincent Cassel, Ian McCamy, Malik Zidi, Marc Barbé, Samuel Jouy a i.

Nekompromisný vizionár Paul Gauguin opustí Paríž, rodinu, priateľov a v roku 1891 sa usadí na exotickom ostrove Tahiti, aby v divokej a nepoškvrnenej prírode načerpal inšpiráciu pre svoju tvorbu. Zdanlivý raj sa ale mení na miesto samoty a chudoby a umelec zápasí s podlomeným zdravím, odmietnutím i s pochybnosťami. Ale tiež sa tu stretne s krásnou domorodkyňou Tehurou, ktorá sa stane jeho ženou i múzou. Film Edouarda Deluca je výpravnou, pritom však meditatívnou sondou do duše vášnivého a problematického génia. Jednoznačne v nej dominuje strhujúci, intenzívny výkon Vincenta Cassela.

Sobota 24. 3. | 20.00 | premiéra
Crème de la Crème v SNG: Rodin

Rodin, r. Jacques Doillon, FRA/BEL, 2017, 120 min., MP 15, biografický/dráma
Hrajú: Vincent Lindon, Izїa Higelin, Séverine Caneele, Patricia Mazuy, Pascal Casanova, Régis Royer a i.

V roku 1880 získava August Rodin svoju prvú štátnu zákazku: Bránu pekiel. Žije s partnerkou Rose, keď vo svojich dvadsiatich štyroch rokoch spoznáva mladú nadanú žiačku Camille Claudelovú. Tá sa najprv stáva jeho asistentkou a neskôr i milenkou. Po ich rozchode, z ktorého sa Camille nikdy nespamätá, pokračuje sochár zaujato v práci na svojom diele, ktorého zmyselnosť vyvoláva záporné reakcie i nadšenie. Snímka Jacquesa Doillona objavuje Rodina ako erotikou nabitého senzualistu, pre ktorého je proces tvorby hlboko sexuálnym zážitkom.

Pondelok 26. 3. | 20.00
Crème de la Crème v SNG: Renoir

Renoir, r. Gilles Bourdos, FRA, 2012, 111 min., MP 15, biografický/dráma
Hrajú: Michel Bouquet, Jérôme Tonerre, Michel Spinosa, Jacques Renoir a i.

Film je založený na skutočnom príbehu starnúceho impresionistického maliara Augusta Renoira a začínajúceho filmára Jeana Renoira. Píše sa rok 1915 a maliar Auguste Renoir i jeho syn Jean sú poznačení smrťou ženy i matky zároveň. Ich životy zmení mladá kráska s ohnivými vlasmi, ktorá im prinesie stratenú energiu a umeleckú inšpiráciu. Stane sa posledným modelom otca Renoira a v psychicky nestálom Jeanovi svojou divokosťou i neskrotným duchom vzbudí nečakané túžby i vášeň k filmovému umeniu.

Streda 28. 3. | 20.00
Crème de la Crème v SNG: Camille Claudel 1915

Camille Claudel 1915, r. Bruno Dumont, FRA, 2013, 95 min., MP 15, biografický/dráma
Hrajú: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman, Marion Keller a i.

Režisér Bruno Dumont vo svojej v poradí siedmej snímke čerpal z diel a listov francúzskeho básnika a dramatika Paula Claudela a z listov i zo zdravotných záznamov jeho sestry, sochárky Camille Claudelovej. Bola prvou žiačkou Augusta Rodina, neskôr jeho milenkou a nakoniec pacientkou psychiatrickej liečebne v Montdevergues blízko Avignonu, do ktorej ju umiestnila jej rodina. Camille trpela zdanlivou duševnou poruchou, prestávala veriť vo svoje umelecké schopnosti a svojho bývalého milenca Augusta Rodina vinila za to, že jej urobil zo života peklo. Hoci sa snažila presvedčiť doktora liečebne, že je duševne zdravá, život jej v zúfalej túžbe po fyzickej i psychickej slobode unikal za jej múrmi.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím