Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. január 2018
0
1380

Slovenský rozhlas vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

Budovu Slovenského rozhlasu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Ikonický solitér - dielo slovenských architektov Štefana Svetka, Štefana Ďurkoviča a Barnabáša Kisslinga podľa správy Pamiatkového úradu presahuje národný význam.
Slovenský rozhlas vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

Diela postavené v bývalom režime, aj napriek často nespornej kvalite, stíha nepriaznivý osud. Aj preto je vyhlásenie "obrátenej pyramídy" za kultúrnu pamiatku dôležitý precedens. Po dlhodobom úsilí sa to v závere minulého rokua podarilo. Význam stavby v kontexte slovenskej a svetovej architektúry približuje Darina Brósková z Pamiatkového úradu SR:

Budova Slovenského rozhlasu, zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu svojimi hodnotami jedinečne reprezentuje architektonické dedičstvo povojnovej modernej architektúry, je jedným z vrcholných diel neskorého modernizmu na Slovensku v jej najexpresívnejšej experimentálnej forme. Objekt s výraznou expresionisticky tvarovanou formou pyramídy je odkazom na najaktuálnejšie súdobé prejavy neskorej moderny vo svete. Nákladná experimentálna stavba vznikajúca v uvoľnenej atmosfére 60. rokov je svedectvom doby priaznivo naklonenej veľkorysým riešeniam, ktorá umožnila tvorcom experimentovať, použiť progresívne technológie a konštrukčné princípy.

Dielo slovenských architektov Štefana Ďurkoviča a Štefana Svetka presahuje svojimi kvalitami národný význam. Ako výnimočné dielo stredoeurópskej moderny bola budova Slovenského rozhlasu publikovaná v renomovaných zahraničných vydavateľstvách a časopisoch. Kľúčové nahrávacie priestory a koncertná sála v pôvodnom architektonickom riešení sú unikátne v rámci celého Slovenska.

Dodnes je vnímaná ako jeden z neskoromoderných symbolov Bratislavy, v roku 2001 sa stala víťazom ankety Stavba storočia v kategórii Občianske stavby. Vďaka ľahkej čitateľnosti v panoráme mesta sa tento neobyčajne silný architektonický solitér zaraďuje medzi kľúčové prvky urbanizmu.

Fotografie: Ľ. Augustín, KPÚ BA
Fotografie: Ľ. Augustín, KPÚ BA
Fotografie: Ľ. Augustín, KPÚ BA
Fotografie: Ľ. Augustín, KPÚ BA
Fotografie: Ľ. Augustín, KPÚ BA
Fotografie: Ľ. Augustín, KPÚ BA
Fotografie: Ľ. Augustín, KPÚ BA

Súvisiace články

Štefan SvetkoSKBratislava
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím